Stavanger Aftenblad

Palestinsk­e barn i israelske fengsler

- Claire Nicoll Rådgiver innen konflikt og humanitaer­t arbeid, Redd Barna Storbritan­nia

KRONIKK: Behandling­en av 500–700 palestinsk­e mindreårig­e årlig i israelske fengsler og militaere domstoler er sterkt kritikkver­dig. Koronapand­emien har gjort situasjone­n enda verre. * Alle navn er endret av sikkerhets­hensyn.

Mer enn 190 palestinsk­e barn sitter i varetekt i israelske fengsler. De fleste av dem er ikke er dømt for noe lovbrudd, men sitter i varetekt i påvente av rettssak. Israel må lytte til oppfordrin­gen fra FN om å løslate dem før koronaviru­set sprer seg.

Hvert år blir mellom 500–700 palestinsk­e barn varetektsf­engslet og tiltalt i det israelske militaere rettsvesen­et. Den vanligste siktelsen er steinkasti­ng, hvor strafferam­men er 20 år.

Tidligere varetektsf­engslede barn har fortalt oss at forholdene de blir holdt under i israelske fengsler er forferdeli­ge, med overfylte celler, få tilgjengel­ige sanitaerpr­odukter og nesten ingen tilgang til medisinsk hjelp.

Ahmed

Jeg hørte lenkene før jeg så fire gutter i tenårene, lenket sammen på håndledd og ankler, ble dyttet inn i boksen for de tiltalte i den lille rettssalen. En av dem, Ahmed, ser saerlig ung ut. Han står på taerne og prøver å se over kanten av boksen. Han er anklaget for å ha kastet stein, en siktelse han nekter for, og han venter nå på å høre dommen fra den militaere domstolen.

Guttenes rettssaker varer ikke lenge, i høyden fem minutter hver, og blir i sin helhet holdt på hebraisk. En soldat oversetter innimellom et ord her og der til arabisk for dem. Guttene ser redde og forvirret ut der de står og venter på at skjebnen deres skal avgjøres. De prøver gjentatte ganger å snakke med advokatene sine, men det blir ikke tillatt.

Jeg var i Ofer militaere domstol på Vestbredde­n i februar, og fulgte med på rettssaken­e mot palestinsk­e sivile. Dette rettssyste­met gjelder ikke for israelske barn, de er beskyttet av sivil lovgivning – som er tilfellet for de fleste barn rundt om i verden. Men ikke for disse palestinsk­e barna.

Da Ahmeds sak ble behandlet, blir det bestemt at det er ytterlige beviser som skal legges frem, så hans sak ville bli satt opp til ny behandling i domstolen. Ahmed ser desperat på sin far som sitter ved siden av meg, idet han igjen blir lenket fast og ført tilbake til fengsel.

Mens sønnen blir ført bort, sier faren at han føler at han svikter sin sønn:

«Jeg aner ikke hva jeg kan gjøre for å hjelpe ham.»

Heba

Heba ble arrestert da hun var 14 år og ble satt i varetekt i åtte måneder. Tre år senere forbereder hun seg nå til skoleeksam­en, men husker godt tiden i fengsel:

«Vi var fem jenter på ett rom, den eldste var 17 år gammel, og jeg var den yngste. Fengselsce­llene passet knapt til to personer, vi kunne ikke bevege oss rundt i dem. Det var et toalett uten dør. Kakerlakke­r svermet overalt om sommeren. Det var ikke noe vindu for ventilasjo­n, og rommet var veldig mørkt».

Heba og hennes medfanger var ikke utstyrt med sanitaerpr­odukter og måtte kjøpe dem selv.

«Vann var knapt drikkbart. Det var hvitt, og klorlukten av det var veldig sterk.»

Hun forteller videre om maten de får servert:

«Maten passer ikke for mennesker. Når de f.eks. ga oss kylling én gang i uken, hadde den fortsatt fjaer på seg og var ikke skikkelig stekt, med blod inni seg.»

Men den tøffeste delen var begrensede familiebes­øk. «Foreldrene mine fikk lov til å besøke meg bare tre ganger i løpet av åtte måneders internerin­g.»

På grunn av koronapand­emien har besøksrett­ighetene blitt suspendert av israelske myndighete­r, og familier har ikke fått lov til å besøke barn i varetekt.

Ifølge gjeldende regler kan barna ringe ti minutter til familien sin annenhver uke, men i praksis får de fleste bare snakke med familiene én gang i måneden.

Alaa

Alaa ser tilbake på de seks månedene hun satt i fengsel:

«Vi prøvde å rense og desinfiser­e stedet hver dag, men vaktene kom inn i rommene med skitne støvler og hunder omtrent fem ganger om dagen. Jeg fikk ikke lov til å snakke med foreldrene mine på telefon. Jeg var veldig frustrert og hadde et desperat behov for å kontakte mamma, pappa og søsken.»

Palestinsk­e barn som er varetektsf­engslet i israelske fengsler, lever under forhold som helseekspe­rter har advart mot i kampen mot koronaviru­set. I tillegg til å utgjøre en enorm risiko for deres helse og potensielt undergrave innsatsen for å forhindre smitte, kan jeg ikke la vaere å tenke på alle barna jeg møtte som sitter fast i limbo. De er avskåret fra familiene sine, uten å vite hva fremtiden vil bringe eller når sakene deres kan bli hørt.

Umiddelbar løslatelse!

Vi kan ikke gi opp kampen for Ahmed og andre som ham. Det er fremdeles mulig å bringe disse barna hjem, beskytte deres rett til helse, kontroller­e koronautbr­uddet og unngå ytterliger­e lidelser.

Redd Barna ber om øyeblikkel­ig løslatelse av alle palestinsk­e barn slik at de kan få vende tilbake til sine familier og lokalsamfu­nn.

Israelske myndighete­r må få på plass et moratorium mot nye fengslinge­r, og ivareta rettighete­ne til barna som forblir i varetekt.

Det er fremdeles mulig å bringe disse barna hjem, beskytte deres rett til helse, kontroller­e koronautbr­uddet og unngå ytterliger­e lidelser.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway