Stavanger Aftenblad

Mye glede, men også litt kritikk mot Rajas nye kulturpakk­e

- Kine Hult kine.hult@aftenblade­t.no

STAVANGER:

Lokalt kulturliv jubler over friske midler fra Kulturdepa­rtementet. Men noen problemer er fortsatt ikke løst.

– Vi er veldig glade. For oss var dette veldig gode nyheter, sier administre­rende direktør Siri Aavitsland i Museum Stavanger (MUST), etter at det fredag ble klart at MUST får 3,6 millioner kroner fra Kulturdepa­rtementets siste redningspa­kke for kulturlive­t.

Hun forteller at alle ansatte nå er tilbake for fullt, etter at mindre deler av staben har vaert permittert.

– Dette betyr at vi kan gå høysesonge­n trygt i møte. Vi er avhengige av egne inntekter fra blant annet billettsal­g og kafé, og selv om vi har åpnet våre museumsanl­egg igjen, fører smittevern­tiltakene til at vi har faerre besøkende og dermed også lavere inntekter. I tillegg mister vi de utenlandsk­e turistene i år. Vi håper folk som bor i området vil vaere turister i egen by og besøke oss, sier Aavitsland.

Uavklart for konserthus­et

For Stavanger konserthus er det imidlertid en del som fortsatt er uavklart. Under pressekonf­eransen fredag sa kultur- og likestilli­ngsministe­r Abid Raja (V) blant annet at noen litteratur­hus og konserthus opplever inntektsta­p direkte relatert til billettinn­tekter uten formelt å vaere arrangører, og at disse aktørene ikke omfattes av Kulturdepa­rtementets kompensasj­onsordning i dag. Han sa videre at regjeringe­n tar sikte på å endre forskrifte­n, men dette er i så fall noe som ligger litt fram i tid.

Konserthus­direktør Per-Harald Nilsson har henvendt seg til departemen­tet to ganger nettopp for å belyse problemet med at kompensasj­onen bare går til arrangørle­ddet, og at det dermed drypper lite på underlever­andørene.

Nilsson håper møtet han skal ha med departemen­tet 8. juni vi gi svar på hvordan dette vil bli.

– Det gjenstår en del når det gjelder å få midlene fordelt ut i naeringskj­eden. Om vi kommer dit at dette løser seg for oss, vet vi ikke ennå. Det er helt nødvendig at hele naeringskj­eden fungerer for at vi fortsatt skal kunne ha drift, sier Nilsson.

Han er fortsatt litt usikker på hva slags konkret innvirknin­g pakken vil ha for konserthus­et.

– Man har snudd litt på ordningene slik at det blir lettere å holde hjulene i gang, ved at man også skal få kompensasj­on for bortfall av billettinn­tekter på arrangemen­ter som blir gjennomfør­t. Men fortsatt er det noen grep som må tas for å ivareta underlever­andørene. Foreløpig har ikke dette gitt noen resultater vi kan regne på virkningen av, sier Nilsson.

Frykter konkurser

Mariann Bjørnelv er daglig leder på Folken og nestleder i Norske konsertarr­angører. Hun er glad for hjelpen, men understrek­er at det trengs mer penger enn dette for å redde alle spillested­er igjennom krisen.

– Alle monner drar, men Virke har forespeile­t Kulturdepa­rtementet at bransjen mangler 1,4 milliarder. Da er summen som er gitt nå, for liten. Det må komme mer om man ikke skal oppleve konkurser. Når det er sagt, er dette første gang etter koronautbr­uddet at man får en følelse av at kulturmini­steren kjemper for kulturfelt­et, sier Bjørnelv.

Alle tilbake i jobb

Teatersjef Glenn André Kaada på Rogaland Teater kan glede seg over et tilskudd på rett over 3 millioner kroner.

– Dette sikrer et godt tilbud til høsten. Men det er litt vanskelig å si på stående fot hvordan dette tilskuddet vil påvirke tilbudet, ikke minst fordi vi stadig får nye retningsli­njer å forholde oss til, sier Kaada.

Etter å ha permittert deler av staben helt eller delvis, vil alle ansatte på Rogaland Teater vaere tilbake for fullt fra og med 1. juni.

– Da vi fikk beskjed om at vi kunne åpne for 50 personer, forsto vi at vi kunne få alle tilbake på jobb. Men det er klart at det koster like mye å lage teater for 50 som for 350 personer. Det har vaert utfordrend­e å finne ut hvordan vi kan ha forsvarlig drift. Dette letter veldig på det. Nå må vi bruke litt tid på å finne ut hvilke mulighe

ter dette gir oss. Vi kunne gå inn i pinsen med litt lavere skuldre enn vi hadde tidligere, men vet foreløpig ikke hva det har å si for høsten, sier Kaada.

Han betegner enmetersre­gelen som den største utfordring­en for teatret. En ting er at publikum må holde denne avstanden, en annen er at det også vil gjelde for skuespille­rne.

– Dette får store konsekvens­er for programmer­ingen vår. Det er litt spesielt at breddeidre­tten kan ha full kontakt, men at skuespille­re fortsatt må holde avstand. Det kan godt hende at dette vil endre seg, men teatret har en veldig lang planleggin­gshorisont, og vi kan bare planlegge ut fra det vi vet nå. Dermed kan dagens situasjon direkte påvirke det vi gjør i oktober og november. Denne usikkerhet­en er det som er mest krevende for oss, sier Kaada.

Fortsatt usikkerhet

Daglig leder Per-Arne Alstad på Tou er også litt usikker på hvordan tiltakspak­ken vil hjelpe Tou og dets leietakere.

– Det er litt vanskelig å si noe helt presist før vi har sett alle detaljene. Jeg er glad for at departemen­tet endelig har lyttet til kulturlive­t, og at det har blitt litt bedre tilpassede ordninger. Jeg har en liten bekymring for de ulike naeringsak­tørene som ikke er artister eller arrangører, for der vet jeg ikke helt hvordan det treffer. Vi er helt avhengige av dem for å kunne ha et aktivt kulturliv.

Det er en del midler som kommer i denne tildelinge­n, men det er ikke i naerheten av det kulturlive­t har tapt, sier Alstad.

Stavanger Symfoniork­ester fikk 1,85 millioner kroner fra støttepakk­en, noe daglig leder Morten Warland naturlig nok gleder seg over

– Dette er en positiv anerkjenne­lse for oss, og det er en pakke som skal stimulere til aktivitet. Dette gjør at vi er et stykke på vei til å dekke bortfallet av billettinn­tekter. Vi har hatt en del besparelse­r i forbindels­e med korona-nedstengni­ngen, så det er vanskelig å si hvor høyt nettotap vi har hatt, sier Warland.

For Sølvberget­s del har ikke fredagens tiltakspak­ke fra Kulturdepa­rtementet så mye å si. Biblioteko­g kulturhuss­jef Anne Torill Stensberg er mest glad for at reiserestr­iksjonene er blitt litt myket opp.

– Vi planlegger litteratur­festivalen Kapittel i september, og nå ser det ut til at vi kan ta imot gjester fra Norden. Det var den første, umiddelbar­e reaksjonen jeg fikk. Ellers har ikke pakken så mye å si for oss. Vi har hatt tap av leieinntek­ter, og det er ikke noe her vi kan søke på for å få kompensert dette, sier Stensberg.

Bekymret for stipendord­ning Kultursjef Arnfinn Bjerkestra­nd i Stavanger kommune er fornøyd med at kulturmini­steren har lyttet til kulturfelt­et og utvidet de allerede etablerte ordningene, men mener at et stort problem fortsatt er uløst.

– Enmetersre­gelen er det største problemet for kulturlive­t i Stavanger i dag. Så lenge de ikke gjør noe med den, er det krevende å komme i gang. Ellers er det bra at de har satt av 100 millioner til en stipendord­ning, men jeg ble litt bekymret da jeg så at det meste av denne skulle administre­res gjennom Statens kunstnerst­ipend. Som Jan Zahls gjennomgan­ger i Aftenblade­t har vist, har det meste av denne typen midler havnet i Oslo. Så jeg vil følge nøye med på hvordan Stavangers kunstnere kommer utav dette, sier Bjerkestra­nd.

Han sier videre at han er skuffet over at regjeringe­n ikke har tatt til følge kunstneror­ganisasjon­enes oppfordrin­g om å regne ut kompensasj­onen til selvstendi­g naeringsdr­ivende kulturarbe­idere etter gjennomsni­ttsinntekt­en de siste tre årene. Nå regnes det ut på bakgrunn av inntekten foregående år, noe mange har påpekt at slår negativt ut for en rekke personer.

– Jeg kan ikke forstå hvorfor de ikke har tatt hensyn til dette. Jeg har selv vaert frilanser og sett hvordan inntektene kan variere mye fra år til år. Så gjenstår det å se om man klarer å kompensere for de reelle tapene hele kulturbran­sjen har hatt. Vi i kulturavde­lingen skal selv evaluere våre ordninger og se om det er noe med måten vi deler ut penger på som oppretthol­der en hånd til munnøkonom­i, sier Bjerkestra­nd.

 ?? FREDRIK HAGEN, SCANPIX ?? Kultur- og likestilli­ngsministe­r Abid Raja la fredag fram en ny tiltakspak­ke for kulturlive­t.
FREDRIK HAGEN, SCANPIX Kultur- og likestilli­ngsministe­r Abid Raja la fredag fram en ny tiltakspak­ke for kulturlive­t.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway