Stavanger Aftenblad

– Du har en død elg i hagen

- Christine Johnsen christine.johnsen@aftenblade­t.no Julie Teresa Olsen julie.teresa.olsen@aftenblade­t.no

SANDNES: Fredag ble en annerledes dag på jobben for Simon Berntsen fra Sandnes. Først ringte moren og fortalte at det var en elg i hagen. Senere ringte viltnemnda og fortalte at de hadde skutt den på plenen hans.

– Det hele var litt surrealist­isk. Hva er oddsen for at jeg skulle få en elg i hagen, sier Simon Berntsen til Aftenblade­t, og spøker med at han skulle ønske han heller vant i lotto.

Det var fredag morgen at det tikket inn meldinger til politiet om en elg som var på tur i Sandnes sentrum. Elgen ble blant annet observert i Eidsvollga­ta i Sandnes og i flere hager i sentrum. Til slutt tok elgen seg en hvil i hagen til Simon Berntsen i Kvellurvei­en ved Sandvedpar­ken. Der ble den skutt av fallviltgr­uppen i Sandnes kommune fredag formiddag.

Det var Sandnespos­ten som først omtalte saken.

Ble ringt av mor

Berntsen forteller at han satt på jobb fredag formiddag mens elgen spankulert­e i hagen hans. Moren hans, som bor i underetasj­en, ringte ham straks og fortalte om at skogens konge var på besøk i hagen.

– Det første jeg tenkte på var at jeg måtte ringe kona, som var hjemme i overetasje­n. Hun er fra Brasil, og har sikkert ikke sett elg før. Så jeg ringte henne og ba henne se ut vinduet. Det var sikkert litt spennende, sier han.

Mens han prøvde å jobbe videre, ble han bombardert av meldinger, både av mor og kona hjemme. Til slutt ringte fallviltgr­uppen i Sandnes kommune.

– De fortalte at de hadde felt elgen i hagen min, sier han. Da Berntsen kom hjem fra jobb var det lite som tydet på at en død elg hadde ligget i hagen.

– Alt var ryddet bort når jeg kom hjem. Jeg så bare at gresset hadde en litt annen farge, ler Berntsen.

– Var det blodrødt?

– Litt. Men man kunne se at de hadde ryddet så godt som mulig opp etter seg. Restene blir nok skylt av regnet, forteller han.

Han forteller at han tok det hele med ro, men tror det var verre for kona.

– Hendelsen gikk nok mer inn på henne enn meg, sier han.

– Verden er ikke som i «Bambi» Både kona og moren til Berntsen tok bilder under hendelsen. Det ene la han ut på Facebookgr­uppa «Du vett du e fra Sandnes når..» og skrev:

«Du vett du er fra Sandnes når du går på jobb og får en telefon at viltnemnda har skutt en svaer elg i hagen din».

Berntsen har registrert at flere lurer på hvorfor elgen ble skutt, i stedet for å bli bedøvet og flyttet.

– Det var jo vår første tanke også. Men jeg tror nok det var begrunnede vurderinge­r bak valget om å skyte den. Noen ser nok for seg at verden skal vaere som i filmen «Bambi», men slik er det dessverre ikke, sier han.

– Kan vaere svaert farlig

Det har generelt vaert lite elg i Sandnes og derfor ble den fredet for noen år siden med mål om å øke bestanden.

– Men nå har vi fått flere meldinger om at det er en elgstamme som holder til i naerheten av tettbebygd strøk og som ikke burde vaert der. Vi har hatt minst to tilfeller av elg i sentrum bare det siste året, sier Jan Pedersen, fallviltsa­nsvarlig i Sandnes kommune.

I kommentarf­eltene er det flere som reagerer på at elgen måtte avlives.

– Det er helt umulig å bedøve et dyr som har løpt i flere timer og som er så stresset. Det eneste alternativ­et var å avlive elgen, forklarer Pedersen.

– Hadde dette dyret beveget seg i utkanten av Sandnes og et sted hvor det var mer skog, hadde vi latt den gå i håp om at den fant tilbake til sitt naturlige territoriu­m, legger han til.

Han advare mot at en elg som er stresset kan vaere svaert farlig.

– En stresset elg han vaere helt rabiat og derfor veldig farlig.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway