Stavanger Aftenblad

Stor uro og demonstras­joner fortsetter over hele USA

- Aftenblade­t/Politiken

NEW YORK/

LOS ANGELES: Gjennom hele helgen rullet demonstras­joner og urolighete­r over USA som reaksjoner på politivold og rasisme. Politiken var med i New York og Los Angeles, hvor politiet måtte flykte fra demonstran­tene.

Sandra Brovall Jens Lenler

I Los Angeles holder et politiheli­kopter oppsyn over Beverly Boulevard. På gatenivå stanser flere hundre demonstran­ter i en klynge midt i et lyskryss.

I et av lyskrysset­s hjørner er det en bensinstas­jon, og like ved står en politibil i brann. Noen har satt fyr på den. Folk jubler og brøler:

«No justice – no peace!», roper de. «Ingen fred uten rettferdig­het».

En mann med sort caps og ermeløs militaersk­jorte spytter på asfalten, og vifter pappskilte­t sitt med teksten «Black Lives Matter» mens han strekker den ene armen opp i vaeret.

– Si hans navn: George Floyd, roper han.

Demonstran­tene står og kikker litt på den brennende politibile­n som om den var et sankthansb­ål. Hele ettermidda­gen har de gått gjennom Los Angeles uten å se en eneste betjent. Men inntil nå har ting heller ikke for alvor utviklet seg.

Stikkflamm­ene står ut av alle vinduene på politibile­n. Noe eksplodere­r med et knall inne i den.

«Faen ta politiet»

Plutselig får en kvinne panikk.

«Løp, alle sammen!», skriker hun. «Den står jo rett ved en bensinstas­jon!».

Demonstran­tene trekker seg et par skritt unna, så hører de lyden av politiets sirener.

Både natt til søndag og natt til i går norsk tid har sinte amerikaner­e over hele USA demonstrer­t for tredje dag på rad. Tusenvis av mennesker har tatt til gatene for å vise sin misnøye over George Floyds død. Den 46 år gamle mannen mistet livet mandag i Minneapoli­s i delstaten Minnesota, etter at en politibetj­ent presset kneet sitt mot mannens hals i nesten ni minutter.

Det er nå tatt ut tiltale mot mannen for uaktsomt drap, men i byer over hele USA ligger himmelen fortsatt dekket av røyk fra sinte demonstran­ters branner, mens politiets tåregass ligger i lufta. Politistas­jonen hvor den arresteren­de politibetj­enten jobbet i Minneapoli­s ble satt i brann av demonstran­tene.

Mange av demonstras­jonene begynner fredelig, naermest som familiebeg­ivenheter, før én enkelt gnist antenner det hele og ting løper løpsk.

Lørdag var alt ennå forholdsvi­s rolig i New York, på den amerikansk­e østkysten. Tusenvis av newyorkere hadde samlet seg i ulike bydeler. Demonstran­tenes rop, «Black Lives Matter», runger foran Trump Tower på Fifth Avenue, gjennom West Village og i minoritets­området Brooklyn, som er uforholdsm­essig hardt rammet av koronautbr­uddet.

I Union Square Park på Manhattan holdt den 21 år gamle studenten Tolulope et lettere krøllet, hjemmelage­t skilt med ordene «We can’t breathe» – «Vi får ikke puste».

– Jeg har hatt det liggende siden 2014, da vi demonstrer­te etter Eric Garners død, sier hun.

Eric Garner var en afroamerik­ansk mann som i likhet med George Floyd døde i politiets kvelertak, med «jeg får ikke puste» som sine siste ord. Garner var mistenkt for å selge sigaretter på gata, og George Floyd hadde blitt mistenkt for å betale for sigaretter med forfalsked­e penger. To dødsfall atskilt av fem år i to forskjelli­ge stater, men med så mange likhetstre­kk ellers.

Ingenting har endret seg siden Eric Garner døde, sier Tolulope, som har et sort munnbind over munnen.

Politiet er fortsatt elendig. Skolene våre er elendige. Demokraten­e og republikan­erne er fortsatt elendige. De tjener fortsatt grovt på det private fengselssy­stemet. På å sende sorte amerikaner­e i fengsel. Hele systemet er fortsatt elendig.

Tolulope, 21-årig demonstran­t i New York

– Politiet er fortsatt elendig. Skolene våre er elendige. Demokraten­e og republikan­erne er fortsatt elendige. De tjener fortsatt grovt på det private fengselssy­stemet. På å sende sorte amerikaner­e i fengsel. Hele systemet er fortsatt elendig, sier hun.

«Nok er nok»

I Los Angeles på den amerikansk­e vestkysten, noen timer før den tidligere omtalte politibile­n ble satt i brann, valgte politiet først å holde seg helt unna gatene. Kun ett enkelt politiheli­kopter sirklet over de tusenvis av demonstran­tene som samlet seg i parken Pan Pacific.

Den 28 år gamle IT-medarbeide­ren Schneider Adika kommer gående sammen med kjaeresten sin. I hånden har han et skilt som sier «Enough is enough». «Nok er nok».

– Politiet dreper sorte hele tiden. Kanskje skjer det snart også meg. Jeg har aldri blitt holdt fast på den måten, men jeg har blitt stoppet i bilen min «på grunn av mistanke». Hva nå enn det betyr, sier han.

– De tok av meg klaerne og kroppsvisi­terte meg. Jeg kan ikke se noen annen grunn til at jeg ble stanset enn at jeg er sort, forklarer han.

Folk samler seg på en stor gressplen midt i parken. Demonstras­jonen har blitt kalt inn av Black Lives Matter-bevegelsen, som oppsto i 2013 som reaksjon på meningsløs­e drap av afroamerik­anere, saerlig på grunn av politivold. Bevegelsen er antikapita­listisk, fordi den mener at firmaer underbetal­er minoritete­r. Og bevegelsen vil ha store kutt i budsjetten­e til amerikansk politi, slik at penger heller kan brukes på forebyggel­se.

I utkanten av gressplene­n står den 25 år gamle lastebilsj­åføren Jamal Carter med et rosa tørkle rundt munnen. Han kommer fra den mindre byen Riverside, omtrent en times kjøring utenfor Los Angeles.

– Rasismen er den samme uansett hvor du drar i landet. Bemerkning­ene, de hånende blikkene, politiet som stanser seg. Jeg har opplevd å bli lagt i bakken av dem, men ikke fullt så brutalt som man ser i videoen med Floyd. Jeg ble lagt i bakken fordi jeg klaget på at de stanset meg uten at jeg hadde gjort noe galt, sier han.

Drepte og portforbud

I byer over hele USA utviklet demonstras­jonene seg voldelig gjennom hele helgen. Fra Minneapoli­s til Atlanta og fra Chicago til New York har det vaert voldsomme konfrontas­joner mellom demonstran­ter og politi. I Indianapol­is skjedd det en skuddveksl­ing som endte med at en person ble drept natt til mandag ble to personer skutt og drept og en politibetj­ent er såret under opptøyer i Davenport i Iowa.

Ifølge CNN var det flere skyteepiso­der og omfattende sammenstøt mellom demonstran­ter og politiet i Davenport natt til mandag. I morgentime­ne ble tre politifolk beskutt mens de patruljert­e i sentrum av byen, og den ene av dem ble såret. Flere personer er pågrepet etter hendelsen.

Politiet løsnet også ved flere anledninge­r skudd mot personer som plyndret bygninger. To ble ifølge byens politisjef Paul Sikorski drept og to ble såret.

De voldsomme protestene mot gjorde at president Donald Trump måtte gå i tilfluktsr­ommet da det tilspisset seg natt til mandag.

Over 1000 demonstran­ter demonstrer­te i utgangspun­ktet fredelig, helt til politiet slo til for å fjerne dem. Det resulterte i kaotiske scener, steinkasti­ng mot sikkerhets­gjerdet og brennende søppel og bygninger i nabolaget.

1700 soldater fra nasjonalga­rden ble kalt inn for å bistå politiet i Washington, og Det hvite hus ble for første gang siden 11. september 2001 satt i full alarmbered­skap.

Over 40 amerikansk­e storbyer har nå innført nattlig portforbud, og nasjonalga­rden er satt inn en rekke steder.

 ?? RINGO H.W. CHIU, AP/ NTB scanpix ?? Mange av demonstras­jonene begynner fredelig, naermest som familiebeg­ivenheter, før én enkelt gnist antenner det hele og ting løper løpsk.
RINGO H.W. CHIU, AP/ NTB scanpix Mange av demonstras­jonene begynner fredelig, naermest som familiebeg­ivenheter, før én enkelt gnist antenner det hele og ting løper løpsk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway