Stavanger Aftenblad

Europrisgr­ünder flytter til Norges nye «skattepara­dis»

- Geir Sveen Journalist geir.sveen@ aftenblade­t.no

SOLA: Han hadde bare folkeskole og traktorser­tifikat da han kom hit som 15-åring. Men Wiggo Erichsen grunnla Europris og ble en av Jaerens rikeste. Nå har han fulgt etter Bjørn Daehlie og andre med stor formue og flyttet til Bø i Vesterålen, kommunen som får landets laveste formuesska­tt. Sola mister over 2 millioner i skatteinnt­ekter.

– Wiggo Erichsen og andre nye innbyggere er veldig velkomne her. Wiggo er allerede blitt en venn av oss, og han er på vei hit nå, sier ordfører Sture Pedersen når Aftenblade­t får kontakt med ham rett før helgen.

Pedersen står bak et politisk kunststykk­e i kommunen i Nordland: Sitter som ordfører i fjerde periode, der Høyre har reint flertall med 57,5 prosent av stemmene, og leder nå en kommune som har skapt en ny skattedeba­tt i landet.

Fra 1. januar 2021 senker Bø formuesska­tten til 0,35 prosent. I resten av landet er den på 0,85 prosent for alle som har en formue på over 1,5 millioner. Det har ført til at den lille kommunen med 2567 innbyggere får landets laveste formuesska­tt og omtales som «Norges svar på Monaco». I kjølvannet er det en serie med store presseopps­lag og det ble ikke mindre interesse etter at den tidligere langrennss­tjernen og investoren Bjørn Daehlie var en av dem som meldte flytting.

Sparer millioner

Dagens naeringsli­v har for eksempel kartlagt sju personer med en formue på over 100 millioner som har flyttet dit. Disse hadde i fjor en samlet ligningsfo­rmue på over 2,4 milliarder kroner og vil spare totalt rundt 12 millioner i formuesska­tt ved å bo i Bø.

Ifølge avisens oversikt hadde vår egen gründer Wiggo Erichsen i fjor en nettoformu­e på 324 millioner og betalte 2,7 millioner i formuesska­tt. I Bø vil samme skatt bli i overkant av en million kroner.

Snakker ikke skatt

– De som kommer hit snakker lite om skatt. De spør heller: Hva kan vi bidra til. Det var akkurat det vi håpet på, sier ordfører Pedersen.

Kommunen innså at den ikke kunne regne med at Staten sørget for mer fart på hjulene. I stedet pekte de på privat naeringsli­v.

– Vi traff en nerve. distriktsN­orge tiltrekker seg nå kapital. Men hvis jeg ser at noen hus blir stående uten folk, da skal jeg personlig kjøre rundt og peke dem ut som skatteflyk­tninger. Vi vil ha innbyggere som vil gjøre noe, som Wiggo. Han har nevnt to ting for meg. Det ene var regnskap, det andre må du snakke med Wiggo om.

– Er du allerede blitt venn med din nye innbygger?

– Vel, jeg har truffet ham, og når han nå kommer hit, skal vi ta en prat igjen. Om det blir her på kontoret eller om jeg stikker innom huset hans, får vi se.

Fikk hus for 2,3 millioner Aftenblade­t registrere­r at det nye huset hans ble kjøpt for 2,3 millioner kroner, 4. september i år. Er husene så billige i Bø?

– Ja, det er så billig. Og det er et flott hus som ligger fint til på en stor tomt. Det hadde nok kostet 10 millioner nede hos dere. (Huset som Wiggo Erichsen solgte i 2016 da han flyttet fra Stemmen på Kvernaland til Sola, gikk for nøyaktig 10 millioner. Red.anm.) Aftenposte­n var her. De spurte i fullt alvor hvorfor det var så mye rom mellom husene. Men vi har jo bare god plass, sier Pedersen.

Bø omtaler seg selv som «eventyrkom­munen», og får nå en ny innbygger som kan se tilbake på en eventyrlig reise.

Startet Europris

Wiggo Erichsen var bare 15 år da kom han til Rogaland fra Mo i Rana med folkeskole og traktorser­tifikat. Han fikk jobb hos TS’en. Men han hadde også interesse for handel. Han og to kamerater kjøpte inn restlager/ konkursbo og solgte varene gjennom en liten butikk i Støperigat­a i Stavanger. Starten var i mai 1992. Butikken kalte de Europris. I dag har den beskjedne satsingen blitt til over 260 butikker som i fjor hadde en omsetning på 6,2 milliarder.

Grunnlegge­ren har solgt seg ut i to omganger, og eier nå en rekke virksomhet­er. Han står sentralt i Kitchn, er en av eierne av Jaeren hotell og er en utbyggerne av den nye blokka i Kvernaland sentrum, for å nevne noe.

Men han startet også Regnbuen matsenter, og gikk dundrende konkurs i 1984.

– Jeg laerte den gang at pengene må tjenes to ganger før du kan ta litt av overskudde­t. Så gjelder det å vaere nøktern. Men ellers er det fullt mulig å skape noe her i landet, oppsummert­e han, da Aftenblade­t i en skatterepo­rtasje i 2005 konstatere at salg av sjampo og verktøy hadde gjort Wig

go Erichsen til den personen på Jaeren med høyest formue.

– Ingen ting mystisk

Han har ikke besvart Aftenblade­ts henvendels­er på hvorfor han forlater Rogaland. Men kompanjong og finansdire­ktør i hans holdingsel­skap, Leidulf Heskje på Bryne, sier at det ikke er noe mystisk med flyttingen. De vil skape ny virksomhet og ser nå på Bø som den beste kommunen for en slik satsing. De har også møtt en kommune som sier ja, ja og som står på for at planer kan realiseres. Det hjelper også at Bø kan tilby andre økonomiske rammer, både lavere husleie, arbeidsgiv­eravgift, lønnsnivå og skattesats enn på Jaeren.

Men for Sola kommune betyr flyttingen litt over en to millioner i tapte skatteinnt­ekter når Statens del er trukket fra. I mange år var det Time som hadde stor glede av å ha Erichsen som skattyter.

Dumt å miste innbyggere Sola-ordfører Tom Henning Slethei (Frp) minner om at Norge er et fritt land og at alle har lov til å flytte dit de vil.

– Men det er alltid dumt å miste innbyggere. Nå vet ikke jeg hvorfor Wiggo Erichsen flytter fra Sola, men vi ville gjerne hatt han boende her. Han har også vaert en god bidragsyte­r til fellesskap­et, sier Slethei.

Hvis det dreier seg om formuesska­tt, så har Slethei full forståelse for at den skaper stor frustrasjo­n for mange som eier og driver bedrifter. Han minner om at bare to land i Europa har en slik skatt. Det ene landet er Norge.

– Så personlig skulle jeg gjerne ha fjernet skatten. Men det er ikke tema i kommunen. Sola får inn 40 millioner kroner i året i formuesska­tt, forklarer han.

Ordføreren prøvde å ringe Wiggo Erichsen, da han så at han flyttet fra Sola.

– Jeg ville bare invitere til en prat, høre om han mente Sola kunne gjøre noe og om det går en smertegren­se for formuesska­tten slik den er i dag, men jeg fikk dessverre ikke kontakt med ham, sier Tom Henning Slethei.

Han merker seg at flere kommuner vurderer å gjøre som Bø, senke skatten, men mener dagens posisjon i Sola ikke er klar for det.

I Strand kan det imidlertid komme et slikt forslag allerede i kommunesty­ret i desember. Det antydet Kristoffer Amdal (H) overfor Strandbuen.

– Vi ønsker at flere med høy inntekt velger å bosette seg i Strand. Å kutte i formuesska­tten som Bø har gjort, vil koste Strand kommune 11 millioner kroner, men vi vil fort tjene inn de pengene. I posisjonsp­artiene har vi en pågående diskusjon om dette, sa Amdal, ifølge avisen.

Kan også bli tap

Økonomisje­f Aud Steinsland, kjent som Times tallknuser, advarer imidlertid andre kommuner mot å henge seg på modellen fra Bø dersom de ligger under landsgjenn­omsnittet for skatteinnt­ekter. For når Bø får tilført en ny formue på 2,4 milliarder, vil det også bety reduserte skatteutje­vningsmidl­er.

– Slik jeg ser dagens inntekter for Bø, vil kommunen med disse nye innbyggern­e med stor formue få om lag 9 millioner lavere inntekt enn kommunen får i år. Jo, flere som flytter sin formue dit, desto lavere blir inntektene for Bø kommune på grunn av skatteutje­vningen, sier Aud Steinsland.

Selv mistet hun og kommunen en god skattyter da Wiggo Erichsen flyttet til Sola. Men den gang ble det ingen diskusjon om flyttingen. Han bodde også en kort periode i Hå, mens han bygget sitt nye hus i Sola. Nå blir ny adresse Straumsjøe­n i Vesterålen.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway