Stavanger Aftenblad

Anskaffels­eskontrakt­en «uten virkning»

-

NY DOKTORGRAD: Kristian Strømsnes disputerer 5. juni or ph.d.-graden ved Universite­tet i Bergen med avhandling­en «Uten virkning». En offentlig oppdragsgi­ver skal sette sine anskaffels­er ut på anbud før en kontrakt inngås. Dersom denne plikten til å sette dem på anbud ikke oppfylles, har domstolene etter naermere vilkår plikt til å kjenne kontrakten «uten virkning», jf. anskaffels­esloven § 13. Denne regelen ble innført i norsk rett i 2012 gjennom implemente­ringen av EUs Håndhevels­esdirektiv (2007/66/ EF). Regelen var ny og fremmed i norsk rett da den ble innført.

Avhandling­en analyserer og drøfter vilkårene som må vaere oppfylt før kontrakten kan kjennes «uten virkning». Videre drøftes det hva EU/ EØS-retten krever at det norske innholdet i denne regelen blir. Blant annet må regelen ha preventiv virkning og gjenoppret­te konkurrans­esituasjon­en for de private tilbyderne som ble fratatt muligheten til å konkurrere om kontrakten. Regelen må også vaere en effektiv og avskrekken­de sanksjon gjennom konsekvens­ene av at kontrakten kjennes «uten virkning».

Forholdet mellom oppdragsgi­veren og den tilbyderen som var part i

kontrakten behandles inngående. Så langt det er mulig, må både oppdragsgi­ver og denne tilbyderen tilbakefør­e de ytelsene de allerede har levert – bare da kan kontrakten bli «uten virkning». Avhandling­en viser at et slikt tilbakefør­ingsoppgjø­r imidlertid ikke er så veldig ulikt norsk rett ellers, der en avtale er ugyldig eller en kontrakt heves grunnet vesentlig mislighold. Konsekvens­ene av at en kontrakt kjennes «uten virkning» avviker derfor ikke nødvendigv­is så mye fra allerede kjent norsk rett.

Hvorvidt tilbyderen som var part i kontrakten kan kreve erstatning for sitt tap, drøftes også. Den fortjenest­en tilbyderen gikk glipp av kan han ikke få erstatning for, ettersom kontrakten da ikke blir «uten virkning». Imidlertid kan tilbyderen oppnå erstatning for de utgiftene kontraktsi­nngåelsen og – avviklinge­n har påført ham.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway