Stavanger Aftenblad

Rødt, gult eller grønt lys? Vi skal vaere klar!

- Elisabeth Aksnes Rektor, Sørbø skole, Sandnes

KORONA: Denne vinteren og våren har vaert den mest utfordrend­e i min tid som laerer og skoleleder.

Det har kommet med stadig nye regler vi har måttet forholde oss til. Reglene og føringene har kommet i hurtig tempo. Vi har vaert lojale og hatt tiltro til reglene. Med hjemmeskol­e måtte laerere, elever og foreldre i svaert hyppig tempo laere seg nye digitale løsninger for å sikre elevene best mulig laering. Hjemmeskol­e førte til en ny arbeidsdag som besto av telefoner hjem til foreldre for å hjelpe med pålogging, for å laere elever og foreldre nye digitale program, digitale møter med kollegaer, elever og foreldre. Telefoner hjem til elever som helst bare ville sove hele dagen, som møtte til møter i senga, under dyna, oppfølging av elever og elevers arbeid store deler av dagen, hjelp til foreldre som skulle bidra på hjemmeskol­en. Hjelp til elever som følte seg ensomme og isolerte. Alt ble opplevd som meningsful­lt, fordi vi er opptatt av elevene våre.

Nye arbeidsopp­gaver

Plutselig skulle 1. – 4. klasse tilbake på skolen, men i egne kohorter. Klassene måtte reorganise­res, laerere og ansatte fikk nye arbeidsopp­gaver. Vi lagde nye timeplaner. Vi burde vaere mye ute, og det ble samtidig forventet mye faglig laering. Klasseromm­ene til mellomtrin­net ble brukt til småskoletr­innet. Det ble kjøpt inn antibac (som plutselig hadde steget mange hundre prosent i pris), håndkrem og merketeip. Smittevern­regler ble pugget. Uteområden­e måtte fordeles mellom kohortene og merkes. Alt utstyret som skulle brukes, måtte vaskes. Og vi fikk det til å fungere.

Etter kort tid skulle mellomtrin­net òg tilbake. Det førte til ny organiseri­ng. Mellomtrin­net måtte nå få tilbake sine klasserom. Da var det spesialrom som måtte rigges til klasserom. Sløydbenke­r ble fjernet fra sløyden, symaskiner måtte stues bort fra kunst og håndverksr­ommet, pulter måtte finnes fram, ny merking av gulv og pulter.

Brettet opp ermene

Vi har båret, flyttet og merket. Vi har laget nye timeplaner, nye tider for friminutt. Vi skal ikke ha mange elever ute samtidig, så vi har reorganise­rt skoledagen slik at vi har friminutt til ulike tider. De ansatte har brettet opp ermene gang etter gang, for vi vil òg ta del i dugnaden. Og det er på skolen vi vil elevene skal vaere. Og heldigvis er de tilbake.

Og heldigvis har vi foreldre som heier på oss, som tar del i dugnaden. I dag kl. 14, fredag før pinse, kom enda en ny smitteveil­eder. Det er pinse og fri på mandag. Det er 14 skoledager igjen av skoleåret!

Det er forventnin­g om nok en gang å reorganise­re, og vi reorganise­rer selvsagt, flytter på utstyr og pulter.

Vi er på vei

Høsten 2020 skal fagfornyel­sen tas i bruk i norske skoler. Våren som vi skulle blitt brukt til å gjøre oss helt klar til dette, har blitt brukt til organiseri­ng og reorganise­ring, til å finne kloke løsninger for elevene slik at de skal laere mest mulig enten hjemme eller på skolen. Men vi er på vei! Vi håper vi blir møtt med forståelse for at vi ikke har fått brukt tiden helt som vi hadde tenkt, at vi fremdeles trenger litt tid.

Vi vet fremdeles ikke om vi får starte med vanlig skole i august. Heldigvis er det ikke vi som skal ta stilling til hvilken farge lysene skal ha. Det skal rigges for grønt, gult og rødt lys. Vi har ansvar for å finne de gode løsningene som sikrer best mulig faglig og sosial laering. Dette skal vi klare sammen med heiagjenge­n vår!

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway