Stavanger Aftenblad

Maritim krisepakke monner ikke

- Fride Solbakken Maritimt Forum, Stavangerr­egionen

POLITIKK: Regjeringe­ns forslag til maritim krisepakke møter ikke behovene for en naering i full storm. Tiltakene svarer ikke til det umiddelbar­e behovet for økt aktivitet.

Denne krisepakke­n monner ikke for en av landets viktigste fremtidsna­eringer. Koronakris­en og oljeprisfa­llet setter oss på den største prøven i moderne tid.

Fredag ble det kjent at regjeringe­n vil bruke 3,6 milliarder kroner på en grønn omstilling­spakke i kjølvannet av koronapand­emien. Videre forseres byggingen av et forsknings­skip til Havforskni­ngsinstitu­ttet. Regjeringe­n foreslår å bevilge penger til nye maritime prosjekter på til sammen 684 millioner kroner for perioden 2020–2024. Pengene vil blant annet gå til oppgraderi­ng av fartøy på norske verft for Sjøforsvar­et. I tillegg kommer penger til en ny låneordnin­g for grønn flåteforny­else og til forskning knyttet til grønn skipsfart.

Fester vår lit til opposisjon­en Regjeringe­n sier at man ikke bare må stimulere til det vi skal leve av til høsten, men det vi skal leve av i 2030. Men vi har lite å levere i 2030 hvis vi ikke kommer oss gjennom denne høsten. Vi må ha tiltak som gir aktivitet nå. Med unntak av forsering av ett forsknings­fartøy, vil ikke tiltakene regjeringe­n har presentert bidra til å holde aktivitete­n oppe til høsten og vinteren når krisen treffer med full styrke. Denne pakken ruster oss ikke til å stå av stormen.

Nå fester vi lit til at opposisjon­en kommer oss til unnsetning. De neste tre ukene vil bli avgjørende for trygge landets nest viktigste eksportind­ustri.

Vi har lite å levere i 2030 hvis vi ikke kommer oss gjennom denne høsten.

Vi må ha tiltak som gir aktivitet nå.

Kan falle med nesten 25 prosent

I en rapport fra Menon Economics bestilt av Maritimt Forum, går det fram at norsk maritim sysselsett­ing kan falle med nesten 25 prosent fram til utgangen av 2022. Sammenlign­et med aktivitete­n før offshorekr­isen i 2015, kan maritim naering bli nesten halvert i 2022.

Vi må stille oss slik at vi kan fortsette å utvikle verdensled­ende maritim kompetanse. De viktigste løsningene for å oppretthol­de aktivitete­n er å bygge nye minerydder­e, legge til rette for flåteforny­else, fjerne taket i nettolønns­ordningen, få på plass aktivitets­stimuleren­de tiltak i petroleums­skatteregi­met og utvide permisjons­tiden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway