Stavanger Aftenblad

Maaseide-bank tjente godt på dårlige betalere

- Tor.dagfinn.dommersnes@ aftenblade­t.no

REGNSKAP: Nykommeren Kraft Bank, med Bjørn Maaseide som største aksjonaer, tjente

10,4 millioner kroner på å låne penger til personer med dårlig betalingse­vne.

Tor Dagfinn Dommersnes

I sitt første hele driftsår fikk Kraft Bank et pent overskudd før skatt på 10,4 millioner kroner. Banken, som har mange kjendiser som eiere, hadde ved sist årsskifte lånt penger til 394 ulike kunder. Disse hadde i snitt lånt 2,5 millioner kroner.

Tar pant i bolig

Kraft Bank har spesialise­rt seg på kunder med en vanskelig økonomi og som ikke får låne penger i en vanlig bank. Banken går nøye gjennom situasjone­n til kundene, og tilbyr en refinansie­ring der utgangspun­ktet er pant i bolig. Banken tilbyr også usikrede lån til kundene, men da i kombinasjo­n med pantsikred­e lån.

Banken har bokført 8,0 millioner kroner i tap på lånene sine i fjor. Kunder som mislighold­er lånet sitt, blir nøye fulgt opp av banken. Ved sist årsskifte var det lån for 61 millioner kroner som var mislighold­t i over 90 dager. Dette er likevel en svaert lav andel av totale utlån.

Innskudden­e i banken kommer fra privatkund­er, og innskudden­e skjer bare gjennom en selvbetjen­t løsning. Alle kundene har samme innskuddsr­ente.

Banken gir bare lån til privatpers­oner, ikke bedrifter, og kundene må bo i Norge.

I løpet av 2019 økte utlånene med 624 millioner kroner og totale utlån var på 986 millioner kroner ved årsslutt.

Maaseide størst

Det er Bjørn Maaseide som gjennom sitt selskap BFBK Finans AS er den største aksjonaere­n i Kraft Bank, med en eierandel på 9,1 prosent av aksjene. Det er 439 andre aksjonaere­r, og mange av dem er kjendiser.

Det gjelder syklistene Alexander Kristoff og Thor Hushovd, ishockeyst­jerne Mats Zuccarello, fotballspi­llerne Rune Almenning Jarstein og Veton Berisha, programled­er Tom Stiansen har vaert å finne på aksjonaerl­istene, samt milliardae­rene Arne Fredly og Christian Ringnes. Sparebanke­n Øst er tredje største aksjonaer i selskapet.

Banken skriver i årsmelding­en sin at markedet for utlån til personer med betalingsp­roblemer er i vekst. Årsaken er vekst i forbrukslå­n, den høye gjeldsgrad­en i norske husholdnin­ger og innstrammi­ng av utlånsfors­kriftene.

I løpet av 2019 ble det etablert to nye banker som konkurrere­r om de samme kundene, og banken melder at den økte konkurrans­en har ført til at hver kunde i gjennomsni­tt låner mindre, samtidig som banken presses på pris.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway