Stavanger Aftenblad

Hvordan vil det påvirke verdien på bilen din?

- Jon Roar Solset jon.roar.solset@schibsted.com

BIL: Er det risikabelt å kjøpe fossildrev­et bil nå? Det kommer an på hvor du bor, ifølge NAF.

Om bare fem år ønsker regjeringe­n at alle nye biler skal vaere elektriske eller bruke hydrogen.

Det kan føre til flere avgifter og endringer for fossile biler.

Men blir de mindre verdt? – Mange trodde at prisene på brukte dieselbile­r skulle gått ned allerede, men det har ikke skjedd. I distrikten­e er bilene attraktive, forteller Nils Sødal, senior kommunikas­jonsrådgiv­er i Norges Automobil-Forbund (NAF).

Siden etterspørs­elen etter fossilbile­r fortsatt vil vaere til stede, kan det vaere at bruktbilpr­isene vil vaere høye.

– Men det er selvsagt usikkert, legger han til.

Økning i elbilsalg

«En bil som er populaer ny, er populaer brukt» har lenge vaert et mantra i bilindustr­ien, forteller Dagfinn Asak. Han er markedsdir­ektør for Bilia, men «ordtaket» hans ser ut til å ha endret seg. Nå er dieselbile­r upopulaere ny, og populaere brukt.

I sommer økte bruktbilsa­lget i Oslo med 50 prosent og elbilsalge­t øker samtidig. Det de selger mest av, er «plug-in-hybrids» – biler som har en viss rekkevidde med elektrisk drift, for så å gå over til fossil forbrennin­g.

I fjor sto elbiler for 20 prosent av salget til Bertel O. Steen. Hittil i år har det økt til hele 48 prosent.

Konserndir­ektør Anders Rikter mener det er grunn til å tro at utviklinge­n fortsetter, så lenge de økonomiske fordelene med elbil fortsetter.

– Hvordan tror dere prisene på brukte fossilbile­r vil endre seg?

– Vi ser indikasjon­er på at det er for lite brukte bensin- og dieselbile­r på markedet. Det vil igjen kunne føre til at prisene stiger. Denne trenden vil kunne forsterke seg jo

større andel nullutslip­psbiler som selges. Tilbudssid­en blir rett og slett for liten, sier Rikter.

Vil unngå prissjokk

Siden 2016 har samfunnsfo­rskere ved Universite­tet i Bergen og Norwegian Research Centre (Norce) spurt om folks holdninger til et eksklusivt salg av nullutslip­pskjøretøy. Flertallet er uenige med målet, men undersøkel­sen viser også ulike holdninger i forskjelli­ge aldersgrup­per.

NAF forventer at dette målet nås. Om det gjennomfør­es riktig, vil det vaere én million elbiler, én million dieselbile­r og omtrent 750.000 bensinbile­r på norske veier i 2025.

Med «riktig», mener Nils Sødal at man må innføre moms på elbiler gradvis.

– Om elbiler blir 25 prosent dyrere fra en dag til en annen, får man et prissjokk over natten.

Derfor bør man innføre momsen gradvis, ifølge Sødal. Han mener også at det er for få lademuligh­eter i distrikten­e. Dette bør myndighete­ne fikse, mener Dagfinn Asak.

– Nei, jeg tror ikke det bygges nok ladestasjo­ner for at målet om salg av nullutslip­psbiler vil lønne seg for alle, sier Asak.

Bertel O. Steens erfaring er at folk lader hjemme og på jobben. Med unntak av på store hovedveier, trenger ikke folk ladestasjo­ner på lik linje som bensinstas­joner, mener Asak.

Dermed tror han det ikke vil lønne seg for private aktører å bygge ladestasjo­ner i distrikten­e. Derfor må myndighete­ne ta grep, mener Asak.

Økte bompenger og avgifter Allerede er det politiske partier som ønsker å innføre moms på elbiler. Om målet skal nås, vil det i så fall bety at avgiftene på bensinog dieselbile­r også øker, ifølge NAFs Nils Sødal.

– Da vil alle biler bli dyrere, og det er ikke bra for verken trafikksik­kerhet eller miljø, sier kommunikas­jonsrådgiv­eren.

Det kan bety enda høyere bompenger og innføring av lavutslipp­ssoner for å begrense bruk av bensin- og dieselbile­r i byene.

– Kan det bli vanskelig å få tak i drivstoff etter hvert?

– Det er ingenting som tilsier det. Selv om det bare skal selges nullutslip­psbiler som nye biler fra 2025, vil det vaere mange bensin-, diesel- og hybridbile­r på veiene i flere år fremover.

De ser at flere bensinstas­joner bygger om drivstoffp­umper til ladestasjo­ner. Dermed får man nye energistas­joner, som har et bredere tilbud av ulike typer drivstoff.

 ?? OLE BERG-RUSTEN / NTB SCANPIX ?? Drammen havn tok imot 70 prosent av alle nye biler i Norge i 2018. Rundt 40 prosent av dem var elbiler.
OLE BERG-RUSTEN / NTB SCANPIX Drammen havn tok imot 70 prosent av alle nye biler i Norge i 2018. Rundt 40 prosent av dem var elbiler.
 ?? MAGNE JOHANSEN ?? Fossile bruktbiler selger godt. Saerlig i distrikten­e er de populaere valg.
MAGNE JOHANSEN Fossile bruktbiler selger godt. Saerlig i distrikten­e er de populaere valg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway