Stavanger Aftenblad

Miljøplane­r – bare til pynt?

- Tore Haye Styremedle­m, Sandnes SV

SANDNES: Måten vi bruker arealene på er den største trusselen mot biologisk mangfold. Naturen forsvinner. Og det er ikke noe som bare skjer i regnskogen i Sør-Amerika. Det skjer i Sandnes også.

Jordbruksa­real på Vagle og Stokkeland blir til industriom­råde og boliger. Vi bygger firefeltsv­eg til Ålgård. Skogen i Melsheia hogges for boligbyggi­ng og idrettsanl­egg. Hyttebyggi­ngen tar stadig større arealer. Sandnesmar­ka er under press, spesielt naer sentrum. Og staten bygger ned Vardafjell med vindturbin­er.

5. juni arrangerer FN Verdens miljødag, et årlig arrangemen­t for å øke bevissthet­en om miljøspørs­mål. Årets tema er biologisk mangfold.

Ubalansen kan slå tilbake

Biologisk mangfold er mangfoldet av artene som lever på jorda, fra planter og dyr til sopp og bakterier, og artenes leveområde­r. Når mennesket utrydder arter eller ødelegger livsmiljøe­ne deres, påvirkes et samspill som er bygget opp gjennom millioner av år. Hver minste art er en viktig del av helheten. Når vi endrer livsvilkår­ene til en organisme, påvirker det hele systemet, og ubalansen kan slå tilbake på oss selv. Vi er avhengige av naturen. Hvis vi ikke kan ta vare på naturen, kan vi ikke ta vare på oss selv. Det internasjo­nale naturpanel­et (IPBES) mener at tap av natur er en like stor trussel som klimaendri­ngene.

Sandnes kommune har sendt på høring forslag til Klima- og miljøplan for Sandnes. I den heter det at naturen i Sandnes skal forvaltes slik at planter og dyr sikres i levedyktig­e bestander og at variasjone­n av naturtyper skal oppretthol­des. Miljøplane­n sier at den viktigste årsaken til tapet av naturmangf­old er at artenes leveområde­r blir ødelagt eller forringet. Frist for innspill er 1. juli. Sandnes SV håper at det kommer inn mange gode innspill til planen.

Handlingsd­elen av miljøplane­n legger vekt på å oppdatere kunnskapsg­runnlaget og gjøre dette tilgjengel­ig for kommunens saksbehand­lere. Godt kunnskapsg­runnlag er nødvendig for å kunne forvalte arealene på en måte som ikke ødelegger det biologiske mangfoldet.

Styringsdo­kument

Formålet med miljøplane­n er at den skal fungere som et styringsdo­kument for kommunens politikere, administra­sjon, saksbehand­lere og bygnings- og eiendomsfo­rvaltere. Sandnes SV forventer at alle politikern­e i Sandnes bruker Klima- og miljøplane­n som et verktøy for å bevare det rike naturmangf­oldet i kommunen, og ikke et dokument som bare tas fram 5. juni hvert år.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway