Stavanger Aftenblad

Vi har E39løsning­en som er bedre for bilene, bøndene og biene, så hva venter vi på?

- Erlend Kristensen MDG Sandnes

SAMFERDSEL: Bruk gamle E39 til lokaltrafi­kken til Figgjo og Ålgård som nå. Trafikken til Sirdal og Sørlandet kan gå i nye E39, for det meste i tunnel. Vi får dermed fire felt til prisen for to og sparer hele 1,7 milliarder kroner.

Miljøparti­et De Grønne ønsker en bedre og vesentlige rimeligere løsning for E39 mellom Bråstein-Ålgård. En helhetlig løsning som kan åpne for finansieri­ng av den viktige tverrforbi­ndelsen, men i tunnel og som dermed sparer matjord og dyrebar natur.

I Sandnes kommunesty­re mandag 7. september holdt Bjarne Berntsen et flammende innlegg i saken om E39-traseen over Figgjo. Hans personlige engasjemen­t ser ut til å ha fått posisjonen til å snu. Nå ønsker hele kommunesty­ret å gå inn for lang tunnel, som det ikke er finansieri­ng til. Samtidig har fylkesmann­en lagt inn innsigelse mot kort tunnel på grunn av jordvern. Saken er dermed helt låst.

Berntsen avgjørende

Det er gledelig at én mann kan snu posisjonen i en så viktig sak. Men MDG stemte imot vedtaket, da det ligger ønske om at fylkesmann­ens innsigelse om jordvern skal oppløses, slik at det det kan åpnes for å velge kort tunnel allikevel. Dette alternativ­et burde ha vaert lagt dødt før videre forhandlin­ger med staten. Men vi kan ikke bare vedta lang tunnel, når pengene er borte.

Rushtidsav­giften er fjernet og med det en vesentlig del av finansieri­ngen av bymiljøpak­ken. I tillegg valgte politikern­e en overdimens­jonert fire felts vei fra Vagle til Skjaevelan­d, som knapt brukes, siden vi ikke har tverrforbi­ndelsen på plass. Nevnte veistubb gikk for øvrig med stort underskudd, som nå er overført Bymiljøpak­ken. Men skal figgjobuen­e, matjorda og uberørt natur betale prisen for dette?

Heldigvis har ordføreren sagt at dette må vi ta laerdom av, spesielt med referanse til at Vagle-Skjaevelan­d aldri skulle vaert bygget som firefelts vei. Da er det lys i enden av tunnelen. For løsningen har vi, men det fordrer at vi faktisk har laert av tidligere feil. MDG ønsker altså at vi skal velge lang tunnel, men med kun ett tunnelløp. Det å gå fra 1850 meter, lang tunnel, til 470 meter, kort tunnel, mellom Bråstein og Figgjo, gir en innsparing på 450 millioner. Det vil si 326 000 kroner per meter tunnel. På strekninge­n Figgjo-Ålgård planlegges det ytterliger­e en tunnel på 3300 meter.

Tunnel med et løp

Å nedskalere til et tunnelløp, som for Fedabroa med tunnelanle­gg, som de fleste vil si er meget god standard, vil vi altså kunne spare rundt 1,7 milliarder. Med denne løsningen vil tungtrafik­ken som skaper den verste støyen forsvinne fra

Figgjo og Ålgård og det vil naermest vaere tomt for trafikk på gamle E39 om nettene. Køene i helgene vil også forsvinne, da vi slipper å kjøre i kun to felt, gjennom flere rundkjørin­ger og blant lokaltrafi­kken på Ålgård. Dette vil vaere en mer enn god nok veiløsning. Vi politikere skal ikke bare vedta veibygging, men også sørge for at vi får mest mulig for pengene vi er satt til å forvalte for fellesskap­et. Ikke minst skal vi også ivareta andre viktige forhold, som jordvern og dyrebar natur.

Med dette grepet kunne vi også finansiert tverrforbi­ndelsen i tunnel mellom Bråstein og Vagle, vel 3 kilometer, og fortsatt sitte igjen med en god innsparing.

Bompenger for tunnelen

Men kan tverrforbi­ndelsen via tunnel finansiere­s ved egen bompengein­nkreving? Hovedtrafi­kken vil vaere tungtrafik­k til Vagle og blir en snarvei for jaerbuen til og fra E39. Jaerenpakk­en skulle finansiere tverrforbi­ndelsen, men den pakken ble det aldri noe av på grunn av bompengeop­prøret. De som bruker tverrforbi­ndelsen vil altså slippe bompenger.

De fleste vil vaere enige i at dette er urimelig. Styringsgr­uppen burde derfor kunne kreve at det skal vaere egen bompengefi­nansiering. Også på denne måten kan vi altså realisere den viktige tverrforbi­ndelsen, samtidig som vi bevarer matjord og de flotte naturområd­ene mellom Bråstein og Foss Eikeland. Nå må vi slutte å drømme om gratis veier og heller bare velge fire felt for prisen av to. To pluss to blir, som alltid, fire! Men spørsmålet er om vi faktisk har laert?

 ?? STATENS VEGVESEN ?? Miljøparti­et De Grønne ønsker en bedre og vesentlige rimeligere løsning for E39 mellom Bråstein-Ålgård.
STATENS VEGVESEN Miljøparti­et De Grønne ønsker en bedre og vesentlige rimeligere løsning for E39 mellom Bråstein-Ålgård.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway