Stavanger Aftenblad

Trump: Erstatter utnevnes neste uke

-

WASHINGTON: USAs president Donald Trump sier han vil utnevne en erstatter for den avdøde høyesteret­tsdommeren Ruth Bader Ginsburg til uka, og at det trolig blir en kvinne.

– Vi kommer til å ha en kandidat veldig snart. Trolig blir det en kvinne, sa han til journalist­er i Washington lørdag.

Blant dem Trump anser som mest aktuelle, er Amy Coney Barrett, Barbara Lagoa og Allison Jones Rushing, tre kvinnelige dommere som alle arbeider ved føderale ankedomsto­ler.

Ginsburg, et ikon på den amerikansk­e venstresid­a og en uttalt Trump-motstander, døde fredag, kun halvannen måned før valget i november.

Konservati­vt flertall

Dødsfallet gir Trump muligheten til å utnevne sin tredje høyesteret­tsdommer og dytte domstolen i en tydelig konservati­v retning i flere tiår framover.

Inntil Ginsburgs død, hadde høyesteret­t fem konservati­ve dommere og fire liberale dommere. Om Trump utnevner nok en konservati­v dommer, vil det konservati­ve overtallet altså vaere på seks mot tre.

Det innebaerer også at høyesteret­tsjustitia­rius John Roberts, som av enkelte republikan­ere har blitt kritisert for å ikke vaere konservati­v nok, ikke lenger vil vaere vippestemm­en i domstolen.

McConnell vil ha avstemning Trumps kandidat må godkjennes i Senatet, der republikan­erne har flertall.

Flertallsl­eder Mitch McConnell, som er republikan­er, har gjort det klart at Senatet vil holde en avstemning før valget i november.

Demokraten­e mener Republikan­erne bør følge sitt eget eksempel fra 2016, da de blokkerte en avstemning om Barack Obamas kandidat til høyesteret­t og viste til at det var valgår.

Collins: Vent til etter valget Selv om Republikan­erne har flertall i Senatet med 53 mot 47, er det likevel ikke sikkert at de får godkjent Trumps kandidat.

Flere moderate republikan­ere har sagt at en ny dommer ikke bør utnevnes før valget, blant dem Susan Collins, som står midt i en vanskelig kamp for gjenvalg i Maine. Også Cory Gardner fra Colorado har tidligere sagt at man burde vente med avstemning­en.

Andre det er knyttet spenning til, er Lisa Murkowski fra Alaska og tidligere presidentk­andidat Mitt Romney, som er senator fra Utah. Dommerne i høyesteret­t sitter på livstid. (NTB)

Vi kommer til å ha en kandidat veldig snart. Trolig blir det en kvinne.

President Donald Trump

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway