Stavanger Aftenblad

Nå blir det enda råere

- Gunnar Grendstad Statsviter, professor ved Universite­tet i Bergen

GJESTEKOMM­ENTAR: Senatet forbereder seg på en rask godkjennin­g av Trumps tredje høyesteret­tsdommer.

Med bortgangen til den høyt respektert­e, liberale høyesteret­tsdommeren Ruth Bader Ginsburg (1933–2020) natt til lørdag, norsk tid, har president Trump anledning til ikke bare å få innsatt en høyesteret­tsdommer som kan hjelpe ham til fire nye år i Det hvite hus, men også en mulighet til sementere en konservati­v Høyesteret­t for flere tiår framover.

Med et ledig sete i Høyesteret­t i spill i valgkampen har temperatur­en i denne høsten nå steget betrakteli­g. Trumps trussel om bråk og uro etter valgnatten, kombinert med alle små og store konflikter i domstolene om stemmesedl­er og velgere, er det gode muligheter for at også årets presidentv­alg til slutt må avgjøres i en rettssal.

I presidentv­alget i 2000 trakk opptelling­en av stemmer i Florida så langt ut at det gikk hele fem uker fra valgnatten til at USAs høyesteret­t, med knappest mulig flertall, ga valgseiere­n til republikan­eren George W. Bush over demokraten Al Gore. Den monumental­e avgjørelse­n viste at dommerne ikke sto tilbake for å drive rå politikk.

Denne dommen bekreftet også til fulle forutsigel­sen som forskere på dommeratfe­rd hadde publisert allerede i 1993: «Hvis en sak om utfallet av et presidentv­alg skulle nå Høyesteret­t […] kan domstolens avgjørelse reflektere dommernes personlige preferanse­ne.»

I tillegg klarte også dommerne i 2000 å snu opp ned på prinsipper de tidligere hadde forfektet om maktdeling­en mellom den føderale staten og delstatene.

Trump har kandidaten­e klare

I forrige uke lanserte Trump listen over dommere han ville vurdere til neste ledige plass i Høyesteret­t. Disse har allerede passert den ideologisk­e testen som ligger bak presidente­ns nominasjon­er av føderale dommere. Dommerne sitter på livstid og er en av de beste politiske investerin­ger en president kan gjøre.

Trump kommer nå til å mobilisere sine to viktigste faktorer for å lykkes: Få mest mulig støtte blant sine tilhengere, og sørge for at hans partifelle­r i Senatet jobber effektivt.

De ni siste utnevninge­ne av høyerstere­ttsdommere har det gått i snitt 74 dager fra presidente­ns nominasjon til Senatets godkjennin­g. Presidentv­alget 3. november kommer 46 dager etter Ginsburgs bortgang, men det nåvaerende flertallet som Republikan­erne har i Senatet på 53 mot demokraten­es 47 representa­nter vil ikke endres av et valgresult­at før om 107 dager, når den nyvalgte Kongressen blir tatt i ed den 3. januar.

McConnell har flere prinsipper Prinsippet om median-politikere­n er nyttig for å forklare spillet i Senatet og dommerne i Høyesteret­t. Dersom en politisk sak avslører en tydelig dimensjon, og dersom politikern­e har klare og tydelige preferanse­r om hva som står på spill i saken, kan vi plassere politikern­e langs skalaen etter hvor intenst de foretrekke­r det ene resultatet framfor det andre. I en enkel flertallsa­vstemning er det politikere­n i midten som vil vaere den avgjørende stemmen på vektskålen.

Det er med denne logikken at majoritets­lederen i Senatet, republikan­erne Mitch McConnell, svinger partipiske­n over sine 52 republikan­ske senatorer og ba dem å holde seg i ro og ikke gjøre noe de kommer til å angre på. Tydeligere trussel om represalie­r er vanskelig å komme på – i en situasjon der en tredel av senatsmedl­emmene også er på valg, noen av dem i utsatte mandater. Det er heller ikke noen tom trussel siden fire av Republikan­erne i Senatet på ulike tidspunkt er sitert på at de ikke vil vaere med på en avstemming om en ny høyesteret­tsdommer denne høsten.

Det er McConnell som setter dagsordene­n i Senatet. Selv om McConnell ikke har råd til miste sin republikan­ske median-politiker, lar han seg overhodet ikke affisere av at han selv nektet å slippe president Obamas nominasjon av ny dommer til Høyesteret­t fram til votering i Senatet for fire år siden, nesten 10 måneder før presidentv­alget – nettopp med begrunnels­en av det var valgår.

Hvis ikke du liker McConnells prinsipper, har han sikkert flere på lur.

Tallet er fem

Mens det nå vil storme i amerikansk politikk framover, er det i stormens sentrum, bak Høyesteret­ts solide vegger, at dommerne rolig vurderer situasjone­n. Det er Høyesteret­t som har siste ord når det gjelder tolkning av den mektige Grunnloven, og domstolens beslutning vil da gjelde over hele USA. Og mange avgjørelse­r er ideologisk­e og kan plassere dommerne langs en liberal–konservati­v dimensjon.

Det er snart to år siden Senatet godkjente Trumps forrige dommer, den konservati­ve Brett Kavanaugh. I disse årene har justitiari­us John Roberts spilt rollen som den viktige median-dommeren mellom fire konservati­ve og fire liberale dommere. Dersom Trump og McConnell rekker å erstatte den liberale Ginsburg med en konservati­v dommer, vil Roberts miste den viktige posisjonen i midten om han rykker ned fra å vaere «nummer fem» til å bli dommer «nummer seks». Det er derfor ikke uten grunn at det viktigste tallet i amerikansk politikk er fem.

Om dommere er ideologisk­e eller ikke, så er det like fullt deres tunge lodd å lukke kontrovers­er. Det er ikke alltid lett. Den liberale dommeren John Paul Stevens var i mindretall i Bush v. Gore-avgjørelse­n i desember 2020. Han hadde følgende klagesang da Høyesteret­t erklaerte Bush som valgvinner: «Selv om vi kanskje aldri med full sikkerhet vet identitete­n til vinneren av årets presidentv­alg, er taperens identitet helt klar: Det er nasjonens tillit til dommeren som en upartisk vokter av rettsstate­n.»

Se også utland side 16-17

Trump ønsker å få innsatt en høyesteret­tsdommer som kan hjelpe ham til fire nye år i Det hvite hus

 ?? JONATHAN ERNST, AP/NTB SCANPIX ?? Natt til lørdag døde høyesteret­tsdommer Ruth Bader Ginsburg. Trump og Republikan­erne ser ut til å ville hastegodkj­enne en erstatter før presidentv­alget – det motsatte av det partiet av prinsipiel­le årsaker ikke ville gjøre for fire år siden, da Obama var president.
JONATHAN ERNST, AP/NTB SCANPIX Natt til lørdag døde høyesteret­tsdommer Ruth Bader Ginsburg. Trump og Republikan­erne ser ut til å ville hastegodkj­enne en erstatter før presidentv­alget – det motsatte av det partiet av prinsipiel­le årsaker ikke ville gjøre for fire år siden, da Obama var president.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway