Stavanger Aftenblad

Stavanger-gründere har solgt elbil-ladere for over 100 mill. i år

- Ola Myrset ola.myrset@aftenblade­t.no

VEKST: Etter fem måneder av 2020 har Easee passert hele fjorårets omsetning.

Nå er målet å doble inntektene hvert år framover.

– Det har gått veldig fort, sier Jonas Helmikstøl (32).

Det er drøyt to år siden han etablerte Easee sammen med Steffen Mølgaard og Kjetil André Naesje. Bedriften utvikler og produserer elbil-ladere for private hjem, og de første enhetene ble levert i februar i fjor.

Siden har ting skjedd i raskt tempo. I fjor ble det solgt 19.000 ladere for til sammen 95 millioner kroner. Resultatet før skatt ble 12,3 millioner.

Milliarden om to år

I år er 2019-tallene allerede passert. Forrige uke ble lader nummer 20.000 produsert, og omsetninge­n har bikket 100 millioner kroner.

– Målet er å selge 60.000 enheter i år, med en totalomset­ning på 250 millioner kroner. Vi ser egentlig ingen grenser. Vi satser på å doble inntektene hvert år framover, sier Helmikstøl, som er daglig leder i selskapet.

Det vil bety 500 millioner kroner i omsetning neste år, og at milliarden skal nås allerede i 2022. Et annet uttalt mål er å produsere fem millioner ladere innen 2025.

– Vi skal sette Norge på kartet og vise at det kan komme andre ting herfra enn olje og fisk.

– Blir dere selv rike på dette? – Det kan veldig godt hende, sier Helmikstøl.

– Men vi er enkle mennesker og fornøyd så lenge vi har nok til å leve. Vi ønsker å investere så mye vi kan i virksomhet­en og bygge den videre opp, legger han til.

Verdt 140 millioner

Helmikstøl eier 27 prosent av aksjene i selskapet. Dermed er han største eier sammen med medgründer Naesje, som har tilsvarend­e aksjepost. De to møttes da begge jobbet for konkurrent­en Zaptec, men valgte å starte for seg selv.

– Vi fant ut at vi kunne gjøre ting bedre på egen hånd, sier Helmikstøl.

Medgründer Steffen Mølgaard eier 10 prosent. Den unge laksemilli­ardaeren Gustav M. Witzøe (27) er blant de øvrige eierne, med en liten andel gjennom Wiski Capital.

I dag er Easee verdsatt til 140 millioner kroner.

Da produksjon­en startet i fjor vinter, var det fire ansatte i bedriften. Nå er tallet steget til 30 faste medarbeide­re, pluss om lag ti innleide. Det er ingen planer om stor vekst i antallet ansatte, men likevel er det et problem å få tak i folk.

– Spesielt utviklere med kunnskap om programvar­e. Dem er det hard kamp om, sier Helmikstøl.

Vil bygge fabrikk

I tillegg til Norge er det etablert kontorer i Storbritan­nia, Nederland og Tyskland. Laderne selges i rundt ti land i Europa, men det norske markedet står for cirka 80 prosent av omsetninge­n.

Foreløpig skjer all produksjon hos Horten-bedriften Norautron. Tidligere i år ble det inngått en kontrakt mellom partene som kan bli verdt 520 millioner kroner de neste tre årene.

Målet er imidlertid å etablere en ny fabrikk i Rogaland innen 2024. Det vil øke antallet arbeidspla­sser lokalt betydelig, men foreløpig er omfang og verdi usikkert.

– Men det blir en stor investerin­g, sier Helmikstøl.

Utvikling og drift av fabrikken skal etter planen skje i samarbeid med Norautron.

– Vi har sagt oss positive til å vaere med så lenge det lønner seg økonomisk. Ut over det ønsker jeg ikke å kommentere dette prosjektet nå, det er altfor tidlig, sier administre­rende direktør Øyvind Sedivy i Norautron.

Han har likevel lyst til å si mer om Easee.

– Det er et eventyr, en fantastisk historie! Vi begynte samarbeide­t i 2018, og siden har det skjedd mye. Easee er veldig gode på teknologi og sluttprodu­kt til kunden. Det er veldig smarte gutter, sier Sedivy.

Også lokale leverandør­er drar nytte av Easees vekst. Elektroins­tallatøren Etech på Auglend i Stavanger har rundt en tredjedel av inntektene fra salg av ladestasjo­ner. Bedriften omsetter for om lag 25 millioner kroner årlig.

Korona-rekorder

– Vi selger mellom to og fem ladestasjo­ner daglig nå. Dette markedet betyr veldig mye for oss, sier prosjektle­der Odd Marius Lunde i Etech.

I mars ble Norge snudd på hodet av koronaviru­set. Jonas Helmikstøl var spent på hva situasjone­n ville bety for Easee.

– Men det har nesten bare slått positivt ut for oss. Vi selger mye i privatmark­edet, og mange har prioritert å installere ladere når de har vaert mye hjemme. Vi solgte 5000 enheter og omsatte for 30 millioner kroner i april. Dermed knuste vi den forrige rekorden fra mars, sier han og legger til at tallet ble enda litt høyere i mai.

– Mange var nok vant til å lade bilene sine på jobben, men som følge av koronasitu­asjonen måtte de gjøre det hjemme, tror Odd Marius Lunde hos Etech.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Gründer og toppsjef Jonas Helmikstøl, til høyre, har sett Easee vokse raskt det siste året. Til venstre salgsdirek­tør Caspar Klees. I bakgrunnen installere­r Etech-elektriker Cato Slettebø en ladestasjo­n på et hus på Madlatuå i Stavanger.
JON INGEMUNDSE­N Gründer og toppsjef Jonas Helmikstøl, til høyre, har sett Easee vokse raskt det siste året. Til venstre salgsdirek­tør Caspar Klees. I bakgrunnen installere­r Etech-elektriker Cato Slettebø en ladestasjo­n på et hus på Madlatuå i Stavanger.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway