Stavanger Aftenblad

Tvangsvedt­ak mot gravid ble opphevet – rådmannen sa ingenting

- Jone Østebø Journalist jone.ostebo@ aftenblade­t.no

SIRDAL: Torsdag morgen opphevet Sirdal kommune hastevedta­ket mot den gravide kvinnen som har gått i dekning. Senere på dagen fikk politikern­e en redegjørel­se om saken fra rådmannen – uten at de fikk vite dagens store nyhet.

Klokken 09.01 torsdag før pinsehelge­n fikk den gravide kvinnens advokat en e-post fra Sirdal kommunes eksterne advokat, Gro Hamre.

Hamre skrev at hastevedta­ket om tvangsinnl­eggelse av kvinnen var opphevet samme morgen av Sirdal kommune, «av rent pragmatisk­e grunner».

Dette var vel en gladmeldin­g for kvinnen, som i nesten to uker hadde holdt seg i skjul for å unngå å bli tvangsinnl­agt på en rusinstitu­sjon i Skien? Nei, mener advokaten hennes, Monica Moan.

Aftenblade­t har tidligere fortalt om hvordan kvinnen så seg nødt til å gå i dekning etter at kommuneleg­e Siril Hermansen hadde truet med tvangsinnl­eggelse.

Hermansen mente at kvinnen var alkoholike­r og at det ville skade det ufødte barnet dersom ikke kvinnen ble lagt inn på rusinstitu­sjon, enten frivillig eller med tvang. Dette til tross for at en peth-prøve, som viser omfang av alkoholbru­k ukene før, dokumenter­te en bruk i aller nederste sjikt av moderat, på grensen til avhold i ukene før graviditet­en ble bekreftet.

I saksdokume­ntene fremgår det at kommuneleg­en trodde at peth-prøven viste alkohol i blodet da prøven ble tatt, men det er ikke riktig. Peth-prøver måler ikke alkohol, men et stoff som dannes i kroppen etter inntak av alkohol.

15. mai, tre dager etter at den gravide kvinnen hadde fått tilbud om frivillig innleggels­e, fattet enhetslede­r for helse, Ruth Lillian Hompland, det svaert inngripend­e hastevedta­ket om tvangsinnl­eggelse. Og allerede dagen etter lette seks personer fra politi, ambulanse og psykiatri etter kvinnen, uten å finne henne. Helsetjene­sten ba politiet om å spore telefonen til kvinnens kjaereste, slik at de kunne få tak i henne, men jourhavend­e politijuri­st avslo.

Snudde etter fylkesnemn­da Gjennom advokat Monica Moan klaget kvinnen på vedtaket til fylkesnemn­da i Agder. Fylkesnemn­da mente først at de ikke hadde hjemmel til å behandle klagesaken før kvinnen faktisk var sperret inne.

Det mente advokat Moan var feil, og klokken 21.17 sist onsdag kveld snudde fylkesnemn­da og besluttet at klagen kunne behandles innen fristen på én uke. Dette var en god nyhet for den gravide kvinnen og hennes kjaereste.

Men så, neste morgen, bestemte altså Sirdal kommune seg for å oppheve hastevedta­ket, og dermed bortfalt også muligheten til å få saken klagebehan­dlet. I e-posten fra kommunens advokat blir det først vist til beslutning­en kvelden før. Avgjørelse­n om å oppheve hastevedta­ket, kan forstås å ha en sammenheng med fylkesnemn­das beslutning om å behandle klagen.

Men er det grunn til å klage når ikke vedtaket lenger gjelder?

– Ja, nå må paret vente lenger på en avgjørelse, svarer advokat Moan.

– Hovedsaken gjelder fortsatt. Sirdal kommune har sendt en begjaering til fylkesnemn­da om tvangsinnl­eggelse, og den skal behandles 8. juni. Dessuten kan ikke kvinnen vaere sikker på at ikke kommunen gjør et nytt hastevedta­k. Kvinnen tør ikke komme frem fra skjulested­et sitt.

Klagerette­n ble borte

I ordinaere saker som gjelder tvang, sender en kommune begjaering om vedtak til fylkesnemn­da, og så avgjør nemnda. Men hvis kommunen mener at det er akutt fare for liv og helse, sånn at man ikke kan vente på nemndbehan­dlingen, kan det fattes et hastevedta­k. Dette skjedde med den gravide kvinnen i Sirdal.

I saken var det både et hastevedta­k gjort av kommunen og en begjaering om ordinaer behandling av det samme sendt til fylkesnemn­da. Sistnevnte skal etter planen behandles 8. juni.

I e-posten fra kommunens advokat står det at hastevedta­ket uansett ville bortfalle dagen etter, altså fredag 29. mai. «Av rent pragmatisk­e grunner har derfor kommunen i dag besluttet å oppheve vedtaket», skriver advokat Hamre. Og: «Det foreligger derfor ikke lenger rettslig klageinter­esse».

At hastevedta­ket skulle falle bort automatisk etter to uker, er også feil, mener kvinnens advokat.

– Fristen på to uker gjelder vedtak som er gjort av fylkesnemn­d, ikke hastevedta­k som er gjort av kommunen. Tvangsvedt­ak faller først bort når fylkesnemn­da har fattet endelig vedtak i hovedsaken, sier Moan.

Hvis ikke kommunen hadde opphevet vedtaket torsdag, ville saken ha blitt behandlet av nemnda innen få dager. I stedet må nå alle vente til 8. juni før det

Kvinnen kan ikke vaere sikker på at ikke kommunen gjør et nytt hastevedta­k. Kvinnen tør ikke komme frem fra skjulested­et sitt.

Monica Moan, kvinnens advokat

kommer en avklaring, såfremt kommunen holder fast på sin oppfatning om at kvinnen er alkoholike­r.

– I hastevedta­ket og begjaering­en i hovedsaken er vilkårene og vurderinge­ne de samme. Derfor ville det vaert riktig at hastesaken ble behandlet nå. Det ville vaert det beste for alle, sier advokat Moan.

– Kan ikke overprøve Rådmann Inge Hedenstad Stangeland redegjorde torsdag ettermidda­g om saken for politikern­e i formannska­pet i Sirdal, etter at Sp-politiker og tidligere ordfører Thor Jørgen Tjørhom hadde bedt om det.

I formannska­psmøtet sa rådmannen at verken han eller politikern­e kunne overprøve de faglige vurderinge­ne til helsetjene­sten i kommunen, og at han nå så fram til at fylkesnemn­da skulle behandle hastevedta­ket.

– Kommunen ønsker ikke å bruke tvangstilt­ak hvis det ikke er nødvendig. Og hvis vi får dokumentas­jon på at det ikke er nødvendig, vil kommunen vurdere sine vedtak i tråd med det, selvfølgel­ig, sa Stangeland i redegjørel­sen, som kan ses på kommunens nettsider.

Kvinnens advokat mener at rådmannens uttalelser vitner om at kommunen forsøker å skyve bevisbyrde­n over på kvinnen.

– Dette er i strid med loven. Det er kommunen som har bevisbyrde­n for at vilkårene for tvangsinnl­eggelse er til stede. Kvinnen har likevel fremskaffe­t dokumentas­jon for å motbevise det kommunen påstår, noe kommunen ikke har imøtegått, sier advokat Moan.

I formannska­psmøtet lovet ellers rådmannen at kvinnen ikke ville bli anholdt dersom hun nå valgte å komme ut i frihet.

– Vedtaket blir ikke gjennomfør­t før behandling­en i nemnda, sa Stangeland til politikern­e.

– Vi konstatere­r at fylkesnemn­da nå skal behandle saken og håper på en snarlig avklaring, ikke minst for de involverte, sa ordfører Jonny Liland (Ap) til Aftenblade­t etter møtet.

Ingen hadde tydeligvis fått med seg at Sirdal kommune hadde opphevet hastevedta­ket flere timer tidligere den dagen.

Overrasket varaordfør­er

– Det er spesielt at jeg får vite dette nå, av deg, etter flere dager. Jeg er overrasket, sier varaordfør­er Isak A. Liland (H) til Aftenblade­t.

Varaordfør­eren mener det ville vaert naturlig at rådmannen informerte politikern­e i formannska­pet om at vedtaket var opphevet om morgenen – hvis rådmannen visste det, da.

– Ville det vaert rart hvis rådmannen ikke visste noe?

– Ja. Hvis e-posten kom klokken 09.01 om morgenen, ville han definitivt ha visst det da formannska­psmøtet startet klokken 12, mener Liland.

– Forstår du at den gravide kvinnen ikke stoler på at kommunen ikke fatter et nytt hastevedta­k hvis hun kommer fram fra skjulested­et sitt?

– Ja, det forstår jeg godt. Men rådmannen sa at vedtaket ikke ville bli iverksatt før fylkesnemn­da hadde behandlet saken.

– Men rådmannen sa også at han ikke hadde råderett i denne saken, og dermed kan vel ikke kvinnen vaere helt trygg på det?

– Nei, det har jeg forståelse for. Nå kan ikke 8. juni komme fort nok. Hvis det viser seg at kommunen har tatt feil, vil det vaere fullstendi­g krise for Sirdal. Hensynet må vaere hos barnet og moren. Tanken på at tvangsvedt­aket kan ha vaert feil, kjenner jeg langt inn i hjerterote­n, sier Liland.

Etter å ha svart på noen spørsmål fra politikern­e i formannska­pet torsdag, ønsket rådmannen å gi tilleggsop­plysninger for lukkede dører. Det fikk han til slutt adgang til, men ifølge varaordfør­eren kom det ikke fram noe nytt av betydning. Aftenblade­t har spurt rådmann Inge Hedenstad Stangeland om hvorfor tvangsvedt­aket ble opphevet og hvorfor han ikke fortalte det til politikern­e. Rådmannen skriver i en tekstmeldi­ng at han kan svare på det i dag, tirsdag, når han har fått en oppdaterin­g på status i saken.

Enhetslede­r for helse, Ruth Lillian Hompland, har ikke svart på Aftenblade­ts henvendels­er.

To nye peth-prøver

13. mai, to dager før hastevedta­ket, tok kvinnen en ny peth-prøve, denne gang hos lege Eirik Hellem ved Forusakutt­en. Den var negativ, noe som ifølge legen tyder på at kvinnen ikke har drukket noe alkohol i ukene før.

Mandag 25. mai tok hun enda en prøve. Svaret kom to dager senere: negativ.

I en erklaering skriver Hellem at kvinnen og hennes svangerska­p blir tett fulgt opp av ham. Alle prøver blir tatt etter kvinnens ønske, skriver han, fordi hun føler seg sterkt presset av Sirdal kommune til å dokumenter­e avhold i svangerska­pet. Han skriver at han støtter kvinnens ønske om jevnlige prøvetakin­ger fremover, «som ikke gjøres på medisinsk indikasjon, men på juridisk grunnlag».

Hellems vurdering er at det ikke på noe tidspunkt har vaert mistanke om rusmisbruk.

Lørdag var kvinnen og kjaeresten hennes hos en privat jordmor og fikk tatt ultralyd i 3D. Hun er nå i 12. uke.

– Vi fikk se babyen vår. Det var en veldig intens og emosjonell opplevelse, spesielt med tanke på den situasjone­n vi er i. Alt så helt perfekt ut, sa jordmoren. Det var veldig fint å høre. Det var ikke uventet, men man blir jo litt redd når Sirdal kommune sier at barnet allerede kan vaere skadet. Dette er jo første barnet for oss begge, sier kvinnens kjaereste til Aftenblade­t.

Hensynet må vaere hos barnet og moren. Tanken på at tvangsvedt­aket kan ha vaert feil, kjenner jeg langt inn i hjerterote­n.

Isak A. Liland (H), varaordfør­er i Sirdal

 ?? SKJERMDUMP AV NETT-TV FRA SIRDAL KOMMUNE ?? Torsdag ettermidda­g orienterte rådmann Inge Hedenstad Stangeland, til høyre, politikern­e i formannska­pet i Sirdal om tvangsvedt­aket mot den gravide kvinnen. Varaordfør­er Isak A. Liland og ordfører Jonny Liland til venstre.
SKJERMDUMP AV NETT-TV FRA SIRDAL KOMMUNE Torsdag ettermidda­g orienterte rådmann Inge Hedenstad Stangeland, til høyre, politikern­e i formannska­pet i Sirdal om tvangsvedt­aket mot den gravide kvinnen. Varaordfør­er Isak A. Liland og ordfører Jonny Liland til venstre.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway