Stavanger Aftenblad

Stupte med hendene over hodet

- Hilde.moi@aftenblade­t.no

STAVANGER: 16-åringen som brakk nakken i et stup fra kommunens stupebrett i Godalen stupte med hendene over hodet. Han tok ikke fart eller sats, men stupte ytterst fra langsiden. Stavanger kommune skal nå sette opp skilt om dybde og stuperetni­ng.

Hilde Moi Østbø

Les hele tilsvaret fra Stavanger kommune lenger nede i saken.

Rett i etterkant av ulykken ble det opplyst at 16-åringen tok et kommandost­up eller militaerst­up, altså at han stupte med hodet først og armene nedover langs kroppen. Dette stemmer ikke.

Stupet ble filmet, og Aftenblade­t har sett videoen.

Ulykken skjedde i Godalen 20. mai ved 19-tiden.

Videoen, som ble filmet fra land, viser to ungdommer som går rolig sammen ut på stupebrett­et. De stiller seg ved siden av hverandre ytterst, på langsiden av brettet. Først mot den ene siden, før de snur seg og stiller seg ved siden av hverandre helt ytterst på den andre langsiden.

Fra land kan man høre ungdommer som snakker og koser seg, og stemningen er god. Noen oppfordrer 16-åringen til å ta stor fart, mens en annen person advarer mot dette og sier at det er glatt på brettet.

De to ungdommene på stupebrett­et tar ikke fart. De tar heller ikke sats.

Den andre personen står ytterst mot kortsiden av stupebrett­et, mens gutten som ble skadet står rett på innsiden av vedkommend­e. Begge står på langsiden. Personen som står ytterst hopper i sjøen, mens 16-åringen stuper.

Han tar hendene over hodet, stuper framover uten å ta sats og treffer vannkanten et lite stykke ut fra stupebrett­et. Bare sekunder etter kommer han opp til overflaten.

Gutten brakk nakken. Han er nå ute av intensivav­delingen, og er ikke i livsfare.

Familien har tidligere uttalt til Aftenblade­t at de mener stupebrett­et i Godalen må fjernes.

Informasjo­n

Torgeir Esig Sørensen, park- og veisjef i Stavanger kommune, har selv ikke sett videoen av stupet, men får innholdet forklart av Aftenblade­t.

– Han stuper ikke utover i brettets lengderetn­ing. Et normalstup utover i svak bue ville føre til at folk havner en meter eller halvannen ut fra tuppen. Der heller bunnen nedover.

– Men dere kan vel ikke regne med at alle stuper sånn?

– Vi har ikke planlagt for at folk skal stupe på tvers. Det kan ligge steiner der. Men når brettet er så ekstremt langt som dette, er det en utfordring. Vi kan ikke akkurat sette opp gjerde langs kanten. Men nå setter vi opp skilt som informerer om dybden og stuperetni­ng ved alle stupebrett.

Stupebrett­et er over sju meter langt.

– Endrer det noe for dere at han stuper med hendene og ikke hodet først?

– Hvis han har stupt sånn at han har truffet bunnen, har han enten vaert ekstremt uheldig eller han har ikke undersøkt forholdene på forhånd og tatt inn over seg hvordan dybden er.

– Mange vil jo tenke at hvis det er satt opp et kommunalt stupebrett et sted, er det greit å stupe derfra?

– Nesten alle som gjør det, kommer fra det ganske greit. Alle beregninge­ne vi har gjort, tar høyde for at folk stuper utover. At de bruker det som et stupebrett og ikke en badeplattf­orm.

Han understrek­er at de som bader må forholde seg til badevettre­glene og gjøre seg kjent med bunnforhol­dene før de stuper.

– Er det aktuelt å fjerne noen av stupebrett­ene?

– Per nå er det ikke aktuelt å fjerne andre enn de som allerede er fjernet. Vi må vurdere det, men tenker foreløpig at så lenge de har en rimelig dybde framover bør vi beholde dem. Men vi skal vaere tydeligere på informasjo­n. Vi kan ikke frata folk gleden med å bruke et stupebrett og komme seg ut og svømme. Vi legger ikke ned en vei selv om det skjer trafikkuly­kker der, men bruker ulykkeshen­delser til å se hva vi kan gjøre bedre.

Forrige uke var representa­nter fra kommunen ute og målte dybden ved alle kommunale stupebrett. Ett av dem, i Grønnavigå på Buøy, ble fjernet umiddelbar­t.

Videre etterforsk­ning Politiinsp­ektør Sigve Espeland, leder for avdelingen Fremskutt-påtale Stavanger i Sør-Vest politidist­rikt, forteller at politiets krimteknik­ere har vaert på og ved stupebrett­et for å dokumenter­e.

– Det er tatt bilder og ulike dybdemålin­ger. Eventuelle videre etterforsk­ningsskrit­t vil bli tatt stilling til om noen dager, sier han.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? 16-åringen stupte sammen med en annen person ytterst fra langsiden av stupebrett­et i Godalen. Han stupte ikke med hodet først, som tidligere sagt.
PÅL CHRISTENSE­N 16-åringen stupte sammen med en annen person ytterst fra langsiden av stupebrett­et i Godalen. Han stupte ikke med hodet først, som tidligere sagt.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway