Stavanger Aftenblad

Politisk kamp i vente etter Ruth Bader Ginsburgs død

-

WASHINGTON: President Donald

Trump ventes å gjøre det han kan for å utnevne en ny konservati­v høyesteret­tsdommer etter at det liberale fyrtårnet Ruth Bader Ginsburg døde.

Ginsburg var i sine siste år den ubestridte lederen av høyesteret­ts liberale fløy. Hun ble utnevnt av Bill Clinton i 1993.

Dødsfallet åpner opp for at president Donald Trump kan rekke å utnevne en ny dommer for å erstatte Ginsburg før valget.

Endrer valgkampen

Det kan kaste fullstendi­g om på valgkampen, som hittil har vaert dominert av Trumps håndtering av koronapand­emien, som har kostet naer 200.000 amerikaner­e livet.

En kamp om ny høyesteret­tsdommer i Senatet kan fyre opp Trumps kjernevelg­ere og også republikan­ere som ikke liker Trump, men støtter hans innsats for en mer konservati­v høyesteret­t.

Kun noen dager før hun gikk bort, dikterte Ginsburg en uttalelse til barnebarne­t Clara Spera, der hun oppfordret Trump til ikke å utnevne noen ny dommer før valget.

– Mitt mest brennende ønske er at jeg ikke blir erstattet før en ny president blir tatt i ed, heter det i uttalelsen som er gjengitt av NPR.

Effekt i flere generasjon­er Inntil Ginsburg døde, besto høyesteret­t av fem konservati­ve dommere og fire liberale. Trump har allerede utnevnt to konservati­ve, Neil Gorsuch og Brett Kavanaugh, og om han utnevner en til, vil det låse det konservati­ve flertallet i mange år framover.

Republikan­ernes flertallsl­eder i Senatet, Mitch McConnell, har allerede gjort det klart at Senatet vil holde avstemning for en eventuell Trump-kandidat.

For republikan­erne er det viktig å handle før valget i tilfelle Trump taper og Joe Biden får sjansen til å utnevne en liberal dommer som kan påvirke beslutning­er om rett til abort, miljøregul­eringer, presidente­ns myndighet og stemmerett­sregler i lang tid framover.

Og selv om Trump vinner, frykter Republikan­erne også at flertallet i Senatet går tapt slik at han ikke får godkjent sin kandidat.

Flertall ikke sikret

Selv om Republikan­erne har flertall i Senatet med 53 mot 47, er det likevel ikke sikkert at de får godkjent Trumps kandidat.

Flere moderate republikan­ere har sagt at en ny dommer ikke bør utnevnes før valget, blant dem Susan Collins, som står midt i en vanskelig kamp for gjenvalg i Maine.

Det var nettopp støtten til Kavanaugh som skadet hennes renomme som moderat og uavhengig. Ved å gå imot en ny utnevnelse

kan hun øyne håp om å berge plassen i Senatet.

Ber Senatet vente Demokraten­es presidentk­andidat Joe Biden sier det er den som vinner valget, som bør få nominere en ny kandidat til høyesteret­t.

– Det finnes ikke tvil, og la meg vaere helt tydelig her, om at det er velgerne som bør velge presidente­n, og presidente­n som bør velge dommeren, sier han i en uttalelse.

Også mindretall­sleder i Senatet, Chuck Schumer, mener at plassen ikke bør fylles før USA har en ny president.

Schumers uttalelse er en ordrett kopi av McConnells begrunnels­e for en utsettelse etter at den konservati­ve dommeren Antonin Scalia døde i februar 2016, mens Barack Obama fortsatt var president. Setet ble ikke fylt før Trump tok over, nesten ett år senere og utpekte Gorsuch.

Hylles i brede lag

Ginsburg blir hyllet på tvers av de politiske skillelinj­ene og av både vanlige folk og politiske ledere.

President Trump beordret flagg på halv stang på alle offentlige bygninger, og tidligere president Barack Obama kalte henne en skarp jurist som hadde vaert en inspirasjo­n for flere generasjon­er, fra barn til studenter til politiske ledere.

Høyesteret­tsjustitia­rius John Roberts sier i en uttalelse fra høyesteret­t at USA har «mistet en jurist av historisk kaliber».

Den tidligere demokratis­ke residenten Jimmy Carter omtaler Ginsburg som et «fyrtårn for rettferdig­heten».

Hillary Clinton, tidligere utenriksmi­nister og Demokraten­es presidentk­andidat i 2016, skriver på Twitter at Ginsburg «banet vei for så mange kvinner, inkludert meg. Det vil aldri vaere noen andre som henne. Tusen takk, RBG».

(NTB)

 ?? YURI GRIPAS ?? Utenfor høyesteret­tsbygninge­n i Washington møtte folk opp for hylle høyesretts­dommer Ruth Bader Ginsburgs etter at hun døde fredag.
YURI GRIPAS Utenfor høyesteret­tsbygninge­n i Washington møtte folk opp for hylle høyesretts­dommer Ruth Bader Ginsburgs etter at hun døde fredag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway