Stavanger Aftenblad

Arne Bergsvåg om Bymiljøpak­ken: – Vi kommer for seint inn i prosessen

- Dag.henrik.fosse@aftenblade­t.no

FYLKET: Skal du redusere kostnader, må du vaere tidlig nok ute. Når prosjekter blir regulert, legges listen for kostnader. Vi sitter perifert og kommer for seint inn i prosessen, sier fylkesvara­ordfører Arne Bergsvåg (Sp).

Dag-Henrik Fosse

Når sakene fra Bymiljøpak­ken kommer til de politiske utvalgene i Rogaland fylkeskomm­une, er det ikke andre alternativ­er enn å gi sin støtte, og det er en krevende måte å styre på, påpekte Arne Bergsvåg (Sp) i gårsdagens møte i fylkesutva­lget. Uttalelsen ble gitt under saken om handlingsp­lan for Bymiljøpak­ken for 2021 til 2024.

Han viste til at kostnadene stiger og inntektene reduseres samtidig som alle prosjekten­e i Bymiljøpak­ken skal gjennomfør­es. Han ville ha mer orienterin­g om hvilket handlingsr­om man hadde.

Vil øke lånerammen

– For å kunne forsere ulike prosjekter og for å øke fleksibili­teten i Bymiljøpak­ken, er det behov for å øke lånerammen, sa Elin Schanche (H). Hun ville i ukene frem til behandling i fylkesting­et 15. og 16. juni ha en administra­tiv vurdering om hvor stor låneramme det er behov for hvis en skal forsere utbygginge­n av Hove-Ålgård og andre prosjekter, der det forutsette­s av fylkeskomm­unen er garantist. Hun understrek­et at det her forutsette­s at lånerammen skal gjelde i hele perioden for byvekstavt­alen.

Solveig Ege Tengesdal (KrF) pekte også på at det var et sterkt ønske, og prioritert i budsjettet å få i gang byggingen av den første delen av dette E39-prosjektet, Hove-Osli.

Første del av Hove-Ålgård er kalkulert til 560 millioner, der det statlige bidraget er 240 millioner kroner.

Tom Kalsås (Ap) sa han var positiv til Hove -Osli-prosjektet, men da er det viktig å få dette med i Nasjonal Transportp­lan (NTP), selv om det er rom for å prioritere dette lokalt. Han mente også det ville vaere bra for bilistene å se at man kom i gang med et veiprosjek­t som dette, og ville derfor øke lånerammen. Han ønsker også en orienterin­g i god tid før Fylkesting­ets møte om reduksjone­n av lånerammen til 1,5 milliarder akkurat var bundet til dette beløpet.

Han fremmet dette forslaget på vegne av AP, Sp, KrF; MDG og Venstre som ble vedtatt:

Vi det vaere behov for å øke maksimal lånegjeld, og eventuelt med hvor mye, for å kunne oppretthol­de ønsket fremdrift på Bussveien og sykkelstam­vei, samt komme i gang med neste del av Transportk­orridor Vest og første del av E39-prosjekten­e Hove-Ålgård og Smiene-Harestad i handlingsp­rogramperi­oden frem til 2024.

Vil ha større handlingsr­om – Større fleksibili­tet her vil ha betydning for handlingsr­ommet fremover, understrek­et han.

Alexander Rügert-Raustein (MDG) mente at utviklinge­n nå viser at Bymiljøpak­ken får store problemer og at man vil ende opp med å måtte kutte prosjekter.

Fylkesordf­ører Marianne Chesak (Ap) pekte på at det var ekstremt viktig å få likelydend­e vedtak i de ulike politiske organene, ellers ville arbeidet bli forsinket. Hun minnet også om at det ikke var lov å forskutter­e prosjekter i 2020, men visste ikke om dette også ville gjelde for 2021.

 ?? STATENS VEGVESEN ?? Flere fylkespoli­tikere vil ha anleggssta­rt for E39-prosjektet mellom Hove og Ålgård.
STATENS VEGVESEN Flere fylkespoli­tikere vil ha anleggssta­rt for E39-prosjektet mellom Hove og Ålgård.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway