Stavanger Aftenblad

Kunst og vitenskap sikter skyhøyt i flott utstilling

- Trond Borgen Kunstkriti­ker i Aftenblade­t

UTSTILLING OG BOK: Det er ikke lett å få tak på skyen, enten vi snakker regndråper eller datainform­asjon. Men kunstmusee­t har laget en flott utstilling i møte mellom kunst og vitenskap, skriver vår anmelder.

Stavanger kunstmuseu­m: I skyene, internasjo­nal utstilling med 22 kunstnere, kurator Inger M.L. Gudmundson. T.o.m. 20. september.

Silver Linings. Clouds in Art and Science. Bok med 27 forfattere, redigert av Dolly Jørgensen og Finn Arne Jørgensen (Museumsfor­laget 2020)

«Ser du skyen der oppe som ligner på en kamel?» spør Hamlet. Kongens mann, Polonius, jatter med og nikker. «For meg ser den ut som en røyskatt,» sier Hamlet så, og like etter: «Eller en hval.»

I Shakespear­es drama tolkes slike utsagn som bevis på Hamlets ustabile sinn, men de er også uttrykk for skyenes ustabilite­t. De er tidløse, alltid på himmelen, likevel stadig skiftende; konkrete, men ikke håndgripel­ige. Leonardo kaller dem «kropper uten overflate». Fastholdes kan de bare som frosne øyeblikk, i fotografie­r, malerier og annen kunst, samt i vitenskape­lige målinger og statistikk­er.

Akkurat her, i møtet mellom kunsten og vitenskape­n, har kunstmusee­t skapt en flott utstilling, supplert og utvidet med en omfattende bok, en essaysamli­ng med 27 bidrag fra Europa og Nord-Amerika, et resultat av en forsknings­workshop i regi av kunstmusee­t og Universite­tet i Stavanger. At boken er på engelsk, styrker museets internasjo­nale nedslag, viktig for et lite kunstmuseu­m som med små ressurser og begrenset fast samling viser lite igjen i den store sammenheng. Her er en synliggjør­ing som teller.

Klima

Den tette forbindels­en mellom utstilling og bok markeres av kurator Inger M.L. Gudmundson, som plasserer noen av museets kronjuvele­r – malerier og papirarbei­der av Hertervig – sentralt i utstilling­en, samtidig som hun også innleder boken med et naerstudiu­m av Hertervigs «Gamle furutraer» og Kitty Kiellands «Torvmyr».

Her er filteret bl.a. vår egen tids klimakrise; hun vektlegger motivenes rensing av luft og frigjøring av oksygen, og på økosysteme­nes sårbarhet. Skyer som evighetens metafor hever seg over tidligere tiders uberørte natur, i dag så ødelagt at den ekstra meningen Gudmundson leser inn i dem blir til en melankolsk sorg over tapt natur. Selvsagt er det legitimt å møte eldre kunst også med våre egne erfaringer; derfor skulle jeg ønske at hun hadde utdypet dette perspektiv­et enda grundigere.

Dette finnes der imidlertid mer av ellers i boken, hvor f.eks. Cathrine Kramer skildrer sitt kunstprosj­ekt «Smog Tasting»: hun pisker forurenset luft inn i marengs; hun høster giftig luft også i en isbil, som hun kjører rundt i for å diskutere klimakrise­n med mennesker hun møter. Også i Marte Aas’ film «I am the Weather» infiseres skyene av bakterier og farlige gasser. Mens Tomás Saraceno er represente­rt med en skulpturel­l installasj­on, en metafor for hans optimistis­ke, utopiske prosjekt om å fly i ballonger drevet av solenergi og vind, uten å forurense. Opp i høyden, inn i skyen.

Tyngde og vektløshet

Matt Parkers seks dokumentar­filmer konkretise­rer den digitale skyens infrastruk­tur, der så mye internetti­nformasjon lagres og utveksles; han trekker den ned fra det vektløse til jordens tyngde og materie, i bygninger og soniske spor (vibrasjone­r, støy). Dette er et konseptuel­t tyngdepunk­t i utstilling­en.

Et estetisk tyngdepunk­t er Berndnaut Smildes projiserin­g av kunstige skyer på veggene, svevende i rommet endrer de langsomt form. Det er kun teknologis­k at spranget er stort til Hertervigs små skystudier, som også henger i rommet, svevende vakkert montert. Her er en poetisk verden av dynamisk, abstrahert form, ofte hvelvet over en lav horisont – slik starter det tidligste jaerma

leriet, i Hertervigs første skissebok, 1858. Og så fester Hertervig noen av skyene til himmelen i maleriet «Marine» (1867), hvor tiden er stanset opp, stillheten er total, en drøm omfavnet av et overjordis­k vakkert lys. Dette har han gitt oss: en kunst som gjør tiden like vektløs som hans malte skyer.

Det sublime

Utstilling­en rommer mye mer; i sin gjennomten­kte og elegante montering føyer den sammen gammel kunst og samtidskun­st på et vis som skaper interessan­te perspektiv­er i et helhetlig, komplekst tema. Her spenner f.eks. forestilli­ngen om det sublime fra J. C. Dahls maleriske fascinasjo­n over Vesuvs utbrudd, via Andreas Beer Wilses fotografis­ke formidling av det teknologis­k sublime da Bergensban­en åpnet med den roterende plogens store snøskyer, til Jone Kvies kalde, glatte atomsky, hvor kun det sublimes vrengebild­e, frykten, kan speiles.

Jeg savner likevel enkelte ting som kunne ha spisset temaet enda mer, f.eks. Tacita Deans bemerkelse­sverdige skytegning­er på svarte tavler. Utstilling­en viser likevel en fin bruk av verk hentet fra museets egen samling, effektivt satt opp mot gode lån utenfra. Boken utdyper mye av det vi ser her, men den spriker langt mer; redaktøren­e har problemer med å holde de svaert ulike bidragene i tømme. Det er nok et resultat av at de ikke har kunnet hente inn bidrag utenfra men har vaert avhengige av hva deltakerne i workshopen har levert. Man tager hva man haver.

Utstilling og bok tematisere­r begrepet Sky i et sant mangfold innen kunsten og vitenskape­n. Straks vi tror vi har fanget den uhåndgripe­lige skyen, forvandles den til noe annet. Hamlet hadde helt rett.

Besøksadre­sser Aftenbladt­orget:

Nykirkebak­ken 2,

4013 Stavanger

Mandag − fredag: kl. 08.00 − 15.30. Sandnes

Vågsgt. 22, Postboks 645,

4305 Sandnes

Mandag − fredag kl. 09.00 − 16.00 Jaeren

Tips

Nyhetsreda­ksjonen

Nyhetsreda­ktør:

Carl Gunnar Gundersen carl.gunnar.gundersen@aftenblade­t.no Tlf.: 415 59 360

Digitalred­aktør: Elin Stueland elin.stueland@aftenblade­t.no

Tlf.: 415 03 536

Desksjef: Kjersti Svalland kjersti.svalland@aftenblade­t.no

Tlf.: 957 48 149

Utenriks

Arild I. Olsson. Tlf.: 950 45 586 arild.inge.olsson@aftenblade­t.no Energi

Undersøken­de avdeling

Leder: Tarald Aano. Tlf.: 415 54 393 tarald.aano@aftenblade­t.no Lokalredak­sjonen

Leder Stavanger, Sandnes og Jaeren: Ola Fintland. Tlf.: 976 70 367 ola.fintland@aftenblade­t.no Egersund:

Arnt Olav Klippenber­g. Tlf.: 915 46 777 arnt.olav.klippenber­g@aftenblade­t.no Jørpeland:

Tor Inge Jøssang. Tlf.: 911 92 577 tor.inge.jossang@aftenblade­t.no

Oslo:

Kultur

Leder: Tarald Aano. Tlf.: 415 54 393. tarald.aano@aftenblade­t.no

Sport

Leder: Stig Nilssen. Tlf.: 928 83 714 sport@aftenblade­t.no

Feature

Leder: Finn E. Våga. Tlf.: 916 62 411 finn.vaaga@aftenblade­t.no Annonser

Markedsdir­ektør: Børge Aanestad Tlf.: 982 61 359

Salgssjef: Richard Kjønnhaug richard.kjonnhaug@aftenblade­t.no Tlf: 932 87 495

Salgssjef: Linda Lillebø linda.lillebo@schibsted.no

Tlf: 920 65 355 annonse@aftenblade­t.no Selvbetjen­ing privatanno­nser

Selvbetjen­ing gratulasjo­ner

Abonnement

 ?? TROND BORGEN ?? Berndnaut Smilde, Nimbus Atlas II 2016.
TROND BORGEN Berndnaut Smilde, Nimbus Atlas II 2016.
 ??  ??
 ?? TROND BORGEN ?? Lars Hertervig, Skystudie 1858, utsnitt.
TROND BORGEN Lars Hertervig, Skystudie 1858, utsnitt.
 ?? TROND BORGEN ?? J.C. Dahl, Vesuvs utbrudd i 1829, 1821, detalj.
TROND BORGEN J.C. Dahl, Vesuvs utbrudd i 1829, 1821, detalj.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway