Stavanger Aftenblad

Fikk kjempekvei­te ved Tananger

- Siv.helen.kvalvaag@aftenblade­t.no

STORFANGST: Lørdagens fisketur ble av det minneverdi­ge slaget for Herbert B. Lundervold fra Tananger.

Siv Helen Kvalvåg

– Jeg har fisket siden jeg var fire-fem år gammel, og jeg har alltid drømt om å få ei stor kveite på kroken. Jeg måtte bli 72 før jeg fikk ønsket oppfylt. Dette er mitt livs fangst, sier Lundervold.

Kveita veide 75,5 kilo og var 1,75 meter lang. Og han fikk den på stang.

– Jeg brukte én time og fem minutter på å få den opp. Jeg var alene og fikk den derfor ikke opp i båten, men jeg klarte heldigvis å tre et tau gjennom hodet på den. Dette bandt jeg fast på plattforme­n bak på båten og slepte den inn til Tananger havn, forteller Lundervold.

På vei inn traff han flere andre fiskere, og fikk dermed vist fram kjempefang­sten.

Det var Solabladet som omtalte saken først.

Nytt utstyr

Tidligere denne uka besøkte han en fiskeutsty­rsbutikk på Bryne. Der fikk han god hjelp og handlet utstyr han aldri hadde prøvd før.

– Det heter Fireball, og det er ei kule med en innstøpt krok. Jeg utstyrte den med 25 meter ekstra sen og agnet med en hel makrell, sier Lundervold.

Lørdag var vaeret egentlig litt for fint for fiske, men det var så nydelig på fjorden at han bestemte seg for å dra ut likevel. Han måtte på dypt vann, for småfisk biter ikke på hel makrell.

– Det var første gang jeg prøvde det nye utstyret, og jeg fikk kveita på første kast. Faktisk trodde jeg at jeg hadde satt kroken fast i bunnen, men etter et par minutter, begynte fisken å trekke ut sen.

Etter 20 minutter skjønte han at det var ei kveite han hadde på kroken. Han merket det på måten fisken jobbet på.

– Tre ganger hadde jeg den oppe på 20 meter, før jeg måtte la den gå igjen. Det var hardt arbeid å få den opp, men for meg var det en stor opplevelse, sier Lundervold.

Søndagsmid­dag

Siden han aldri før har slaktet en så stor fisk, spurte han sin venn og fiskerkoll­ega John Olav FlorøLarse­n om hjelp til det.

– Han er proff, og nå sitter jeg her med over 50 kilo rent kjøtt. Heldigvis har jeg en vakuumpakk­er, så maten vil holde seg lenge, sier Lunde.

– Blir det kveite på menyen i kveld?

– Nei, vi har noen rester vi må spise opp i dag. Men i morgen må vi smake. Kveite er jo søndagsmid­dag, sier den lykkelige fiskeren.

Jeg fikk kveita på første kast.

Herbert B. Lundervold

 ??  ??
 ?? JOHN OLAV FLORØ-LARSEN ?? – Mitt livs fangst, sier Herbert B. Lundervold om kveita han fikk på stang ikke langt fra hjemmet i Tananger lørdag formiddag.
JOHN OLAV FLORØ-LARSEN – Mitt livs fangst, sier Herbert B. Lundervold om kveita han fikk på stang ikke langt fra hjemmet i Tananger lørdag formiddag.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway