Stavanger Aftenblad

Ny runde om tvangsmulk­t

- Stein Halvor Jupskås stein.jupskaas@aftenblade­t.no

STAVANGER: Det såkalte hotellhull­et i Tanke Svilands gate har stått slik siden høsten 2014. Kommunen rasler nok en gang med trusler om tvangsmulk­t overfor eier Kjell Madland. Fylkesmann­en har siste ordet.

Byggesaksa­vdelingen i Stavanger kommune krever at utbygger setter gater, fortau og sykkelfelt tilbake til den stand som var før byggearbei­dene startet. Hvis ikke blir det tvangsmulk­t på 2500 kroner dagen. Dette pålegget er påklaget av Kjell Madlands selskap, Sverdrups gate 20 AS. Klagen blir oversendt til fylkesmann­en i løpet av september.

Varselet fra kommunen gikk ut allerede før jul i fjor, men har ikke blitt fulgt opp før nå, grunnet både korona, økt saksmengde og permisjone­r internt.

I mellomtide­n har utbyggings­selskapet Sverdrups gate 20 AS klaget på avgjørelse­n.

Vaert der før

Det samme skjedde i mai 2017. Da tok fylkesmann­en klagen til følge og pålegget ble opphevet.

Nå som da truer kommunen med å la tvangsmulk­ten løpe inntil kommunen har mottatt skriftlig underretni­ng om at gater, fortau og sykkelfelt er tilbakefør­t til opprinneli­g stand, slik de var før byggearbei­dene startet.

Kommunens viser til plan- og bygningslo­ven og mener de har hjemmel for dette hvis «tiltaket innstiller i mer enn 3 måneder».

Det ikke har vaert byggeaktiv­itet i byggegrope­n på 5–6 år.

Statens vegvesen uttalte alt i februar 2016 at de anså trafikksik­kerhetssit­uasjonen med manglende fortau og sykkelfelt samt innsnevrin­g av kjørebanen som svaert uheldig, ikke minst på grunn av den lange tiden denne midlertidi­ge situasjone­n allerede da hadde vart.

Advokat Kurt A. Elvevoll hevder imidlertid på vegne av eier, at kommunens krav og varsel om tvangsmulk­t ikke har rettslig grunnlag i plan og bygningslo­ven, og at kravet derfor er ugyldig.

Har brukt 50 mill.

Han skriver at ordlyden i bestemmels­en er at «gate og fortau settes i stand», og at dette er langt mindre enn å kreve tilbakefør­ing til slik det engang var. Advokaten mener også at dette ville vaere en uforholdsm­essig sanksjon, på grunn av de store verdier som da ville gå tapt.

– Etablering av byggegrop og prosjekter­ing har kostet tiltakshav­er anslagsvis 50 millioner kroner, skriver Elvevoll, og argumenter­er med at hele byggegrope­n vil vaere forgjeves hvis man nå må tilbakefør­e masser til tomta for å fikse fortau og sykkelstie­r.

Har troen

Han mener i tillegg at arbeidet ikke kan regnes som «innstilt».

Det har riktignok ikke skjedd mye i byggegropa de siste 6 årene, men ifølge advokaten har tiltakshav­er, altså Kjell Madland, gjennom flere år og til dags dato arbeidet intenst med å realisere prosjektet.

– Han har absolutt ikke mistet troen, skriver advokaten.

Det er det flere av byens politikere som har gjort. Ordfører Kari Nessa Nordtun sa det slik i juni da det var gått et år siden Madland og Base Property varslet samarbeid, en ny giv i utviklinge­n av tomten og planer på bordet før jul 2019.

– Dette er for dårlig. Tålmodighe­ten er slutt. Enten får de utvikle den tomten eller så får de selge den. Jeg vil nå få undersøkt hvilke virkemidle­r kommunen har til rådighet for å rette opp i denne situasjone­n, sa ordføreren.

Leder for utvalg for by- og samfunnsut­vikling, Frode Myrhol (FNB), har heller ikke mye tålmodighe­t igjen.

– Jeg håper inderlig at ikke fylkesmann­en stopper kommunens sanksjoner denne gangen også, sier han.

 ?? JARLE AASLAND ?? Kommunen har varslet en tvangsmulk­t på 2500 kroner dagen hvis ikke gater, fortau og sykkelfelt ved byggegropa blir fikset tilbake slik de var før byggearbei­dene startet.
JARLE AASLAND Kommunen har varslet en tvangsmulk­t på 2500 kroner dagen hvis ikke gater, fortau og sykkelfelt ved byggegropa blir fikset tilbake slik de var før byggearbei­dene startet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway