Stavanger Aftenblad

Hva ville bru over Høgsfjorde­n koste i dag?

- Tor.inge.jossang@aftenblade­t.no

SANDNES: Ferjesamba­ndet Lauvvik-Oanes er fortsatt innstilt. Hva er prisen for ei bru?

Tor Inge Jøssang

– Kostnaden for en enkel bru over Høgsfjorde­n er anslagsvis 4–4,5 milliarder kroner. I tillegg må det gjøres noe med veien mellom Lauvvik og Vatnekross­en. Det er en «sti», som ikke tilfredsst­iller moderne krav til veistandar­d. Heller ikke veien mellom Oanes og Jørpeland er god nok i dag, svarer sjefingeni­ør Bjørn Alsaker i Statens vegvesen på spørsmål fra Aftenblade­t.

Han presiserer at Statens vegvesen ikke jobber med et slikt prosjekt.

Bakgrunnen for spørsmålet er at Høgsfjord-sambandet er fortsatt innstilt. Ferja er hovedfarts­åren mellom Sandnes og den nye bydelen Forsand. MF «Preikestol­en» begynner etter planen å gå mellom Lauvvik og Oanes når bominnkrev­ingen starter i Ryfast, ifølge operatøren Boreal.

Hva er alternativ­ene hvis ferja ikke er økonomisk drivverdig?

1) Tunnelen Espedal-Frafjord Vegvesenet har anslått tunnelen Espedal-Frafjord til å ville koste mellom 800 millioner og 1,2 milliarder.

I 2019 tok fylkesting­et i Rogaland initiativ til et spleiselag og ville legge prosjektet ut på anbud. Men Fellesnemn­da i Sandnes så tunnelpros­jektet som en trussel mot ferja og sendte saken i retur for å få en mer nøyaktig kostnadska­lkyle. Siden har planene samlet støv, til glede for folk i Frafjord, som ikke har lyst til å få gjennomgan­gstrafikk gjennom bygda.

2) Frafjordha­lsen

Noen har tatt til orde for bru over

Frafjordha­lsen. 700 meter hengebru, med sidespenn, og tunneler på begge sidene av fjorden vil bli minst dobbelt så dyrt som Espedal-Frafjord, ifølge Bjørn Alsaker i Statens vegvesen, som ikke ville brukt mye tid på et slikt prosjekt.

3) Høgsfjordb­ru

Et annet alternativ er å ta fram gamle planer om fjordkryss­ing mellom Lauvvik og Oanes. Fra 1980-tallet til 1999 var det planlagt et pilotprosj­ekt med rørbru over fjorden. Lanseringe­n av Ryfast torpederte de planene.

– Hva ville et Høgsfjord-prosjekt med vanlig bru kostet i dag?

– Hovedspenn­et vil bli 1370 meter og det må bygges viadukter (betongbrue­r fra land og ut til tårnene) på 600 meter, så brua blir totalt 2000 meter. På grunn av lengden må denne brua vaere bred for å stive den av. Inkludert rigg, moms, byggherrek­ostnader kan man anslå kostnaden til 4–4,5 milliarder kroner, sier Alsaker.

Han baserer det grove kostnadsan­slaget på et prosjekt han har jobbet med: Bru over Langenuen, som er en del av Hordfastpl­anene. Sjefingeni­øren har hatt som oppgave de siste årene å reise rundt i landet og optimalise­re ulike veiprosjek­ter. I juni blir han pensjonist.

Ny bru krever bedre veier

Det er ikke nok å bygge ny bru over Høgsfjorde­n. Strekninge­ne mellom Lauvvik og Vatnekross­en, samt mellom Oanes og Jørpeland krever milliardin­vesteringe­r for å tilfredsst­ille dagens krav. For å få moderne veistandar­d med maksimal stigning 5 prosent, må det bygges tunneler. Det er konfliktom­råder knyttet til landbruk og naermiljø uansett hvilken trasé som velges mellom Lauvvik og Vatnekross­en. Alsaker anslår derfor totalkostn­aden for et nytt Høgsfjord-prosjekt til 8–10 milliarder.

For tiden kjører gjennomsni­ttlig rundt 7000 gjennom Ryfylketun­nelen hver dag. Alsaker tror det vil bli vanskelig å finansiere et Høgsfjord-prosjekt med bompenger. Trafikkgru­nnlaget er lavt. Bare 44 personer pendler mellom Forsand og Sandnes, ifølge SSB, mens 24 personer pendler motsatt vei.

 ?? TOR INGE JØSSANG ?? Hardangerb­rua er bygd som tofelts hengebru med gang- og sykkelvei. Brua har et hovedspenn på 1310 meter og total lengde på 1380 meter.
TOR INGE JØSSANG Hardangerb­rua er bygd som tofelts hengebru med gang- og sykkelvei. Brua har et hovedspenn på 1310 meter og total lengde på 1380 meter.
 ??  ?? Bjørn Alsaker, Statens vegvesen
Bjørn Alsaker, Statens vegvesen

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway