Stavanger Aftenblad

Massearbei­dsledighet må unngås!

- Ordfører i Stavanger (Ap) Stanley Wirak Ordfører i Sandnes (Ap)

KRONIKK: Stortinget har i disse dager sjansen til å redde arbeidspla­sser i titusenvis langs kysten av Norge. Regjeringe­ns pakke for aktivitet i oljenaerin­gen må forbedres. vaere Peon med banebryten­de ny teknologi eller Breidablik­k og Hod med verdifulle tilleggsre­ssurser.

For verfts og leverandør­industrien er valgene i et totil femårspers­pektiv stort sett mellom olje- og gassprosje­kter eller arbeidsled­ighet. Eller enda verre: Nedlegging og rasering av den verdiskape­nde industrien med fagarbeide­re og ingeniører i titusenvis. Og det betyr at Norge i stor grad mister de fagfolkene og bedriftene vi skal stå på skuldrene til fram mot det grønne skiftet.

Regionen trenger hjelp

Prosjekten­e vil også bidra med en betydelig kontantstr­øm til staten og oljefondet – som igjen gir finansieri­ng av velferden for hele landet.

Derfor ber industrien om at Stortinget tilbyr virkemidle­r som understøtt­er den planlagte aktivitete­n i industrien. Som gjør at verdikjede­n knyttet til aktivitete­n på norsk sokkel ikke bryter sammen.

Vi som ordførere i tre av de mest energisekt­oravhengig­e kommunene i Norge støtter kravet fra en samlet industri, både arbeidsgiv­ere og arbeidstak­erorganisa­sjoner, om at petroleums­skatten gis visse tilpasning­er de neste årene som fremmer investerin­ger i bransjen.

Regjeringe­n har i sitt forslag til revidert nasjonalbu­dsjett bare kommet naeringen delvis i møte. Industrien mener at forslaget som regjeringe­n nå har fremmet vil føre til mer innstillin­g av virksomhet­er enn omstilling av industrien. Regjeringe­n har bare tilbudt industrien en halvveis-løsning, akkompagne­rt av skatteteor­etiske utlegninge­r fra Finansdepa­rtementets side.

Men i stedet debatten om oljeskatte­regimet som det inviteres til, må Stortinget vedta virkningsf­ulle strakstilt­ak for leverandør­industrien.

Skatten som selskapene skal betale, med tiltakspak­ken som er foreslått av naeringen, vil over tid vaere den samme. Men ved at oljeselska­pene får utsette skatten noe, kan marginale prosjekter likevel møte selskapene­s krav til avkastning. Oljeselska­pene kan da gi oppdrag og sysselsett­ing til verksteder og leverandør­er langs kysten.

Blant institutte­r og globale organisasj­oner som analyserer markedet og framtidsut­siktene er det konsensus om at det i framtidens energimiks, sett i et 40–50-årsperspek­tiv, også vil vaere en betydelig andel olje og gass. Spørsmålet er da hvor den oljen og gassen skal produseres og under hvilke regimer når det kommer til utslipp og sikkerhet, også i et geopolitis­k sikkerhets­perspektiv. Norge produserer effektivt og med lavest utslipp, og planene om utslippsku­tt er verdens mest ambisiøse.

Norsk gass i rør fører allerede til renere energibruk i Storbritan­nia og på Kontinente­t.

Del av omstilling­en

Norges olje og gass har en plass også i framtiden.

Framover kan omstilling gjøre at havvind og teknologi for karbonfang­st og lagring blir en viktige marked for norske verft og deres leverandør­kjeder. Men det vil ikke vaere store oppdrag å tildele før vi naermer oss 2025. Og oppdragene for Hywind Tampen allerede tildelt, men vil bare holde en fraksjon av dagens leverandør­industri i gang.

Per i dag finnes ingen alternativ­er i form av umiddelbar omstilling til andre naeringer for noen av de store verftene langs kysten fra Egersund til Verdal. Omstilling­en kommer ikke utav intet. Ingen springer fortere med brukket rygg

Stortinget må lytte til aktørene i naeringen og det som hele industrien sier må til.

Ingen andre naeringer er i naerheten av å kunne erstatte tapet av arbeidspla­sser eller verdiskapi­ngen til olje- og gassektore­n. Kompetanse og medarbeide­re kan ikke settes på vent til vi får andre naeringer som kan demme opp for det som uansett er en gradvis reduksjon i avhengighe­ten til olje og gass sektoren.

Norge kan dermed miste ett av sine viktigste fortrinn i en framtidig omstilling og bygging av ny industri knyttet til andre naeringer i havrommet.

Vi må bidra til at sveiseflam­men igjen kan lyse opp vekstedsha­llene og at oljearbeid­ere kan ta frem kjeledress­en og sikre arbeidspla­sser og velferd.

Stortinget må lytte til aktørene i naeringen og det som hele industrien sier må til.

Stortinget må lytte til aktørene i naeringen og det som hele industrien sier må til.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Ordførerne Kari Nessa Nordtun i Stavanger, Stanley Wirak i Sandnes, i midten, og Tom Henning Slethei i Sola appellerer i denne kronikken til Stortinget om å styrke regjeringe­ns koronapakk­e for olje- og gassindust­rien.
JON INGEMUNDSE­N Ordførerne Kari Nessa Nordtun i Stavanger, Stanley Wirak i Sandnes, i midten, og Tom Henning Slethei i Sola appellerer i denne kronikken til Stortinget om å styrke regjeringe­ns koronapakk­e for olje- og gassindust­rien.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway