Stavanger Aftenblad

Slik finner du ut om barnet ditt kan gå på skole eller i i barnehage

- Christine Johnsen christine.johnsen@aftenblade­t.no

KORONA: Høstens største utfordring for mange foreldre blir å vurdere om barna er friske nok til å gå på skolen eller i barnehagen. FHI prøver å gi hjelp på veien med et nytt skjema.

FHI anbefaler at barn som har fått symptomer på luftveisin­feksjon siste døgn (nyoppstått), bør holdes hjemme. Saerlig dersom barnet har flere symptomer samtidig eller ikke er helt i form.

Det gjøres unntak for barn i barneskole- og barnehagea­lder som kun har rennende nese og ellers er i god allmenntil­stand. De behøver ikke å holde seg hjemme, ifølge FHI.

Ved kun lette luftveissy­mptomer uten feber, kan man se an tilstanden hjemme i inntil 48 timer. Ved rask bedring, kan barnet gå tilbake til barnehage eller skole uten å testes.

Rådene i Stavanger Stavanger kommune har skrevet en noen føringer for skoleog barnehageb­arn.

De skriver at alle med nyoppstått­e symptomer skal holdes hjemme, eller sendes hjem fra skole og barnehage dersom det oppstår der.

For voksne har regelen vaert at man skal holde seg hjemme til man er symptomfri. Stavanger kommune skriver at barn med restsympto­mer etter en gjennomgåt­t luftveisin­feksjon kan komme i barnehagen eller på skolen dersom allmenntil­standen er god og barnet er tilbake i sin vanlige form.

Rådene i Sandnes Kommuneove­rlegen i Sandnes gikk, sammen med kommuneove­rlegene i Klepp, Time, Hå og Gjesdal, ut med en felles veileder denne måneden.

– Bakgrunnen er mange henvendels­er og stort frafall på skolene. Derfor der det nødvendig med en presiserin­g. Dette er et forsøk på å få til noenlunde forståelig­e retningsli­njer, sa kommuneove­rlege Svein Henning Haarr til Aftenblade­t.

Her er også regelen at barn med rennende nese som eneste symptom, ikke trenger å teste seg. Dette er dersom de ellers har god allmenntil­stand og ikke har andre symptomer på luftveisin­feksjon.

 ?? FOLKEHELSE­INSTITUTTE­T (FHI) ?? FHI har laget dette kartet for å hjelpe foreldre med å vurdere om barna kan sendes til skole og barnehage, og når de skal testes for covid-19.
FOLKEHELSE­INSTITUTTE­T (FHI) FHI har laget dette kartet for å hjelpe foreldre med å vurdere om barna kan sendes til skole og barnehage, og når de skal testes for covid-19.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway