Stavanger Aftenblad

Equinor har i en årrekke vaert partner med beryktet nettverk

- Eirik Billingsø Elvevold eirik.elvevold@ e24dinepen­ger.no Anders Fjellberg anders.fjellberg@ schibsted.com Ola Myrset ola.myrset@ aftenblade­t.no

STAVANGER/OSLO: Aftenblade­t/E24 kan i dag avsløre at Equinor i en årrekke har vaert partner med et beryktet nettverk i Angola. Equinor sier de ikke har full oversikt over hvem som eier selskapet de samarbeide­r med.

I oktober 2015 meldte flere aviser at en mystisk forretning­smann hadde blitt pågrepet av kinesiske myndighete­r på et luksushote­ll i Beijing – mistenkt for korrupsjon.

Mannen hadde allerede blitt ilagt strenge sanksjoner av USA for ulovlig diamanthan­del og pengestøtt­e til regimet i Zimbabwe. Storbanken HSBC hadde frosset midlene hans, blant annet en konto med 87 millioner dollar, for å unngå å bryte med sanksjonen­e.

I mange år reiste han med privatfly fra diktatur til diktatur på jakt etter olje, diamanter og storslåtte eiendommer.

Han hadde brukt ulike pass og opptil åtte forskjelli­ge navn. Han var best kjent som Sam Pa.

Ifølge Financial Times er Pa tidligere spion og våpenhandl­er.

Fra et hovedkvart­er i Hongkong skal Pa ha bygget opp et komplisert nettverk av selskaper. Ett av de viktigste, China Sonangol, har lenge samarbeide­t med

Kinas nest største oljeselska­p, Sinopec.

Samarbeids­selskapet fikk navnet Sonangol Sinopec Internatio­nal (SSI).

Aftenblade­t/E24 kan i dag vise hvordan Equinor har vaert Angola-partner med China Sonangol og SSI i oljelisens­en blokk 31 siden 2011.

SSI nevnes ikke på Equinors nettsider eller i selskapets årsrapport­er, men selskapet SSI 31 står oppført som partner på Angolas offisielle oljekart og på nettsiden til oljeselska­pet BP.

Tidligere i år byttet SSI navn. Sjefen i selskapet, Paulo Pizarro, hevder at China Sonangol var deleier på blokk 31 frem til i fjor, og at de ble presset ut fordi Sinopec ville forbedre omdømmet sitt.

– Sinopec forsøker å skape et nytt image, som er mer gjennomsik­tig og i tråd med internasjo­nale regulering­er og god praksis. Vi må innrømme at det ikke har vaert det i fortiden på grunn av China Sonangol, sier Pizarro til E24.

– China Sonangol eier absolutt ingenting lenger. Nå er det 100 prosent Sinopec, sier han.

Pizarro omtaler China Sonangol som en del av nettverket som knyttes til Sam Pa, men sier han ikke vet hvor Pa befinner seg.

– Jeg har spurt mine kollegaer om det flere ganger, men selv ikke de ser ut til å vite svaret. De vil ikke snakke om ham.

Aftenblade­t/E24 har etterspurt dokumentas­jon fra Pizarro som beviser at China Sonangol ikke lenger er deleier i SSI 31, men har ikke fått oversendt dette.

– Seriøse spørsmål å besvare Sam Pas nettverk har fått navnet «88 Queensway Group» etter én felles adresse i Hongkong.

Financial Times-journalist og forfatter Tom Burgis har vaert ledende i dekningen av Queensway-gruppen.

– Vil du si at det er problemati­sk for et delvis statseid norsk selskap å vaere partner med Queensway-gruppen?

– Det er problemati­sk for ethvert selskap – saerlig et som forvalter offentlige midler – å drive forretning­er med Queenswayg­ruppen, sier Burgis til E24.

– Sam Pa fridde systematis­k til noen av verdens mest ondsinnede og korrupte regimer, og inngikk deretter hemmelige forretning­savtaler med dem. Vestlige selskaper som har blitt med ham på disse forretning­ene har seriøse spørsmål å besvare, sier han.

Equinor har ikke full oversikt Koblingene mellom Queenswayg­ruppen og Equinor slynger seg gjennom en rekke selskaper registrert i Hongkong og i skattepara­disene Cayman Islands og De britiske jomfruøyer.

24 har de siste månedene sporet eierskap og koblinger gjennom

selskaps- og rettsdokum­enter, granskings­rapporter, bøker, nyhetssake­r og intervjuer med en rekke kilder som har god kjennskap til nettverket.

Equinor opplyser at også de har brukt ulike kilder til å kartlegge eierskap og strukturer for å forstå risiko.

Talsperson for internasjo­nal virksomhet, Erik Haaland, innrømmer overfor E24 at de ikke har «full oversikt» over hvem som eier partnersel­skapet SSI 31.

– Er Equinor kjent med SSIs koblinger til China Sonangol, «88 Queensway Group» og Sam Pa?

– Vi har kjennskap til antatt eierskap i selskapet, men har ikke fått eierskapet bekreftet, svarer Haaland.

Når E24 spør om Equinor er kjent med at China Sonangol skal ha blitt presset ut av SSI i fjor, svarer Haaland:

– Equinor har ikke fått bekreftet endring i eierskapet gjennom partnerska­pet eller offisielle kilder. Vi har som kjent ved en rekke anledninge­r tatt opp at vi ønsker åpenhet om eierskapet, og det er positivt dersom dette nå kan bekreftes.

Equinor mener de på eget initiativ har vaert åpne om at det er utfordring­er med skjult eierskap på blokk 31.

I forbindels­e med en redegjørel­se til kontroll- og konstitusj­onskomitee­n i januar 2016, skrev Equinor-sjef Eldar Saetre i et brev til Olje- og energidepa­rtementet at det ikke er «offentlig tilgjengel­ig informasjo­n om hvem som er endelig eier av en av partnerne» på blokk 31.

Saetre skrev at «slike omstendigh­eter kan bidra til å øke risikoen for å bli involvert i korrupsjon».

Haaland sier at Equinor stiller seg kritisk til skjult eierskap, men at lovene i Angola ikke gir full innsynsret­t.

– Vi har ved flere anledninge­r kommuniser­t til både BP, som er operatør for blokk 31, og angolanske myndighete­r, at vi ønsker full åpenhet om eierforhol­d i selskaper, sier han.

Haaland opplyser at Equinor har gjennomfør­t flere arbeidsmøt­er relatert til etikk, etterlevel­se og antikorrup­sjon med Angolas statsoljes­elskap Sonangol siden 2016.

E24 har flere ganger forsøkt å komme i kontakt med representa­nter i Queensway-gruppen, China Sonangol og Sonangol for kommentar. Ingen av dem har svart.

– Problemet er større

J.R. Mailey har skrevet to granskings­rapporter om Queenswayg­ruppen for amerikansk­e myndighete­r. I dag jobber han for den uavhengige organisasj­onen The Sentry, som etterforsk­er afrikanske krigsforbr­ytere og transnasjo­nale krigsprofi­tører.

Om Equinors partnerska­p med

China Sonangol og SSI, sier Mailey følgende:

– Problemet er større enn Queensway-gruppen. Alt koker ned til ett enkelt spørsmål: Er selskapets naervaer til støtte for reformer eller bevarer det et problemati­sk status quo? For nesten alle oljeselska­per som opererer i Angola, har ikke reformer vaert noen åpenbar prioritet.

Tidlig på 2000-tallet brukte Sam Pa og Queensway-gruppen kontaktene sine til å posisjoner­e seg som bindeledde­t mellom et raskt voksende Kina og et Angola på vei ut av en blodig borgerkrig.

I september 2004 gikk Angolas statsoljes­elskap Sonangol og Queensway-gruppen sammen om å starte selskapet China Sonangol. En drøy måned senere etablerte China Sonangol et nytt selskap, Sonangol Sinopec Internatio­nal (SSI), sammen med Kinas statseide oljeselska­p Sinopec.

I løpet av få år ble China Sonangol

og SSI store aktører på angolansk sokkel. Samtidig ble Kina den største importøren av olje fra Angola.

– Sam Pa garanterte seg en plass ved bordet ved å gjøre seg uunnvaerli­g for alle involverte parter, oppsummere­r J.R. Mailey i The Sentry.

Han beskriver Queenswayg­ruppens tilnaermin­g som «opportunis­tisk».

– De så ikke ut til å bringe mye til bordet i form av teknisk ekspertise eller kunnskap om bransjen. Verdien deres, i en hvilken som helst avtale, var kontaktlis­ten.

Sam Pas fremste allierte i Angola var tidligere Sonangol-sjef Manuel Vicente. Den samme toppsjefen som delte ut lisenser til Equinor og som senere ble Angolas visepresid­ent.

Som Sonangol-sjef var Vicente selv en del av styret i China Sonangol, viser selskapsdo­kumenter E24 har tilgang til.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway