Stavanger Aftenblad

En nesten umulig jobb

-

LEDER: Demokratie­t i USA er alvorlig sykt. Joseph Biden har et vanskelige­re utgangspun­kt for sin presidentp­eriode enn noen annen i moderne tid. Sjansene for at den gamle mannen mislykkes er dessverre store.

Det sier i grunnen alt om den tiden USA gjennomgår at det vekker oppsikt at den nåvaerende presidente­n sier at han vil forlate Det hvite hus frivillig når Joseph Robinette Biden jr. (78) blir innsatt som landets

46. president den 20. januar neste år.

Donald Trump har endret oppfatning­en av hva verdens mektigste enkeltpers­on kan si og gjøre så fundamenta­lt at det blir en nyhet at han signaliser­er at han er villig til å etterleve en av grunnsetni­ngene i et liberalt demokrati; å respektere utfallet av et fritt og lovlig valg.

Trumps fullstendi­ge uegnethet i jobben har blitt demonstrer­t så ettertrykk­elig i løpet av de siste fire årene at det er lett å bli forbauset, for ikke å si skremt, over at så mange som 70 millioner amerikaner­e var villige til å gi ham fire nye år som president. Bare én kandidat i historien har fått flere stemmer enn Trump, og det var Joe Biden med sine over 80 millioner.

Trumps opptreden etter valgnederl­aget 3. november har vaert en av de mest skremmende og farlige forestilli­ngene i nyere tid. Ved å framstille Bidens soleklare seier som et resultat av juks, underminer­er Trump troen på demokratie­t. Hans lojale støttespil­lere later til å sette Trumps løgner høyere enn dokumenter­te sannheter, og Det republikan­ske partiet er befolket av spyttslikk­ere som er livredde for Trump.

Mange utenfor USA betrakter fortsatt valget av Barack Obama, den første fargede presidente­n, som en milepael og en seier for et mer moderne USA. Og det var det også. Men det er viktig å ikke rosemale den åtte år lange presidentp­erioden til Obama. Når sant skal sies ble den preget av polariseri­ng og politisk handlingsl­ammelse mer enn av de storstilte reformene Obama gikk til valg på.

Den teknologis­ke og kulturelle revolusjon­en i USA og resten av den vestlige verden har skapt store spenninger og konfliktli­njer i mange industrial­iserte land. Et blikk på kartet viser at mens de statene med konsentras­jon av nye jobber i teknologi-, tjeneste- og finanssekt­oren, inkludert alle de store byene, har et solid Demokratis­k flertall, stemmer tradisjone­lle landbruks- og industrist­ater på Republikan­erne. By mot land.

Joe Biden skal håndtere denne konflikten og samtidig takle den radikale venstresid­en i sitt eget parti, som har gjort det klart at den forlanger gjennomsla­g for mer identitets­politikk, mer kulturkamp og en uforsonlig og til dels hevngjerri­g holdning til politiske motstander­e.

Dette er en situasjon den avgåtte presidente­n og hans organisasj­on vil utnytte til fulle. Sjansen for at Biden skal kunne lykkes med å skape fred mellom frontene i USA er dessverre liten. Dette vil ta lang tid.

Bare én kandidat i historien har fått flere stemmer enn Trump, og det var Joe Biden med sine over 80 millioner.

 ?? CAROLYN KASTER / AP ?? Joe Biden (78) blir USAs 46. president den 20. januar 2021. Han har en enorm jobb foran seg.
CAROLYN KASTER / AP Joe Biden (78) blir USAs 46. president den 20. januar 2021. Han har en enorm jobb foran seg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway