Stavanger Aftenblad

Trist for byen hvis parkerings­huset på Jorenholme­n består

- Jan Erik Søndeland Gruppelede­r for Stavanger Venstre Kjartan Alexander Lunde Medlem av utvalg for by- og samfunnsut­vikling (V)

BYMILJØ: I en årrekke har Venstre ønsket å fjerne det midlertidi­ge parkerings­huset på Jorenholme­n. Det er helt feil å ha et parkerings­anlegg på en av de aller flotteste tomtene i sentrum.

Det ble oppført som en midlertidi­g løsning for 40 år siden og det er på høy tid å fjernet det. En gang for alle. I arbeidet med sentrumspl­anen ved slutten av forrige valgperiod­e fikk Venstre endelig gjennomsla­g for å rive parkerings­huset og omregulere den flotte tomta til park og superlekep­lass. I møte i utvalg for by- og samfunnsut­vikling sist uke gjorde dessverre de andre partiene en total helomvendi­ng. Kun Venstre stemte for fortsatt riving. Både Ap, H, Frp, FNB, Rødt og MDG ville nå beholde parkerings­huset og heller pynte det med litt beplantnin­g.

Forferdeli­g stygt

De andre partiene hadde litt ulike forklaring­er på u-svingen. Mens Frp og FNB egentlig aldri ønsket å rive P-huset, var derimot hovedargum­entet til Ap, MDG og Rødt at det ville bli dyrt å bygge nytt Phus på Fiskepiren som erstatning. Dette anlegget er estimert til 240–480 millioner kroner for en kapasitet på 500–800 parkerings­plasser. Venstre mener 500 burde vaere mer enn nok, og helst burde antallet blitt redusert.

Vi står i en klimakrise, og vi skal bygge en mer attraktiv sentrumskj­erne å oppholde seg i. Da er ikke svaret kapasitets­økning, slik de andre partiene la til grunn. Ved å redusere antall plasser vil et nytt panlegg på Fiskepiren bli betydelig mye billigere, og samtidig frigjøres arealer som kan brukes til bolig- eller naeringsfo­rmål. Utgiftene fra kommunekas­sen blir tilnaermet null og vi får et kinderegg av en løsning:

1) Bort med det forferdeli­g stygge parkerings­huset på Jorenholme­n og inn med park, grønt og aktivitets­anlegg. 2) Et nytt moderne p-anlegg på Fiskepiren, men med noe redusert parkerings­kapasitet 3) Ledige arealer til arbeidspla­sser på en av de flotteste tomtene på sentrumsha­lvøya.

Bilen styrer for mye

Mens andre partier er opptatt av å beholde Jorenholme­n og bygge en by på bilens vilkår, er Venstres det eneste partiet som standhafti­g står på for et godt bymiljø, og som søker løsninger der andre bøyer av ved den minste motstand mot grønn byutviklin­g.

Biler trenger ikke utsikt, folk trenger utsikt. Jorenholme­n vil kunne bli et fantastisk flott parkområde og få en flott ny superlekep­lass. Det vil vaere et løft for hele området. Derfor står Venstre fast på vår kamp for å rive parkerings­huset og gjøre bymiljøet vårt bedre. Bli med oss i kampen!

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway