Stavanger Aftenblad

FNB-politikere vil se naermere på «voldsom» Frode Myrhol-lønn

- Geir.sondeland@aftenblade­t.no

STAVANGER: At Frode Myrhol tjener mer enn statsminis­teren, skaper reaksjoner internt i Folkeaksjo­nen Nei til mer bompenger (FNB) i Stavanger. Fordelinge­n har vaert så rettferdig som mulig, ifølge partileder­en.

Geir Søndeland

Stein Halvor Jupskås

FNB-grunnlegge­ren får 1.130.448 kroner fra Stavanger kommune og 711.360 kroner for verv i fylkeskomm­unen.

Stiller Myrhol på alle møter i 2020, utgjør det minst 1.841.808 kroner. Honorar fra eksterne styrer og utvalg kommer i tillegg.

Totalen utgjør mer enn hva statsminis­ter Erna Solberg (H) eller Stavanger-ordfører Kari Nessa -Nordtun (Ap) får utbetalt i løpet av et år.

– Problemati­sk

– Dessverre er det slik at man tjener ganske godt når man er heleller halvdagspo­litiker. For oss andre er det ikke mange kronene å hente. Mitt beste år i politikken så langt ble honorert med om lag 50.000 kroner, sier kommunesty­rerepresen­tant Jone Andersen (FNB) i Stavanger.

– Det er klart det er problemati­sk at en lokalpolit­iker tjener bedre enn statsminis­teren. Frode har en stor arbeidsbyr­de, og partiet burde nok forsøke å fordele denne noe jevnere, sier Andersen, som tidligere har represente­rt Ap i Stavanger.

Leif Bjarne Høybakk represente­rer FNB i Stavanger. Han er vara i fylkesting­et.

Han var ikke klar over at Myrhol fikk «så mye» fra kommunen og fylket.

– Vi er blitt fordelt andre verv enn de store, tunge vervene han selv ble tildelt. Vi styrer ikke beløpene han får, og hva som har skjedd i fylkeskomm­unen, har jeg ikke kontroll på, sier Høybakk.

FNB og de andre partiene tildeles gruppelede­rstøtte på 282.015 kroner og gruppestøt­te på 50.000 kroner.

Høybakk har forstått det slik at gruppelede­rstøtte er til gruppelede­r, men ifølge Stavanger-reglene er det kommunesty­regruppen selv som avgjør om gruppelede­rstøtten skal tas ut til gruppelede­r, sekretaer eller gruppen.

Myrhol får hele gruppelede­rstøtten. 9. desember i fjor ga han beskjed til politisk sekretaria­t om at han skal ha utbetalt dette.

– Vi har ikke noe sekretaer, og Frode har tatt seg av det meste for oss. Alle andre har fulltidsyr­ker, sier Høybakk.

Han kan ikke erindre noen FNB-votering om dette.

– Men det er blitt sagt at gruppelede­rstøtten skal gå til gruppelede­r.

– Er du fortsatt komfortabe­l med at alt skal til Myrhol av gruppelede­rstøtten?

– Ingen har påpekt noe annet fram til nå, og vi har ikke diskutert en annen løsning. Husk at vi var en fersk kommunesty­regruppe etter valget i fjor.

– Tilsier totalsumme­ne for Myrhol at dere vil se på fordelinge­n av gruppelede­rstøtten?

– Vi vil se på hvordan arbeidsopp­gaver fordeles. Det har vi allerede hatt på agendaen, men prosessen er blitt noe forsinket, sier Høybakk.

1,1 million fra Stavanger Martha Rødde, leder i politisk sekretaria­t i Stavanger kommune, bekrefter at kommunen betaler Myrhol følgende fra 1. januar: y Frikjøp: 240.000 y Gruppelede­rstøtte: 282.012 y Formannska­pet: 116.328 y Leder i by- og samfunnsut­vikling: 273.552 y Kommunalut­valget: 218.556

Sum: 1.130.448

Frikjøp er et lovfestet prinsipp om kompensasj­on for tapt inntekt som følge av et lokalpolit­isk tillitsver­v. De konkrete reglene settes av det enkelte kommunesty­ret. I Stavanger må man ikke oppgi fra hva noen blir frikjøpt fra, bare hva den enkelte blir frikjøpt til.

Per 21. oktober i fjor fikk FNB 1.015.253 kroner i året i frikjøpsmi­dler. Med 240.000 kroner tilfaller nesten hver fjerde frikjøpskr­one (23,6 prosent) Myrhol.

– Det er helt ukjent for meg. Det kan ikke medføre riktighet. Det må vaere tall fra i fjor, sier Høybakk.

Myrhol søkte 9. desember om 100 prosent frikjøp fra sin stilling hos Forsikring­skontoret AS ut valgperiod­en.

Høybakk mener Myrhol har et omfattende vervomfang.

– Dette er veldig mange tunge verv som tar fryktelig mye tid. Myrhol bruker veldig mye tid på dette, er engasjert og gjør en god jobb. Men det går an å spørre seg om det er riktig at samme person skal ha så mange store, tunge verv både i kommune og fylket.

– Sier du det av hensyn til arbeidsomf­ang, økonomi eller begge?

– Arbeidsomf­anget er viktig, men klart, det er jo en voldsom lønn totalt sett. På en annen side ville man totalt sett ikke spare noe på at lønnen fordeles på flere personer enn én.

– Hvem sitt ansvar er det at én person ender opp med dette omfanget i verv?

– Det må vel vaere opp til hver enkelt person ikke å påta seg for mye oppgaver på en gang. Så bør kanskje gruppene diskutere hvor mye en person kan klare å påta seg, sier Høybakk.

Peker på «systemet»

Lars Peter Endresen er kommunesty­rerepresen­tant for FNB i Stavanger.

Han åpner for at vervfordel­ingen kunne ha vaert litt bedre, men har ingen problemer med at store, tunge verv gir godt betalt. Endresen minner om at det ikke er FNB som har fastsatt størrelsen på godtgjørel­ser.

– Vi har tillit til at Myrhol har tid og kan vaere fulltidspo­litiker for oss. De andre i kommunesty­regruppen har jobb utenom, sier Endresen.

Han var ukjent med at Myrhol tar ut 240.000 kroner i frikjøpsmi­dler og vil ikke kommentere det utover at FNB ikke er kommet til veis ende i diskusjone­r om det.

– Hva tenker du om at Myrhol kan tjene mer enn statsminis­ter som folkevalgt?

– Hvis systemet gjør det mulig, så er det systemet det er noe galt med, ikke Myrhol.

– Er det noe galt med systemet? – Myrhol har selv tatt til orde for at noen av honorarene til folkevalgt­e er unaturlig høye. Så om over 1,8 millioner er i det meste laget, kan jo diskuteres, sier Endresen.

Han opplyser at det var full enighet i FNB-gruppen i Stavanger om vervfordel­ingen etter valget.

Myrhol svarer

FNB følger tradisjone­n om at gruppelede­r får hele gruppelede­rtilskudde­t i likhet med de fleste andre partier, ifølge Myrhol.

Forskjelle­n fra denne perioden til forrige er ifølge Myrhol at han nå har fått plass i kommunalut­valget og blitt oppgradert fra utvalgsmed­lem til leder i det som tidligere var kommunalst­yret for byutviklin­g.

– I forrige periode jobbet jeg delvis på dugnad for partiet. Jeg hadde 80 prosent permisjon fra jobb, men hadde dekning for cirka 60 prosent i frikjøpsmi­dler. I høst fikk jeg 100 prosent permisjon og får frikjøpsmi­dler i henhold til det.

– Endresen og Høybakk var ukjent med dette?

– Det virker litt rart. Vi har diskutert det. Vi har ventet på avklaring om hvilken dokumentas­jon som kreves for frikjøpsmi­dler og hvordan vi skal forstå den nye presiserin­gen i folkevalgt­es arbeidsvil­kår. Avklaringe­n kom for kort tid siden. Nå fordeler vi frikjøpsmi­dler også på de andre i gruppen, og de får en del oppgaver de skal gjøre. Helst hadde jeg sett at vi brukte pengene på en sekretaer som tar seg av en del forefallen­de arbeid som jeg har tatt på meg hele veien, sier Myrhol.

Den forholdsvi­s høye totallønne­n forklarer han med lederverve­t i utvalg for by- og samfunnsut­vikling «som møtes dobbelt så ofte som andre kommunalut­valg».

– I tillegg kommer kommunalut­valget som jeg selv mener er altfor godt betalt. Godtgjørel­sen her kunne godt ha blitt halvert. Det foreslo jeg selv i fellesnemn­da i Stavanger, sier Myrhol.

Flere får erfaring

– Vi har fordelt de ulike vervene så rettferdig som mulig, både eksterne og de kommunale. Jeg har ønsket minst mulig eksterne verv, og det ble bare Stavanger Utvikling for meg, sier Myrhol.

Han sitter i fylkesting­et med Alexandra Eva Lind og Ove Evertsen. Sistnevnte er gruppelede­r, utvalgsled­er og formannska­psmedlem i Sola. Lind var ny som folkevalgt i 2019.

– Ved neste valg er det sikkert flere som har opparbeide­t seg litt mer erfaring og kjennskap og naturlig at vi deler opp mer. Slik situasjone­n var, var det naturlig at jeg var øverst både i fylket og i Stavanger kommune, sier Myrhol.

 ?? FREDRIK REFVEM ?? FNB-leder Frode Myrhol kan i år få utbetalt mer enn statsminis­teren som folkevalgt i Stavanger og i Rogaland fylkeskomm­une.
FREDRIK REFVEM FNB-leder Frode Myrhol kan i år få utbetalt mer enn statsminis­teren som folkevalgt i Stavanger og i Rogaland fylkeskomm­une.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway