Stavanger Aftenblad

Varm slutt i kald mai

-

VAERET: Det var én grad kaldere enn normalt i mai.

Årets mai ble akkurat like kald som i fjor med en middeltemp­eratur på 8,9 grader, som er 1,0 grad kaldere enn normalt. Siden 2000 har det da bare vaert kaldere i mai to ganger tidligere – i 2015 og 2010, skriver Olav Krogsaeter i Storm Geo.

Det er langt ned til den aller kaldeste mai-måneden som var i 1955 med bare 6,9 grader i middeltemp­eratur. Nedbørmess­ig ble det nesten nøyaktig på normalen. Totalt falt det 69,5 mm, fordelt på 13 dager, mens normalen er 68 mm.

Måneden ble preget av nesten kontinuerl­ig lavtrykksa­ktivitet over Norskehave­t og Skandinavi­a, som dirigerte til dels kalde luftmasser nedover hele landet i lange perioder. Det ble kun noen få korte avbrekk med forbigåend­e høytrykksr­ygger og fint vaer innover Rogaland. En slik kort periode fikk vi fra 3. til 7. mai, men da var det i utgangspun­ktet kjølige luftmasser over oss og den laveste temperatur­en på Sola kom den 5. mai med bare pluss 0,8 grader. Fra 8. til 16. mai var det igjen til dels kraftige lavtrykk over Norskehave­t som regjerte, med kald nordavind i dagevis.

17. mai ble en helt grei dag, selv om feiringen i år ble sterkt påvirket av korona-situasjone­n. Det var kjølig og ble aldri varmere enn 8,8 grader på Sola på nasjonalda­gen.

Mai sluttet utrolig flott med tidenes pinsevaer. Fra 27. mai bygget et solid høytrykk seg opp over landet, og det ble tilnaermet sol fra skyfri himmel de siste dagene i måneden.

Den aller varmeste dagen ble 1. pinsedag 31. mai med 22,2 grader på Sola, mens Våland fikk 23,1. Det var også den eneste dagen med over 20 grader på Sola i mai 2020.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway