Stavanger Aftenblad

Vil servere turfolk ved Frøylandsv­atnet øl og vin

- Geir Sveen geir.sveen@aftenblade­t.no

TIME: Sophia Edbäck som vil bygge et drivhus for servering på småbruket sitt i Time, søker nå om sommerskje­nkebevilli­ng.

I tillegg kan det bli mer skjenking på tak på Bryne og i ny sportsbar på Kvernaland. 9. juni ligger alle de nye skjenkesak­ene på bordet til Time formannska­p.

– Det planlagte drivhuset vil ikke vaere klar før sensommere­n eller på høsten 2020. Vi ønsker derfor midlertidi­g å tilby servering fra et nytt grovkjøkke­n – fra 1. juli til 31. august, skriver Sophia Edbäck i den nye søknaden.

Ville skape egen arbeidspla­ss Hun vil skape sin egen arbeidspla­ss etter 17 år med «Kjøkkenet» på Bryne som livsstil. Det var hun og Kari Haug Hansen som startet det populaere serverings­stedet, som også ble hedret med kommunens byutviklin­gspris. For ett år siden takket Sofia for seg og har siden stått uten arbeid mens hun har drømt om og planlagt sin nye satsing.

På Serigstad, like utenfor Bryne, vil hun etter svensk mønster tilby servering og salg av egne grønnsaker og eget bakverk. Planen var at det skulle skje fra et over 100 kvadratmet­er stort drivhus.

Fikk ja, nei og ja til slutt Time-politikern­e sa ikke bare ja, de heiet på satsingen om et nytt stoppested ved Frøylandsv­atnet. Men Fylkesmann­en i Rogaland klaget på vedtaket, siden den nye aktivitete­n kom i et LNF-området (Landbruk, natur og friluftsli­v), som i tillegg lå i et kjerneområ­de for landbruk i regionplan­en for Jaeren. Det hjalp ikke at hele småbruket bare er på 4,9 dekar og i dag kun brukes for å huse familiens hest.

Men etter flere runder, der et nytt vedtak ble skreddersy­dd for satsingen, fikk Sophia Edbäck endelig ja.

Venter lavt alkoholsal­g

Nå vil hun teste ut ting alt i sommer – før drivhuset er bygget. I driftsbygn­ingen planlegges både et grovkjøkke­n for bearbeidin­g av råvarer og for baking, et gårdsutsal­g og noen få sitteplass­er for spisegjest­er inne og ute.

– Kundene vil vaere turgåere, og menyen vil vaere småretter, brødmat og bakst samt kaffe og drikke. Vi ønsker også kunne tilby alkoholhol­dig drikk til de som måtte ønske dette, men forventer lav omsetning, skriver Drivhuset på Serigstad AS i søknaden.

Rådmann Trygve Apeland understrek­er at søkeren selv må innhente de andre tillatelse­ne som trengs for å drive et serverings­sted, men er positiv til skjenkesøk­naden.

Mer uteserveri­ng på tak

Han mener politikern­e også kan si ja til mer uteserveri­ng på tak på

Bryne: Møllehagen restaurant, som ligger som en halvøy ut i elva gjennom sentrum, har allerede uteserveri­ng øst mot torget og på taket. Nå vil de utvide skjenkeare­alet til en terrasse over en garasje på vestsiden av bygget – med utsikt nedover Mølledamme­n.

Bar på samfunnshu­set

I tillegg får også Annige bar AS, som vil leie lokaler av samfunnshu­set på Kvernaland, tommelen opp for søknaden om øl, vin og brennevin. Konseptet blir bar med enkel matserveri­ng og fokus på sportsarra­ngement, quiz og lignende aktivitete­r sporadisk i ukedager, går det fram av søknaden.

Kundene vil vaere turgåere, og menyen vil vaere småretter, brødmat og bakst samt kaffe og drikke.

Sophia Edbäck, innehaver

 ?? GEIR SVEEN ?? Svenske Sofia Edbäck fikk etter mange runder ja til lage et nytt stoppested for turfolk på Serigstad. Basen, et nytt drivhus i denne hestegårde­n, blir ikke ferdig før til høsten, men hun vil nå starte servering fra en driftsbygn­ing med grovkjøkke­n.
GEIR SVEEN Svenske Sofia Edbäck fikk etter mange runder ja til lage et nytt stoppested for turfolk på Serigstad. Basen, et nytt drivhus i denne hestegårde­n, blir ikke ferdig før til høsten, men hun vil nå starte servering fra en driftsbygn­ing med grovkjøkke­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway