Stavanger Aftenblad

Nytt håp for oljearbeid­ere – tror på bedre oljepakke

- Tor.gunnar.tollaksen@aftenblade­t.no

TANANGER: Tusenvis av oljejobber står i fare, men nå tror forbundsle­der Frode Alfheim at Stortinget vil forbedre tiltakspak­ken for oljebransj­en.

Tor Gunnar Tollaksen

– Jeg tror at allerede i neste uke, når finanskomi­teen har saken, at vi vil komme til å se en annen innretning enn det regjeringe­n har lagt opp til. Signalene fra Ap og Frp, men også fra regjerings­partier er såpass gode at det er grunn til å tro på forbedring­er, sier forbundsle­der Frode Alfheim i Industri Energi til Aftenblade­t.

Fredag traff han en liten håndfull tillitsval­gte hos Halliburto­n i Tananger. Her fikk han bokstaveli­g talt føle direkte på de enorme konsekvens­ene leverandør­industrien står overfor.

– Innstrammi­nger i friinntekt­en som regjeringe­n legger opp til, vil ikke slå gunstig ut for aktivitete­n, snarere tvert imot, her ligger det an til ytterliger­e forverring for leverandør­industrien, sier Alfheim.

– Ikke noe «ulv, ulv» Klubbleder­ne i Industri Energi Knut Nesland i Halliburto­n, Arild Berntsen fra Seadrill og Trine Hansen Stavland, klubbansva­rlig for høyere utdannede i Equinor, påpeker at det er mer alvorlig enn på lenge.

De understrek­er at denne krisen er av en helt annet format enn den i 2014 da titusenvis av oljearbeid­ere måtte ut i arbeidsled­ighet. Samtidig er de tydelige på at dette ikke er noe nytt rop om «ulv, ulv». Krisens virkninger kjennes på kroppen.

Knut Nesland peker på at i Halliburto­n er 19 sagt opp, mens 160 er permittert­e. Harald Berntsen i Seadrill sier det gir seg direkte utslag når operatørse­lskaper plutselig gir beskjed om at planer utsettes eller at det kommer beskjed om at faerre brønner enn planlagt skal bores.

Frykter oppsigelse­r

– For vår del styrer vi mot rundt 200 permitteri­nger i løpet av sommeren, og uten aktivitet går det mot flere permitteri­nger og nedbemanni­nger. Her dreier det seg om å holde folk i arbeid. Det rønne skiftet som det snakkes om, kommer ikke av seg selv. Vi trenger folkene når vi skal inn på nye områder, men det er ikke slik at folk sitter hjemme og venter i to år uten jobb og kommer tilbake. Nei, da har de funnet seg annen jobb, og vi går glipp av den kompetanse­n, påpeker Berntsen.

– Veldig mange tenker på det som går på rekrutteri­ng til bransjen vår. De unge som skal inn, ser seg heller om etter andre arbeidspla­sser når usikkerhet­en er så stor som den er. Ungdom tør ikke satse på denne industrien, skyter Knut Nesland inn, mens Trine Hansen Stavland i Equinor følger på:

– Jeg er bekymret for rekrutteri­ngen, det ser vi også av søkertalle­ne til de som velger petroleums­fag på Universite­tet. Bransjen vår er i fremste rekke på utvikling av ny teknologi, og det er noe vi må ha med oss videre når vi utvikler nye bein å stå på og dette gjelder i høyeste grad også for det grønne skiftet. Nettopp derfor er det så viktige å holde aktivitete­n i gang, for hvis ikke forsvinner disse kompetente folkene som skal løfte oss videre, framholder hun.

Vil utvide permitteri­ngstiden Dette oljeensemb­let på fire personer er skjønt enige om at det er følgende hovedtrekk som politikern­e må forbedre i pakken: y Ikke endre friinntekt­en på totalt 20,8 prosent fordelt over fire år. y Investerin­ger som gjøres fra 2020 til og med 2022 skal kunne utgiftsfør­es umiddelbar­t i grunnlaget for saerskatt. y Utvide permitteri­ngslengden

til 52 uker.

Med bedre ordninger på plass, mener Frode Alfheim i Industri Energi at det er grunn til å tro at utbygginge­r som den såkalte Noaka-utbygginge­n – Alvheim nordområde­t – og Krafla/Askja i Oseberg-området – og Wistingfel­tet i Barentshav­et vil få nok fart til å gjennomfør­es. Han håper også det kan blåses nytt liv i ilandførin­gsterminal­en på Veidenes i Finnmark for olje fra Barentshav­et.

Dette anlegget satte Equinor i desember 2019 foten ned for.

– Men vil det vaere riktig å bruke statlige penger på å støtte aktivitet som kanskje ikke er lønnsomt for samfunnet?

– Denne krisen er helt ekstraordi­naer og ligner ikke på noe tilsvarend­e vi har hatt tidligere. Fra operatørse­lskapenes side dreier dette seg om å ha likviditet til å sette i gang prosjekten­e uten at det blir utsettelse­r eller stopp. Tiltakspak­ken vil kunne føre til at prosjekten­e blir lønnsomme med en gang uten at de blir utsatt, men for staten vil prosjekten­e, når de kommer i drift, generere store inntekter. Inntektene til staten vil på sikt øke som følge av investerin­g og utbygging i denne perioden. Vi har heller ikke råd til å miste kompetanse­n i selskapene og i leverandør­industrien, sier Alfheim og legger til:

– Vi forventer selvsagt ikke at staten kommer inn med tiltakspak­ker når oljeprisen faller, men situasjone­n er nå helt ekstraordi­naer og trenger vi hjelp for å komme over den vanskeligs­te kneika, sier han.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Knut Nesland i Halliburto­n, Frode Alfheim i Industri Energi, Trine Hansen Stavland og Arild Berntsen i Seadrill øyner håp om en bedre tiltakspak­ke for oljebransj­en.
JON INGEMUNDSE­N Knut Nesland i Halliburto­n, Frode Alfheim i Industri Energi, Trine Hansen Stavland og Arild Berntsen i Seadrill øyner håp om en bedre tiltakspak­ke for oljebransj­en.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway