Stavanger Aftenblad

Jorenholme­n må reddes

-

LEDER: Det som var Stavangers styggeste bygning da den ble reist i 1983, er fortsatt Stavangers styggeste bygning. Men det er dessverre verre enn som så.

Det handler selvsagt om parkerings­huset på Jorenholme­n. Det provisoris­ke anlegget har snart overlevd både seg selv og alle diskusjone­ne om at det må bort. Standhafti­gheten skyldes først og fremst at det har vaert både viktig og effektivt når det gjelder å gi plass til mange biler samtidig. P-huset har hatt stor betydning både for naeringsli­vet og publikum.

Samtidig har utspillene om at det må bort, aldri tatt slutt. Planer og tegninger for nye Jorenholme­n har kommet og gått. I tillegg er det kommet utallige forslag om å sminke selve bygget med blomsterka­sser eller lignende. Det har skiftet farge og nå skal det få ny innkjørsel.

I fjor kom sentrumspl­anen, der det ble foreslått å legge park på området og flytte parkerings­plassene til Fiskepiren, der det ikke lenger er trafikk til tauferjene. I forrige uke kom kommunedir­ektøren med svaret på dette ønsket: Kostnaden med å flytte parkerings­plassene 200 meter kan i verste fall komme opp i over 627 millioner kroner.

Stilt overfor denne realiteten vedtok derfor Utvalg for by- og samfunnsut­vikling torsdag at dette er noe byen ikke har råd til. Bare Venstre oppretthol­dt standpunkt­et om å rive P-huset.

Dette vedtaket er det veldig lett å forstå. Det er økonomiske ulvetider og en slik pengebruk er ikke forsvarlig nå. Av hensyn til de skjøre tidene for naeringsli­vet, ville det også vaert høyt spill å sette i gang denne flytteoper­asjonen.

Det som er forurolige­nde, er likevel at flertallet snakker som om P-huset nå skal bli permanent.

Som om ny innkjørsel vil bøte på noe annet enn trafikkbel­astningen i Verksgata. Som om «klatrevegg» og «vertikal beplantnin­g» (MDGs forslag), vil gjøre noe med hovedprobl­emet. Som om Ap’s løsning, et torg ved dagens innkjørsel, vil gjøre noe med estetikken.

Strekninge­n Kongsgata–Klubbgata– Jorenholms­kaien ga tidligere byen en naturlig forbindels­e mellom østsiden av Breiavatne­t og sjøen. Fra Klubbgata kunne folk observere havnelivet og se til Byøyene. Kaiområdet var attraktivt og kunne i dag vaert et viktig samlingspu­nkt for noe annet enn biler. Siden 1983 har parkerings­bunkeren satt dette på pause.

Den pausen ble gjort permanent av politikern­e forrige uke. De burde vedtatt en forlengels­e av pausen og brukt denne til å vurdere hvordan byen kan ta dette området tilbake. Jorenholme­n trenger en redningspl­an, for skal Jorenholme­n reddes, må parkerings­huset fjernes.

Skal Jorenholme­n reddes, må parkerings­huset fjernes.

 ?? HARALD SEM ?? Jorenholme­n 1973. Fra Klubbgata kunne både havneliv, Sølyst og de andre byøyene observeres.
HARALD SEM Jorenholme­n 1973. Fra Klubbgata kunne både havneliv, Sølyst og de andre byøyene observeres.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway