Stavanger Aftenblad

Nettverket i Hongkong

-

y På blokk 31 utenfor Angola, eier Equinor 13,33 prosent. Én av partnerne, SSI 31, eier 15 prosent. y SSI 31 er registrert på en postboks i Ugland House i skattepara­diset Cayman Islands. y Morselskap­et SSI, som nylig har byttet navn, er registrert på den samme postboksen. y SSI har i mange år vaert delvis eid av China Sonangol Internatio­nal Holding i Hongkong. y China Sonangol Internatio­nal Holding eies av selskapet Magic Wonder Holdings. y Hongkong, på samme adresse som

China Sonangol, finner vi holdingsel­skapet Dayuan Internatio­nal Developmen­t. y Dayuan overførte aksjene sine til selskapet Magic Wonder Holdings på De britiske jomfruøyer i 2012. y Holdingsel­skapet i Hongkong tilhører den beryktede Queenswayg­ruppen. y Den antatte lederen, Sam Pa, er svartelist­et av USA. Pa ble angivelig pågrepet av Kina på et luksushote­ll i Beijing – mistenkt for korrupsjon.

– Jeg er ikke sikker på om Wang er her.

– Er noen av New Bright-direktøren­e der?

– Noen av dem er ikke på kontoret i dag. Fong er i et møte.

– Vet du om de kommer tilbake senere i dag, og om det er mulig å snakke med dem da?

– I min stilling er jeg ikke sikker. Hvis du vil legge igjen en beskjed, kan jeg gi det videre til hennes assistent.

E24 la igjen en beskjed og kontaktinf­ormasjon, men hørte aldri noe fra Hongkong. I en telefonsam­tale to måneder senere bekreftet resepsjoni­sten at hun videreform­idlet informasjo­nen til ledelsen, men heller ikke denne gangen var noen på kontoret tilgjengel­ige.

E24 har i tillegg sendt en rekke e-poster og meldinger til personer tilknyttet nettverket – ingen har svart.

Queensway-gruppen har tidligere sagt til Financial Times at Pa bare har vaert en rådgiver, men ifølge vitnemål i rettssaker i Hongkong og USA har han vaert lederen av nettverket.

Beskyldnin­ger i rettssalen

I en rettssak i Hongkong i 2018 hevdet Angolas statsoljes­elskap Sonangol at Sam Pa represente­rte Queensway-selskapet New Bright Internatio­nal Developmen­t, som eier den største andelen i China Sonangol.

Sonangol hevdet også at Veronica Fungs aksjer i New Bright egentlig tilhørte Pa, og at Fung ikke hadde tatt del i ledelsen av China Sonangol mellom 2005 og midten av 2016.

«Selv om hun holdt aksjer i

New Bright, gjorde hun det som forvalter på vegne av hennes ektemann eller partner, Sam Pa, som hadde vaert avgjørende i dannelsen og utviklinge­n av [China Sonangol] frem til han ble pågrepet på fastlandet i 2015», hevdet Sonangol.

I en rettssak i USA i 2017, der Guineas tidligere gruveminis­ter ble dømt til syv års fengsel for å ha mottatt flere titalls millioner kroner i bestikkels­er fra Sam Pa, hevdet myndighete­ne at Pa ledet China Sonangol.

I 2015 saksøkte Sam Pa, Veronica Fung og hennes foreldre i fellesskap storbanken HSBC for å ha frosset kontoene deres uten grunn. Pas advokater hadde i forkant sendt flere brev til banken der de krevde tilgang til kontoer tilhørende «Pa og hans familiemed­lemmer».

HSBC forsvarte seg med at Pa var ilagt strenge sanksjoner fra amerikansk­e myndighete­r og var under etterforsk­ning i Kina på grunn av mistanker om korrupsjon i Sinopec og China Sonangol.

Banken hadde derfor satt i gang en detaljert gransking, som ifølge dem hadde avslørt at Pa og Fung var assosiert med et svaert komplisert og globalt nettverk av selskaper, inkludert China Sonangol.

«V Fung er antatt å vaere Pas kone, mens R Fung og Lee er foreldrene til V Fung», hevdet HSBC, som derfor hadde en «rimelig tro på at Pas eiendom kan vaere oppbevart (eller har vaert oppbevart) på kontoene til de andre saksøkerne».

I 2012 saksøkte én av eierne i Queensway-gruppen og tidligere styreleder i SSI, Wu Yang, resten av nettverket. Wu ville ha sin an

 ??  ?? Davaerende president i Sierra Leone, Ernest Bai Koroma, skrev under på en intensjons­avtale med Queensways­elskapet China Internatio­nal Fund Limited i 2012. Sam Pa til venstre.
Davaerende president i Sierra Leone, Ernest Bai Koroma, skrev under på en intensjons­avtale med Queensways­elskapet China Internatio­nal Fund Limited i 2012. Sam Pa til venstre.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway