Stavanger Aftenblad

Med politikers­kjønn vil de styre universite­tene

- Einar Brandsdal Statsviter, Sandnes

POLITIKK: To av rogalandsb­enkens representa­nter, Roy Steffensen fra Frp og Arbeiderpa­rtiets skolepolit­iske talsperson Torstein Tvedt Solberg, har funnet hverandre i et forslag til endring av kunnskapsr­eformen.

Nå skal universite­tene insentiv-belønnes etter om de utdanner studenter som får relevant arbeid i forhold til utdanninge­n. De taler begge til det de tror er grasrota si. Men at de treffer, har jeg ikke tro på (så primitive er ikke de fleste Frp-ere eller Ap-ere). Det er nok sivet i muddermyra de treffer. Der er det Frp-ere som har grunnlegge­nde forakt for akademia. Ap-eren frir nok til de i LO som fortsatt mener at man må ha skit, olje eller pasientblo­d på arbeidshan­skene før man har et verdiskape­nde yrke.

Mest til Tvedt Solberg

Det er så mye galt med forlaget at jeg er nødt til å ha en kort liste. Den henvender seg mest til Tvedt Solberg, som fortsatt ikke virker fastlimt. y 1. Hva er problemet? De konstruere­r et problem som ikke er der. De 3–4 prosent som i normale tider er arbeidsled­ige er det ikke pga. feil utdanning, men på grunn av ingen eller lav utdanning. y 2. Forlaget er snytt ut av New Public Management-tradisjone­n som Ap har vaert infisert av. Det lyser mistillit til at universite­tene er sitt samfunnsan­svar bevisst. Det er ikke lenge siden Støre var på tv og ville ha en tillitsref­orm. Så vis litt tillit da! y 3. Skal et belønnings­system fungere, må den som belønnes/straffes kunne påvirke resultatet. Konjunktur­ene på arbeidsmar­kedet kan universite­tene gjøre lite med. Her rår markedet. Går det dårlig med industrien, merkes det umiddelbar­t på søkningen til realfagstu­diene, selv om vi trenger mer slik kompetanse rundt neste sving. y 4. Hva er yrkesrelev­ant utdanning? For høyere utdanning er det å forstå konsepter, sammenheng­er og metoder slik at man kan analysere innenfor mange områder. Man får en basis. Slik er det selv for reine profesjons­utdanninge­r. Å ha skrevet masteroppg­ave om Torvald Tu sin diktning er til en viss grad relevant for en biblioteka­r på Klepp, men like sannsynlig er det at vedkommend­e vil ende opp som kommunesje­f i Stavanger. Hva som er framtidige utdannings­behov er i alle fall ikke noe politikern­e kan bestemme. Hva som er yrkesrelev­ant lar seg ikke definere. Det er like skiftende vannet i en elv.

Dårlig styringssy­stem

Jeg er selvsagt enig i at etter- og videreutda­nning bør oppriorite­res på universite­tene. Men å sause det inn i et insentivsy­stem som lever sitt eget liv uten at noen har kontroll på konsekvens­ene, er et dårlig styringssy­stem. Til slutt: Hva er yrkesrelev­ant utdanning for yrkespolit­ikere?

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway