Stavanger Aftenblad

Jakob Ingebrigts­en stiller større krav til seg selv

- Egil Ø. Naerland egil.naerland@ aftenblade­t.no FANA STADION

BERGEN: I sin siste sesong som tenåring har Jakob Ingebrigts­en radet opp et helt perlesmykk­e store prestasjon­er, inkludert Kongepokal­en. Selv trekker han bare frem diamanten: 3.28,68 på 1500 meter i Monaco.

– Nesten halvannet sekund bedre enn persen, under 3.30 for første gang og ny europareko­rd. Det er veldig sterkt, medgir fenomenet fra Lura overfor Aftenblade­t.

Han har løpt spesialdis­tansen fem ganger denne sesongen: 3.28,68 (Monaco), 3.30,69 (Stockholm), 3.30,74 (Brussel), 3.33,92 (Ostrava) og 3.33,93 (Fana stadion).

Trenerpapp­a Gjert Ingebrigts­en er mer imponert enn sønnen.

– Jakob fikk en bekkenskad­e i desember og var skadet til mars. Det er det ikke mange som kjenner til, avslører senior.

– Desto mer imponerend­e er det han har gjort, tilføyer treneren som var stolt og glad over at Jakob omsider vant kongepokal­en.

– Etter 1500 meteren ville det bli veldig vanskelig for juryen å komme utenom, mener trenerpapp­aen.

– Jeg er fornøyd, men i en sesong uten mesterskap, er det den ene store prestasjon­en, den raskeste tiden, som viser at jeg har utviklet meg, at jeg har blitt bedre, forklarer den nybakte 20-åringen.

Under NM på Fana stadion vant han lørdag sitt fjerde gull på 1500 meter. Etter et sololøp fra første til siste meter, stoppet klokken på 3.33,93, ny mesterskap­srekord av internasjo­nalt format.

Overrasket mamma og pappa Ekspertene måpte av tiden, trenerpapp­a Gjert Ingebrigts­en ante ikke at han skulle løpe så fort, mamma Tone var forferdet. Bursdagsba­rnet som våknet til kake på sengen, syntes tiden var grei.

– Heller ikke mer. Jeg er i god form og ville utnytte det, sier Jakob som to dager tidligere, torsdag kveld, løp inn til enormt sterke 7.27,05 på 3000 meter. Bare åtte mann i hele verden har noensinne løpt fortere.

– Jeg ble forferdet da jeg så farten, men han er 20 år nå, så han får bestemme selv, sier mamma Tone lurt.

– En sesong for laering Treneren som følger hver eneste bevegelse, mener Jakob har brukt coronaseso­ngen uten mesterskap til å laere.

– Han har laert å løpe 2000 meter og 3000 meter, han har erfart forskjelli­ge opplegg, sololøp, lureløp og taktisk finurlige konkurrans­er som i Ostrava nylig, sier senior.

– Jakob har en enorm kunnskap om seg selv, han er mentalt sterk og viser ingen usikkerhet, tilføyer Gjert Ingebrigts­en og innrømmer at han er mektig imponert.

– Det skal nesten ikke vaere mulig restituere og bli klar for en 1500 meter i den farten bare to dager etter løpet i Roma. Hadde han fortalt meg at han hadde planer om å løpe på 3.33 da vi satt i bilen på vei til stadion, ville jeg prøvd å stoppe ham. Men til sjuende og sist er det han som bestemmer.

Bare 30 minutter etter rekordløpe­t på 1500 meter, vant Jakob Ingebrigts­en kvalifiser­ingsløp for finale på 800 meter. Deretter dro klanen til privat feiring av 20-årsdagen hos samboer Elisabeth Assersons bestemor i Bergen.

Feiring gikk på ingen måte ut over formen, for søndag klinte Jakob til med seier og NM-gull på 800 meter. En tittel hadde spesielt god lyst på.

– Jeg hadde ikke den fra før, kommer det lurt fra gutten som nå har vunnet NM-gull på 800 m, 1500 m, 3000 m hinder og 5000 meter.

EM halvmarato­n, kanskje 20-åringen er egentlig ferdig med sesongen og klar for vintertren­ing, men han har lyst til å løpe flere konkurrans­er. Kanskje blir det EM i halvmarato­n i Polen sent på høsten.

 ?? FREDRIK HAGEN, BERGENS TIDENDE/ØRN E. BORGEN, NTB ?? Endelig vant Jakob Ingebrigts­en Kongens pokal. I går var han suveren på 800-meteren.
FREDRIK HAGEN, BERGENS TIDENDE/ØRN E. BORGEN, NTB Endelig vant Jakob Ingebrigts­en Kongens pokal. I går var han suveren på 800-meteren.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway