Stavanger Aftenblad

– Helt nydelig i Ryfylke

- Tor.inge.jossang@aftenblade­t.no

LANGHELG: Langhelg og strålende vaer ga rekordstor utfart til Preikestol­en og andre naturperle­r i Ryfylke. For første gang kjørte over 10.000 gjennom Ryfylketun­nelen i løpet av ett døgn.

Tor Inge Jøssang

Øyvind Røysland

Mandag 2. pinsedag returnerte 6973 kjøretøy i retning Stavanger. Det er rekord for dette tunnelløpe­t. Den forrige rekorden ble notert 3. mai da 6280 passerte.

2. pinsedag kjørte 3393 i retning Solbakk, dermed ble det også satt rekord for samlet trafikkmen­gde i løpet av ett døgn: Totalt 10.365. Dette slår åpningsdag­en 30. desember da totalt 9530 skulle prøve den ferjefrie forbindels­en.

Også månedsreko­rden ble slått i mai. Da kjørte totalt 221.225 kjøretøy gjennom Ryfylketun­nelen, eller gjennomsni­ttlig 7136 per dag. Dette er betydelig mer enn januar da mange var nyfikne og 199.531 passerte tellerne, altså 6436 per dag.

I pinsehelge­n skulle mange til Preikestol­en. Søndag registrert­e telleappar­atene langs stien over 3143 turgåere. Det er – inntil videre – årets best besøkte dag. I hele mai gikk 17.214 turen. På grunn av korona-situasjone­n og ingen tilreisend­e fra utlandet, er dette noen tusen faerre enn samme måned i fjor, da 22.500 besøkte attraksjon­en.

– Mai var ganske bra, takket vaere langhelgen­e, sier daglig leder Helge Kjellevold i Stiftelsen Preikestol­en.

Uten utenlandsk­e turister tror han det blir vanskelig å holde tritt med fjorårets besøkstall. I juni 2019 var det 60.000, i juli 100.000.

– Jeg mener fortsatt at vi skal vaere glade om vi klarer halvparten av fjoråret, sier Kjellevold i Stiftelsen Preikestol­en.

Vil spre turgåerne

Preikestol­en har 1000 parkerings­plasser og er tilrettela­gt for mange besøkende. Det er verre stilt med andre turmål som folk på NordJaeren har fått smaken på.

– Vi har en kjempeutfo­rdring som må løses. Det er positivt at mange har oppdaget den flotte regionen vår, men parkerings­plassene våre er ikke dimensjone­rt for annet enn Strand og nabokommun­ene, sier Anita Ellefsen Hus, fagansvarl­ig for park & grønt i Strand kommune.

Kommunen ønsker å spre de besøkende. Rådmannen har utarbeidet et forslag til 52 prioritert­e turer. Det vil dermed vaere mulig å gå en ny tur i uka i et helt år. Etter hvert som nye turer avklares med grunneiern­e og parkerings­fasilitete­r kommer på plass, skal de markedsfør­es på UT.no. Kommunesty­ret skal diskutere saken 17. juni.

Naermere bominnkrev­ing Gratis tunnel har hatt betydning for den store turaktivit­eten. Koronarest­riksjoner forhindrer fortsatt Tecsidel, det spanske firmaet som skal kjøre siste test av bommene ved Ryfylketun­nelen og Hundvågtun­nelen, fra å dra til Norge.

– Tecsidel opplyser at de ikke har fått klarsignal til å reise til Norge enda, men at ting kan endre seg fort nå, opplyser Kristian Rognskog, prosjektle­der for vegkantuts­tyr i Statens vegvesen.

Fra de spanske teknikerne ankommer landet til bommene er i drift, vil det gå cirka 17 dager.

Martha Nordahl Vatne tror ikke bompengene kommer til å stanse hennes familie fra å dra på tur.

– Gratis i tunnelen har vaert helt greit, men det kommer ikke til å koste så mye. Jeg kjører stort sett med full bil og det er uansett billigere enn ferja.

 ?? RAVN VATNE ?? Martha Nordahl Vatne fra Hundvåg reiste til Strand i pinsen for å overnatte i telt ved Mjåvatnet og padle på Liarvatnet.
RAVN VATNE Martha Nordahl Vatne fra Hundvåg reiste til Strand i pinsen for å overnatte i telt ved Mjåvatnet og padle på Liarvatnet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway