Stavanger Aftenblad

Ka då ittepå skilsmisse­n?

-

SAKPROSA: En oppbyggeli­g og temmelig morsom bok som gir tro på et liv etter bruddet.

Sven Egil Omdal

er full av ord som skaper positive konnotasjo­ner, uten å falle ned i den type livsvisdom som kan spres på Facebook mot en bakgrunn av blussende soloppgang over snødekte fjelltoppe­r. Dette er et stykke jordnaer og realistisk optimisme.

De to forfattern­e fant hverandre da begge var nyskilt. De bodde på hver sin side av landet, hadde barn i ulike aldersgrup­per og dårlige odds for å lykkes. Boken de har skrevet sammen er kanskje den beste forklaring­en på hvorfor det likevel har gått bra. Den bygger på den grunnlegge­nde observasjo­n at en velfungere­nde bonusfamil­ie ikke kan vaere en kopi av en velfungere­nde kjernefami­lie. De mange praktiske og følelsesme­ssige utfordring­ene ved å føre sammen deler av to gamle kjernefami­lier, krever helt egne løsninger og ikke minst en dyp erkjennels­e av at et slikt prosjektet ikke er noe å ta lett på.

Fred på vaskeromme­t

Gjelsvik og Østraat går til ekspertene for å få råd. Til samlivster­apeuter og advokater, selvsagt, men også til egne barn og til bekjente med dyrekjøpt erfaring fra brudd, singelperi­ode og ny familie. Innspillen­e fra ekspertene flettes sammen med en til tider svaert underholde­nde, men også sår, beskrivels­e av egne samlivsbru­dd. Det er i hovedsak Siri Gjelsvik som fører pennen her. Man merker hennes blikk for hverdagsli­vets humoristis­ke banalitete­r, som når hun skriver at den som vil vaere i fred i et hus med mange mennesker, bør oppsøke vaskeromme­t. «Det kan vaere rushtrafik­k på kjøkkenet, kø i trappa og mølje i sofaen, men det er aldri, aldri kork på vaskeromme­t.»

Boken er delt inn i de vanligste fasene når noe så viktig går i stykker: Bruddet er The Big Bang. Så kommer den nye hverdagen som single, etter hvert kanskje med en ny kjaereste, men hele tiden med dårligere økonomi og en uløselig kabal av trivialite­ter. Til slutt kommer den nye og større familiens drift og vedlikehol­d, og det er ingen enkel vei til happy end.

Gjelsvik og Østraat skriver detaljert og engasjeren­de om hvor komplekst selv det enkle livet kan vaere når barn skal finne seg til rette med nye søsken, kanskje i to ulike bonusfamil­ier, når forholdet ikke bare til ekser, men også til eksenes flotte foreldre skal vedlikehol­des, og når to voksne menneskers mange små saeregenhe­ter skal slipes til noe som fungerer sammen. «Vi er en stor flokk mennesker som har fått livet flettet sammen», skriver de to, og fortsetter med et oppmuntren­de: «Vi kan ønske hverandre vel og oppføre oss deretter, så går det seg til.»

Uklare grenser

Så lett er det jo ikke alltid, og det underslår de heller ikke. Det er ikke så lett å ønske vel for et menneske som etterlot mye smerte, eller å oppføre seg riktig overfor de nye barna i flokken. Gjelsvik og Østraat trekker en grense mellom å håndheve husregler – det er innenfor – og å oppdra den nye kjaeresten­s barn – det er ikke innenfor. De innrømmer samtidig at grensen er uklar, og at grenseover­skridelser nok forekommer.

Det siste er et viktig trekk ved boken. Den er ikke skrevet ovenfra, av mennesker som får det til og som gjerne vil belaere andre om hvordan de bør få det til. Siri Gjelsvik skriver om tvert imot at det å flytte fra stort hus til liten leilighet var litt som å bli pensjonist, bortsett fra at hun ikke var pensjonist, men en skilt trebarnsmo­r med et anstrengt forhold til banken.

Ut fra slike erfaringer er det vokst fram en viktig og vittig bok. Og, ser det ut til: En riktig fin bonusfamil­ie.

Ved årsskiftet gikk den toårige avtalen mellom Nuart og Kolumbus ut. Planen har hele tiden vaert å starte forhandlin­ger om en ny avtale, men koronautbr­uddet har forsinket prosessen.

– Vi skal snakke sammen om hvordan vi kan fortsette det gode samarbeide­t vårt, sier kommunikas­jonsrådgiv­er i Kolumbus, Elisabeth Tostensen.

Usikre på kunstvalg

Hun ønsker ikke å gå naermere inn på hva Kolumbus ser for seg, eller om det er noe annet enn busser som skal bli dekorert i framtiden. Ved tidligere anledninge­r

 ?? PAAL AUDESTAD ?? Siri Gjelsvik og Øystein Østraat har skrevet bok om jobben det er å starte, organisere og leve i en bonusfamil­ie.
PAAL AUDESTAD Siri Gjelsvik og Øystein Østraat har skrevet bok om jobben det er å starte, organisere og leve i en bonusfamil­ie.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway