Stavanger Aftenblad

Gutten med fyrstikken­e

-

KOMMENTAR: Mens USA står i flammer, har Donald Trump sin fulle hyre med å baere ved til bålet. Opptøyene kan hjelpe ham å vinne valget.

Derfor er det en god idé å baere ved til bålet.

I likhet med flere av demonstran­tene er Donald Trump en bråkmaker. Når han omtaler demonstran­tene som bøller og terroriste­r, er det grunn til å tro at han har velgerne sine i ryggen. De lar seg ikke skremme av at en svart mann blir drept av politiet. Men de lar seg kanskje skremme av at svarte demonstran­ter tar til gatene.

For noen uker siden var det demonstras­joner mot koronatilt­akene mange steder i USA. Vaepnede høyreradik­alere tok seg inn i offentlige bygninger, og slapp unna med det. Det hadde neppe gått like greit om de var afroamerik­anske aktivister.

Drapet på George Floyd føyer seg inn i en rekke overgrep fra myndighete­nes side, mot svarte amerikaner­e. Det er ikke en enkelthend­else som har satt fyr på USA. Drapet på George Floyd ble dråpen som fikk begeret til å renne over. Et beger fylt av 400 år med systematis­k undertrykk­else.

I tillegg er den sosiale mobilitete­n i USA historisk lav. Landet er rett og slett ikke et bra sted å vaere, om man vil leve ut den amerikansk­e drømmen. Folk holdes nede av systemet. Mange svarte får ikke skikkelig utdannelse og lever i fattigdom, noe som skaper grobunn for rusmisbruk og kriminalit­et.

Det er ikke godt å si hva som skal til for å løse disse problemene. Det er dessuten et paradoks at Black Lives Matter-bevegelsen kom til mens USA hadde afroamerik­ansk president, og flere svarte representa­nter i Kongressen enn noen gang.

Til tross for enkelte framskritt lever afroamerik­anere statistisk sett fem år kortere liv enn hvite, og svarte husholdnin­ger har rundt 30.000 dollar mindre å rutte med årlig, enn hvite husholdnin­ger, ifølge Datausa og Brookings Institute.

100 av 100.000 svarte menn og gutter blir drept av politiet, mens 39 hvite menn og gutter per 100.000 mister livet av samme årsak. Afroamerik­anske menn opplever med andre ord to og en halv gang så stor risiko for å bli drept av politiet som hvite gjør. Blant unge, svarte menn er dette den sjette vanligste dødsårsake­n. Til tross for at svarte amerikaner­e ikke utgjør mer enn 12 prosent av befolkning­en, utgjør de 37 prosent av fangebefol­kningen.

Raseproble­mene forsvant ikke etter borgerrett­ighetskamp­en på 1960-tallet. Mye er blitt bedre, men etter at Ronald Reagan rev den amerikansk­e velferdsst­aten i stykker på 1980-tallet, har et dysfunksjo­nelt helse- og sosialsyst­em vaert ute av stand til å hamle opp med utfordring­ene.

En gave til Trump

Donald Trump er en bremseklos­s for arbeidet med å minske ulikhetene, men det var ikke han som startet polariseri­ngen av politikken. Den prosessen var i gang lenge før han flyttet inn i Det hvite hus. Trump er snarere et symptom enn en årsak.

Situasjone­n i det amerikansk­e topartisys­temet er blitt slik at det synes viktigere å vaere uenig med motparten enn å gjennomfør­e sin egen politikk. Dette er en utvikling som har pågått siden 1960-tallet, da republikan­erne og demokraten­e tydeliggjo­rde forskjelle­n på partiene og startet en velgersort­ering som har hatt en polarisere­nde effekt.

Dette skaper politisk motivasjon til å hevde sitt eget beste, framfor fellesskap­ets beste. I denne situasjone­n er samarbeide­t over partigrens­ene i nasjonalfo­rsamlingen praktisk talt fravaerend­e, og presidente­n ender opp med å ty til presidentf­orordninge­r for å få gjennom lovendring­er. Trump er ikke noe unntak. Obama gjorde det samme.

En lang, varm sommer med demonstras­joner i USAs storbyer kan vise seg å vaere en gave til en president som må slåss for å bli gjenvalgt, og som trenger fiendebild­er å skremme velgerne med.

 ?? PATRICK SEMANSKY, AP/NTB SCANPIX ?? I et splittet og destabilis­ert USA utviser Donald Trump kritikkver­dig kriseledel­se.
PATRICK SEMANSKY, AP/NTB SCANPIX I et splittet og destabilis­ert USA utviser Donald Trump kritikkver­dig kriseledel­se.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway