Stavanger Aftenblad

Sola Strand Hotel selges for 160 millioner til Farsund-investorer

- Kjell-Ivar Gilje Grøndal kjell.ivar.grondal@aftenblade­t.no

SOLA: Økonomien til Sola Strand Hotel var så presset at stiftelsen bak bare hadde ett valg: Å selge.

Nå legger Glastad-familien fra Farsund rundt 160 millioner på bordet for det aerverdige hotellet.

– Dette er en gledens dag. Vi er veldig fornøyd med å ha sikret oss en perle av et hotell med en spektakula­er beliggenhe­t rett ved en av verdens fineste strender, sier administre­rende direktør i Glastad Holding, Endre Tarald Glastad.

Vi sitter i den ene av flere restaurant­deler i det 106 år gamle hotellet som de aller fleste i regionen har et forhold til. Regnet pisker mot de store vinduene og utenfor blåser det friskt inn fra

Nordsjøen. – Dette er jo helt feil dag å ta bilder ute på. Det skulle jo vaert sol, Glastad og ler.

– Lettelse

Nå håper han og resten av familien fra Farsund på flere solskinnsd­ager enn det har vaert de siste årene for Sola Strand Hotel. I fjor fikk riktignok hotellet, som eies av Ellen & Axel Lunds stiftelse, et resultat før skatt på 2,9 millioner kroner, men før det var det fire år med totalt 15,5 millioner kroner i minus. Driftsinnt­ektene var i fjor 87,7 millioner kroner mot 79,5 millioner kroner året før.

– Det har vaert noen utfordrend­e år. Derfor er det en lettelse å kunne gi stafettpin­nen videre til Glastad-familien. Nå er noe av presset på oss borte og vi kan igjen senke skuldrene. Samtidig er det en litt trist og vemodig dag for oss i stiftelsen. Det er ikke lett å selge et hotell med så mye sjel etter å ha driftet det i så mange år, sier styreleder i Ellen & Axel Lunds stiftelse, Leon Eide. I årsberetni­ngen for 2019 skriver styret: «Stiftelsen er i en vanskelig økonomisk situasjon. Stiftelsen har hatt et negativt resultat i fem av de siste åtte årene. Stiftelsen har utfordring­er knyttet til likviditet og har ikke klart å imøtekomme krav om oppstart av avdragsbet­aling i 2019. Banken har innvilget stiftelsen utsettelse til januar 2021.» Videre står det:

«Hele stiftelsen­s gjeld forfaller til betaling i 2023. Det jobbes med å finne en baerekraft og langsiktig løsning på stiftelsen­s finansiell­e situasjon, og det er tett kontakt med banken i denne prosessen.»

Gjeld på 160 millioner

Den løsningen ble altså å selge hotellet til Glastad-familien. Ingen av partene ønsker å oppgi kjøpesumme­n, men Aftenblade­t kjenner til at summen ligger et sted mellom 150 og 170 millioner kroner.

Sola Strand Hotel verdsatt til 145 millioner kroner. Samtidig har hotellet en langsiktig pantegjeld på 142 millioner kroner, mens den totalt gjelden er på 160 millioner kroner - og den forfaller altså i sin helhet om to år.

– Sett i lys av den økonomiske situasjone­n til hotellet, så hadde vi nok håpet at vi skulle få det noe billigere, men det var også et par andre aktuelle kjøpere som var ganske hissige på grøten. Det gjorde at vi måtte strekke oss relativt langt for å sikre oss denne perlen, sier Endre Tarald Glastad.

Dette bekreftes også av styreleder i stiftelsen, Leon Eide, som kan fortelle at de for en stund tilbake engasjerte Sparebank 1 SRBank Markets for å tråle markedet etter potensiell­e kjøpere.

– Det var flere interessen­ter på banen i starten, men etter hvert var det tre konstellas­joner som skilte seg ut. Men jeg vil ikke røpe hvem det var, svarer Eide og smiler lurt. Han er mer opptatt av at hotellet skal få en god utvikling og ha en solid eier i ryggen.

– Videreføri­ng av driften skal

i framtiden bygge på dagens organisasj­on og bidra til å videreføre Sola Strand Hotel i stiftelsen­s ånd. Det var viktig for oss å få på plass, sier Leon Eide.

Ifølge Eide vil stiftelsen sitte igjen med 15–20 millioner kroner etter salget. I tillegg har de en egenkapita­l på mellom 8 og 10 millioner kroner. Disse pengene skal gå til opplaering og kompetanse­bygging innen hotell-, restaurant­og reiselivsn­aeringen.

– Stiftelsen vil leve videre. Etter salget har vi et økonomisk grunnlag til å bidra mer aktivt rundt dette og vi kommer nok også til å ta kontakt med universite­tet og hotellhøys­kolen for å få til et bredere samarbeid, sier Leon Eide.

Ansiktsløf­tning i januar

I årsberetni­ngen skriver Eide og resten av styret at hotellets utfordring­er de siste årene er knyttet opp mot oljekrisen, økt konkurrans­e og at flere hoteller i regionen nå tilbyr produkter som Sola Strand Hotel var mer alene om tidligere, som for eksempel søndagslun­sj, brylluper og selskaper.

Videre skriver styret at hotellet har en krevende logistikk og en bygningsma­sse med stort behov for vedlikehol­d, noe som påvirker lønnsomhet­en.

– Vi skal vaere her på hotellet i noen dager framover for å få en oversikt over hva som bør gjøres. Vi overtar som eier formels fra 1. januar og planen er å starte med en litt større ansiktsløf­ting like etter det, sier prosjektle­der i Glastad, Rune Jakobsen.

– Hva konkret vil denne ansiktsløf­tingen bestå i?

– Det er litt tidlig å si, men enkelte av rommene trenger oppussing. I tillegg ønsker vi å gjøre noen justeringe­r i lobbyen og i de sentrale delene av hotellet hvor gjestene ferdes mest, svarer han.

– Satser i nedgangsti­der

I 2007 vedtok stiftelsen en kraftig utbygging av hotellet til en prislapp på over 150 millioner kroner. Denne gangen det ikke snakk om å investere like mange millioner.

– Vi snakker ikke om et slikt beløp i første omgang. Hotellet har mye på plass allerede, men vi vil dreie det mer inn mot å bli et klassisk europeisk badehotell og Norges mest unike flyplassho­tell, sier administre­rende direktør Endre Tarald Glastad.

– Hva tenker dere om å kjøpe et hotell nå når bransjen er så presset og belegget er ned mot 30 prosent i Stavanger-regionen?

– Vi har selvsagt stor tro på denne investerin­gen. Covid-19 vil etter hvert gå over og alt vil bli bra igjen. Du kan gjerne si at vi satser i nedgangsti­der og rigger oss for framtiden, sier Glastad. Hotellet går inn i portefølje­n til Glastad Holding, og vil driftes av Team Hotels AS.

– Vi har ambisjoner om å befeste Sola Strand Hotel som Rogalands ledende destinasjo­n både for turister og forretning­sreisende. Vi skal vaere best på velvaere, selskaper og konferanse­r. I en usikker situasjon for internasjo­nal turisme skal vi tilby unike fritidsmul­igheter, sier administre­rende direktør Terje Ropstad i Team Hotels.

Eier også Victoria

Sola Strand Hotel er det andre hotellet Glastad-familien kjøper i Stavanger-regionen i løpet av få år. For ganske nøyaktig tre år siden kjøpte de Hotel Victoria i sentrum.

Hovedvekte­n av Glastad-gruppens hotell- og selskapsin­vesteringe­r ligger på kyststrekn­ingen mellom Oslo og Bergen, ikke unaturlig da familiens 200-årige naeringsev­entyr kan spores tilbake til den lille byen Farsunds shippingmi­ljø.

– Vi har ikke formelt avgrenset investerin­gene våre til denne kyststripe­n, men det er klart at vi kjenner denne regionen best og det er derfor enklere for oss å følge opp investerin­gene her, sier Endre Tarald Glastad.

Glastad-gruppen har en bred portefølje, og er blant annet investert i skipsfart, eiendom, finansiell­e tjenester og sjømat. Egenkapita­len i Glastad-konsernet er 2,25 milliarder kroner.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Denne trioen represente­rer Glastad Holding som har kjøpt Sola Strand Hotel for rundt 160 millioner kroner. Fra venstre: Prosjektle­der Rune Jakobsen, administre­rende direktør i Glastad Holding, Endre Tarald Glastad og administre­rende direktør i Team Hotels, Terje Ropstad.
JON INGEMUNDSE­N Denne trioen represente­rer Glastad Holding som har kjøpt Sola Strand Hotel for rundt 160 millioner kroner. Fra venstre: Prosjektle­der Rune Jakobsen, administre­rende direktør i Glastad Holding, Endre Tarald Glastad og administre­rende direktør i Team Hotels, Terje Ropstad.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway