Stavanger Aftenblad

– Viktig å bevare optimismen

- Stein halvor Jupskås Julie Teresa Olsen julie.teresa.olsen@aftenblade­t.no

STAVANGER: Bjørn Erik Sandvaag er daglig leder på Gaffel & Karaffel. Han er ukuelig optimist, selv om pandemien svir så det holder.

– Vår omsetning er omtrent halvert sammenlikn­et med i fjor. Men vi jobber på for å ha et best mulig tilbud til våre gjester og mest mulig arbeid for våre ansatte, sier Sandvaag.

– Hva gjør dere helt konkret? – Bedriftsma­rkedet er falt helt bort. I fjor utgjorde det om lag 70 prosent av vår omsetning. Vi har derfor gjort det enklere og billigere for å få flere private gjester. Vårt grep har vaert å innføre såkalte vennelunsj­er på lørdager, der vi hver uke har et tema. Vi har hatt Rune Bjerga her på humorlunsj. Denne helgen satser vi på sushi, med gode kolleger fra tidligere Hall Toll. Neste lørdag skal vi ha ginkurs med Stig Bareksten, forteller Sandvaag, som også sitter i styret for NHO Reiseliv på Vestlandet.

Lite julebord

– I tillegg har vi heldigvis en del etterslep på konfirmasj­oner og bryllup som egentlig skulle vaert i vår, legger han til.

– Hvordan ser det ut med julebord i år?

– Vi har foreløpig mye faerre julebordbe­stillinger enn på samme tid i fjor, men vi håper at bedriftene ser viktighete­n av å støtte naeringsli­vet og gjøre kjekke ting for ansatte. Mange velger også å arrangere julebord avdelingsv­is, og i mindre grupper slik at smittefare­n holdes på et minimum, sier Sandvaag.

Gaffel & Karaffel har satt opp glassvegge­r mellom båsene og tatt vekk en del stoler og bord for å minske smittefare­n.

De ansatte er delvis permittert. Alle unntatt kjøkkensje­fen er nede i 60 prosent jobb. Sandvaag har ønskelista klar til regjeringe­n når en ny pakke presentere­s i dag.

– Feil å stenge

– Jeg mener at stengetide­n ved midnatt burde avvikles i Stavanger og andre byer der smitten er lav. Det er ikke mye som blir solgt etter midnatt, men denne tidlige stengingen skremmer vekk folk og gir helt feil signal. Videre håper vi at momsen blir redusert fra 25 til 15 prosent, slik det er for takeaway-mat. Den reduksjone­n er vi beredt til å bruke på å styrke grunnlønna i bransjen når koronasitu­asjonen er over. Det fortjener våre ansatte som både har lav lønn og lang arbeidstid, sier Sandvaag.

To andre krav er mer fleksible permitteri­ngsregler og økt løpetid på kriselån fra 3 til 6 år.

– Hva er beskjeden til det øvrige naeringsli­vet som avlyser julebord, kurs og konferanse­r?

– Rørlegger K. Lund i Trondheim er jo et stjerneeks­epel. Der får de ansatte beskjed om å gå ut på restaurant, å komme til bedriften med kvittering­en, og bedriften betaler inntil 1000 kroner. Som en erstatning for sommerfest og julebord. Tenk hva det ville betydd om for eksempel Equinor hadde gjort det samme. Det hadde på langt naert blitt så kostbart som det vi har lest om i Angola. Hos oss skal de til og med få kvittering, sier Sandvaag.

Om de private kundene har han kun rosende ord på lager.

– Jeg vil berømme nordmenn generelt . Som feriegjest­er har de fylt opp mange reiselivsb­edrifter i sommer. Nå flokker de til for å støtte oss privat. Det må de bare fortsette med, så ser vi straks lyset i tunnelen, sier daglig leder på Gaffel & Karaffel.

Holder igjen

SR-Bank og Risa AS tenker overhodet ikke julebord i år.

De siste årene har Risa vekslet mellom å ha julebord med alle 500 ansatte eller avdelingsv­is i mindre grupper. I år blir det ingen av delene.

– I år blir det stille og rolig. Vi tar ingen sjanser. Det viktigste er at vi holder oss friske og kan gå på jobb hver dag, sier Bjørn Risa.

Ønsker noen julebord, er beskjeden at de må møtes hjemme hos hverandre i små grupper.

– Vi ser jo at folk ønsker å sosialiser­e seg enten det er å komme seg ut på tur sammen eller å møtes hjemme i mindre grupper, sier Risa.

Heller ikke SR-bank vil arrangere julebord i år.

– Vi har innført ganske begrensede muligheter for at ansatte kan møtes. Alle møter med flere enn 20 personer er stort sett avlyst, så per i dag blir det ikke noe julebord, sier Thor-Christian Haugland, konserndir­ektør for kommunikas­jon og baerekraft i Sparebank 1 SR-Bank.

– Hva er svaret om en avdeling på 19 vil møtes til julebord?

– Vi anbefaler ikke dette fordi vi vil begrense muligheten for smitte i en avdeling, men vi har ikke innført forbud mot julebord. Det viktigste er at alle ansatte holder enmetersre­gelen, sier Haugland.

 ??  ?? Daglig leder Bjørn Erik Sandvaag på Gaffel & Karaffel får ros fra gjestene for opplegget med «vennelunsj» på lørdager. – Maten er god. Det er kjekke folk som sprer glede, sier Maiken Wernicke. Ellers rundt bordet Ørjan Torsteinbø og Ørjan Wernicke.
Daglig leder Bjørn Erik Sandvaag på Gaffel & Karaffel får ros fra gjestene for opplegget med «vennelunsj» på lørdager. – Maten er god. Det er kjekke folk som sprer glede, sier Maiken Wernicke. Ellers rundt bordet Ørjan Torsteinbø og Ørjan Wernicke.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway