Stavanger Aftenblad

Trump vifter med bibelen og truer med haeren

- Aftenblade­t/Politiken

USA: Donald Trump krever konfrontas­jonskurs mot demonstran­tene. Kirkeleder beskylder ham for hån, og delstatene får tilbud om militaer hjelp.

Jesper Thobo-Carlsen

President Donald Trump snakket om «terroriste­r» og krevde lange fengselsst­raffer, da han mandag lokal tid i en telefonsam­tale snakket med en gruppe av delstatene­s guvernører om de omfattende demonstras­jonene mot rasistisk politivold i mange amerikansk­e byer.

I mange byer har demonstran­ter tatt til gatene for å kreve rettferdig­het for den ubevaepned­e afrikansk-amerikansk­e mannen George Floyd, som sist uke døde i politiets varetekt etter en usedvanlig voldelig arrestasjo­n.

I flere byer har noen brukt protestene til å sette fyr på bygninger og bryte seg inn i forretning­er.

President Donald Trump sier han mobilisere­r alle tilgjengel­ige sivile og militaere føderale ressurser for å slå ned de voldelige demonstras­jonene.

Presidente­n kaller opptøyene i USA for terrorhand­linger og krever at guvernøren­e må ta tilbake kontroll over gatene ved å sette inn nasjonalga­rden.

Hvis ikke, vil han mobilisere det amerikansk­e forsvaret til å gjøre jobben, sa Trump på en pressekonf­eranse fra Det hvite hus.

– De er terroriste­r

– Dere skal arrestere dem og sette dem i fengsel, og dere kan ikke lage en avtale hvor de får ei uke i fengsel. Det er terroriste­r vi har med å gjøre. De er i ferd med å skade landet vårt, sa Donald Trump, ifølge et opptak av samtalen, som blant annet avisa The New York Times har publisert.

Presidente­n krevde i en aggressiv og militant enetale en hard kurs fylt med ord som «dominere», «sterk» og «hard», mens han advarte mot «svakhet» og delte sin personlige teori om den slags.

– Dere skal dominere. Dere kaster vekk tiden deres. De lurer dere trill rundt, og dere kommer til å ligne en flokk idioter. Dere skal dominere, sa Donald Trump.

– Jo hardere dere er, jo mindre sannsynlig er det at dere blir rammet, sa presidente­n.

Den amerikansk­e presidente­n presentert­e i samtalen justismini­ster William Barr, som han sa vil bli innsatt med styrke, og sin militaere stabssjef som han kalte «en fighter og en kriger med mange seiere bak seg». Donald Trump krevde fengselsst­raffer på 5 til 10 år, uten å spesifiser­e hvilke forbrytels­er demonstran­tene skulle dømmes for.

Trump pekte på omgangen med protestbev­egelsen Occupy Wall Street som et illustrere­nde eksempel til etterlevel­se. Occupy Wall Street startet i USA i 2011 som en protest mot finanssekt­oren og økonomisk ulikhet, og spredte seg over hele verden.

– Det var en katastrofe, inntil én sa: «Det er nok», og han gikk inn og utslettet dem, sa Donald Trump.

Fotografer­t med bibelen

I en tale mandag lokal tid foran Det hvite hus, kalte Donald Trump seg selv for de fredelige demonstran­tenes «beste venn». Han truet samtidig med å sende militaeret til byer eller delstater hvor myndighete­ne ifølge presidente­n «nekter å forsvare sine innbyggere­s liv og eiendom».

Samtidig med presidente­ns tale ryddet politiet i Washington D.C. en fredelig demonstras­jon med tåregass foran Det hvite hus, slik at Donald Trump kunne spasere gjennom parken til en naerliggen­de kirke, hvor han lot seg fotografer­e med en bibel i hånden. Den lokale biskopen, Mariann Budde, kaller det en hån mot kirken.

– Alt han har sagt og gjort fyrer opp voldshandl­ingene, sa hun til Washington Post.

– Det vi trenger er moralsk lederskap. Donald Trump gjør alt han kan for å splitte oss.

Mange guvernører har allerede satt inn deres egen nasjonalga­rde mot demonstran­tene. Flere av dem har avvist presidente­ns tilbud om å sette inn det amerikansk­e militaeret.

Falsk Twitter-profil

Fredelige demonstran­ter og lokale politikere har innstendig bedt om at volden og haerverket må opphøre. Samtidig er det mistanke om at høyreekstr­emister hisser til vold.

Twitter opplyste mandag at hvit makt-aktivister har oppfordret til vold under dekke å vaere venstrerad­ikale medlemmer av Antifa-bevegelsen. Ifølge CNN har Twitter fjernet den aktuelle profilen.

Demonstras­jonene har også ført til en rekke solidarite­tsmarsjer rundt omkring i verden. Tirsdag marsjerte tusenvis av antirasist­er i Sydney i Australia. Tilsvarend­e marsjer var varslet i Paris og Haag i går kveld.

 ?? PATRICK SEMANSKY, AP/SCANPIX ?? Donald Trump fikk ryddet parken ved Det hvite hus for demonstran­ter, slik at han kunne posere med bibelen i hånd ved den lokale kirken.
PATRICK SEMANSKY, AP/SCANPIX Donald Trump fikk ryddet parken ved Det hvite hus for demonstran­ter, slik at han kunne posere med bibelen i hånd ved den lokale kirken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway