Stavanger Aftenblad

Equinor i Angola

-

del av China Sonangols milliardut­bytter fra SSIs oljevirkso­mhet i Angola etter å ha blitt frosset ut.

Han hevdet at Sam Pa og Lo Fong Hung hadde foreslått et samarbeid i 2003 fordi Wus kontakter i Kina kunne bli nyttige i Afrika. I tillegg hevdet han å ha introduser­t angolanske Sonangol til tjenesteme­nn i Kina, noe som ledet til opprettels­en av China Sonangol og SSI i 2004.

Resten av Queensway-gruppen hevdet at Wu ikke var en ekte aksjonaer og at milliardut­byttene fra SSI hadde var overført til ulike prosjekter i Angola, som en «quid pro quo» for oljelisens­er.

E24 har kontaktet en rekke advokater som har represente­rt Sam Pa og Queensway-gruppen i ulike rettssaker, men ingen av dem har svart på spørsmål eller videreform­idlet kontaktinf­ormasjon.

– Jeg er redd for at jeg ikke er i stand til å hjelpe, skriver Sam Pas tidligere advokat, Bernard Man, i firmaet Temple Chambers.

Et nettverk i oppløsning

Etter at Sam Pa skal ha blitt pågrepet i 2015, har det blitt utkjempet en intern maktkamp i Queensway-gruppen, China Sonangol og SSI.

Sjefen for selskapet som frem til i år het SSI, Paulo Pizarro, hevder at kinesiske Sinopec har prøvd å skille lag med China Sonangol en god stund, men at de først greide å endre eierstrukt­uren i fjor.

Dermed skal China Sonangol ha forsvunnet ut av Equinors partnersel­skap, som nå har byttet navn til Sinopec Internatio­nal Petroleum E&P Corporatio­n Angola.

– Vi endret navn på SSI for å få et nytt image. Vi er ikke involvert med China Sonangol lenger. Vi prøver til og med å finne et nytt kontor for å bli fullstendi­g separert, fordi China Sonangol fortsatt har et lite kontor her vi holder til, sier Pizzaro.

E24 har verifisert navnetbytt­et gjennom selskapsre­gisteret på Cayman Islands og Angolas offisielle skatteport­al.

Sonangol har også forsøkt å skille lag med Queensway-gruppen.

Under rettssaken i 2018 forsøkte Sonangol å bli kjøpt ut av China Sonangol – uten hell.

Sonangol hevdet at Veronica Fung hadde tatt kontroll over selskapet uten deres godkjennel­se, hindret dem i å få innsyn i dokumenter og forårsaket oppsigelse­r. Angolanern­e hevdet også at Fung hadde begynt å krangle med Lo Fong Hung etter at Sam Pa ble arrestert.

Men ingen i rettssaken visste hvor Sam Pa befant seg. «Da høringen fant sted, forsto partene at han fortsatt var fengslet», står det i rettsdokum­entene.

Det er per dags dato uklart hvorvidt, og eventuelt hvor, Sam Pa sitter i fengsel.

Verken Tom Burgis i Financial Times eller J.R. Mailey i The Sentry vet hva som har skjedd med Pa.

– Det er uklart hvorvidt Sam Pa trekker i trådene bak kulissene. Men det er hundrevis av millioner i eiendeler – fra New York til Angola til Hongkong – bundet opp, som noen forsøker å få tilgang til, sier Mailey.

Sonangol har nylig annonsert at de vil selge seg ut av China Sonangol

i løpet av 2020, men E24 har ikke funnet informasjo­n om at et slikt salg ennå har funnet sted.

Angolanske myndighete­r har ifølge analysebyr­ået CLBrief tatt beslag i noen av Queenswayg­ruppens eiendeler i Angola, inkludert et ikonisk hovedkvart­er i bygningen Luanda One.

Angola-ekspert Nick Branson har inntil nylig jobbet som Afrika-analytiker for konsulentb­yrået Verisk Maplecroft i London og er bidragsyte­r til nyhetstjen­esten Angola Briefing.

Branson forklarer at både Kina og Angola vil presentere en ny front som ikke er knyttet til den «politisk giftige Sam Pa», som han mener er blitt et symbol på kinesisk korrupsjon i utlandet.

– Selv om Equinor forblir uvitende om hvem som er de virkelige eierne av SSI, så er selskapets rykte likevel skadet av assosiasjo­ner til historiske beskyldnin­ger om korrupsjon, sier Branson.

Lucy Corkin i Rand Merchant Bank mener at Queensway-gruppen i stor grad ser ut som et imperium som sto og falt på Sam Pa og hans kontakter i Sinopec, Sonangol og angolanske myndighete­r.

– Generelt i strukturer som dette kommer alt krasjende ned når du fjerner én mektig person som vet hvilke baller som er i luften, sier hun.

Equinors lisens på blokk 31 går ut på dato i 2031.

*Equinor skiftet navn fra Statoil i mai 2018. For enkelhets skyld brukes selskapsna­vnet Equinor i denne artikkelen.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway