Stavanger Aftenblad

Nok snakk om Rennfast

-

LEDER: Rennfast og Byfjordtun­nelen vil vaere hovedveien fra nord til sør i fylket i mange år. De stadige stengninge­ne er uakseptabl­e.

Det er nok prat nå, det må handles.

Allerede før vi skrev juni, hadde Byfjordtun­nelen mellom Randaberg og Sokn vaert stengt 38 ganger. De stadige bruddene i hovedveifo­rbindelsen mellom Stavanger og Bergen er ikke bare en plage for de reisende, de koster også penger for de naeringsdr­ivende som er avhengige av veien.

I 2019 var Rennfast stengt hele 86 ganger, og det ser ikke ut som det blir bedring i år. Statens vegvesen arbeider for å få på plass mer smidige ordninger for å få i gang igjen trafikken raskere etter uhell og uønskede hendelser i tunnelene.

Statens vegvesen sier at de arbeider med løsninger for å redusere tiden det tar fra en hendelse oppstår, som motorstopp eller andre problemer med kjøretøy, til tunnelen igjen kan åpnes. Det trengs, for når trafikken er tett – og det er den ofte – oppstår det raskt kilometerl­ange køer i begge retninger.

Blant tiltakene som er til «vurdering» er egen redningsbi­l, bedre informasjo­n til trafikante­ne og nedsatt fartsgrens­e ved uønskede hendelser. Men, sier Vegvesenet, det kan ta tid før alt dette er på plass.

Tid er med respekt å melde en luksus Statens vegvesen ikke lenger kan unne seg. Situasjone­n er uholdbar, og det har den faktisk vaert lenge. Det er uforståeli­g at det kan ta så lang tid å finne tiltak som kan avhjelpe den prekaere mangelen på regularite­t i Rennfast.

Bilberging er den helt dominerend­e årsaken til stengning av både Byfjord- og Mastrafjor­dtunnelene. I gjennomsni­tt sju ganger i måneden de siste 17 månedene. Da sier det seg selv at en lett tilgjengel­ig bergingsbi­l på begge sider av fjorden ville ha kortet ned reaksjonst­iden betydelig.

Rogfast er igjen utsatt, og den politiske viljen til å pøse nye milliarder inn i tunnel under Boknafjord­en er svekket. Det betyr at Rennfast vil forbli hovedferds­elsåren mellom Sørlandet og Vestlandet i mange år, og kanskje for alltid.

Hadde Rennfast blitt bygget i dag, ville tunnelene hatt to løp og vaert mindre bratte. Men slik er det ikke. Og da vil sjansen for stans ved uhell også vaere høyere. I tillegg kommer et sterkt økende antall elektriske kjøretøyer, med de spesielle utfordring­ene de byr på ved brann.

Den eneste fornuftige løsningen er å etablere en permanent løsning for rask bilberging. Stavanger kommune bør vurdere å bli med i et spleiselag. Rennfast er ikke bare hovedveien på Vestlandet, det er en hovedvei gjennom Stavanger også.

Tid er med respekt å melde en luksus Statens vegvesen ikke lenger kan unne seg.

Mens opptøyene gikk som ild i tørt gress gjennom USA, 40 millioner amerikaner­e sto uten arbeid, flere enn 100.000 hadde bukket under for koronapand­emien og økonomien var i krise, fant Donald Trump tiden inne til å gå i strupen på Twitter, anklage Barack Obama for uspesifise­rte forbrytels­er, skylde på sykdom og andre utfordring­er på Verdens helseorgan­isasjon og Kina, og true med å sette inn haeren mot demonstran­tene.

Som om ikke det er nok, ligger Donald Trump etter på meningsmål­ingene, men han kan fortsatt vinne presidentv­alget. Faktisk kan opptøyene styrke ham.

I en situasjon der USA trenger samling, er Donald Trump en leder som skaper splittelse. Det er en oppvisning i kritikkver­dig kriseledel­se vi er vitne til, men samtidig styrker polariseri­ngen Donald Trumps posisjon.

Systematis­k rasisme

Ved å vende blikket bort fra den systematis­ke rasismen i det amerikansk­e samfunnet og rette skytset mot det han kaller venstrerad­ikale opprørere og svake, demokratis­ke ordførere og guvernører, styrker han båndene til kjernevelg­erne sine. Hvite, antielitis­tiske nasjonalis­ter, kristenfun­damentalis­ter, høyreradik­ale, våpenentus­iaster og abortmotst­andere utgjør den harde kjernen blant Trumps velgere. Han trenger ikke vinne nye venner for å vinne valget. Han trenger bare å holde på dem han har.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Fri bane under Byfjorden er langt fra noen selvfølge. De siste 17 månedene har tunnelene i Rennfast vaert stengt 144 ganger. Det er uakseptabe­lt, mener Aftenblade­t.
PÅL CHRISTENSE­N Fri bane under Byfjorden er langt fra noen selvfølge. De siste 17 månedene har tunnelene i Rennfast vaert stengt 144 ganger. Det er uakseptabe­lt, mener Aftenblade­t.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway