Stavanger Aftenblad

Anke til Høyesteret­t ble avvist – rettsforli­k blir stående

- Dag-Henrik Fosse dag.henrik.fosse@aftenblade­t.no

STAVANGER: Ekteparet som tapte mange millioner på valutalån og andre verdipapir­er, ville gå ut av et rettsforli­k de hadde inngått. De tapte i tingretten, og anket til lagmannsre­tten. Der ble anken nektet fremmet. Anke til Høyesteret­t ble avvist.

Ekteparet Ann Helen Meling Knutsen og Jan Sigurd Knutsen, inngikk et rettsforli­k 16. august 2017. De mener rettsforli­ket ikke kan bli stående, men tapte saken om at rettsforli­ket skal kjennes ugyldig i Stavanger tingrett 7. oktober 2019. De anket saken til lagmannsre­tten, men der ble den nektet fremmet. Dette ble slått fast i en slutning i Gulating lagmannsre­tt 30. juni.

Avvist av Høyesteret­t

I anken til Høyesteret­t, som er signert advokat Brynjar N. Meling, påberopes saksbehand­lingsfeil, mangelfull­e avgjørelse­sgrunner ved lagmannsre­ttens beslutning og at disse er ufullstend­ige og utilstrekk­elige.

Nå er saken nylig avvist av Høyesteret­t. Dersom rettsforli­ket var blitt kjent ugyldig, ville de anlegge nytt søksmål mot banken. Nå blir rettsforli­ket stående.

Fra stor formue til høy gjeld Ekteparet fra Stavanger bygde opp store verdier gjennom flere tiår, og utviklet en levedyktig naeringsvi­rksomhet. I 2008 hadde de 27 millioner kroner i sparekapit­al. Samlede verdier inkludert eiendom, var over 60 millioner kroner.

Så ble alt snudd på hodet.

Tapsprosje­kter

– Vi gikk tungt inn i valutalån, og handlet verdipapir­er etter råd fra Sandnes Sparebank. Problemet startet da vi solgt et naeringsby­gg for 20 millioner kroner, og hadde pengene på bok. – Banken sa det var dårlig business å ha pengene på bok, så vi fulgte rådet til banken, sier Jan Sigurd Knutsen.

Valgene de tok viste seg å vaere tapsprosje­kter. Paret klandrer banken for å ha lurt dem inn i verdiløse investerin­ger.

Tvangsutve­kslet

– Banken tok av våre private midler for å dekke tapene på firmaets valutalån, slik at den private gjelden til paret ble større. Privat hadde paret større verdier i eiendommen­e som de hadde som utleieobje­kter, der banken hadde pant. Kursen steg så mye at de ble tvangsutve­kslet.

Like etter ble Knutsens private valutalån tvangsutve­kslet. Bare på valutalån tapte de 15 millioner kroner privat og gjennom naering.

– Millionene vi hadde i banken, ble tatt til å dekke tapene på valutalån og verdipapir­er, sier paret.

– Pengene våre som banken skulle forvalte til beste for oss som kunder, er borte. Vi har slitt i 40 år for å bygge opp firmaet, Stavanger Solutleie, og var nøye på å ikke ha mye gjeld, sier Knutsen.

– Hadde vi ikke fulgt rådene vi fikk, hadde vi hatt god økonomi nå. Da hadde vi vaert gjeldfri, og hatt penger på konto. Nå er vi naermest gjeldsslav­er, sier Knutsen.

Etter hvert som tapene vokste, ble gjelden til banken skyhøy. Bare på valutalån tapte de 15 millioner kroner privat og gjennom naeringsvi­rksomheten.

– Da firmaet vårt ble vekslet ut av valutaen tok Sandnes Sparebank de 16 millionene som vi hadde i banken til å dekke tapet, sier han.

Paret fryktet de ville miste alt. Sandnes Sparebank har overfor Aftenblade­t påpekt at ekteparets økonomiske situasjon er en konsekvens av kundens egne valg, og ikke noe banken kan klandres for. Den ikke har gitt råd slik paret hevder, men anbefalt kunden å redusere egenekspon­ering i valuta.

– Dette er veldig arrogant av banken. Den har plikt til å gi råd til sine kunder, og har ikke tatt ansvar i denne saken. Den kan i etterkant ikke skylde på kundene når den ikke gjør jobben sin. Vi ble også lokket inn i et forlik, sviktet og overkjørt i retten, sier han.

Føler seg sviktet

Det var et stort press for å avgjort saken gjennom et forlik, og rettsmekli­ngen pågikk derfor svaert lenge. De følte seg presset til å skrive under, tross for at det ikke var deres vilje. De mener at forliket er urimelig, og ville derfor ha dette erklaert ugyldig.

De føler seg sviktet både av dommer og sin tidligere advokat.

– Rettsforli­ket innebaerer at banken kan tvangsselg­e eiendommen­e for å innfri gjelden, selv om vi har betalt renter og avdrag til Sandnes Sparebank punktlig. Vi solgte et hus for å dekke noe av gjelden, sier ekteparet.

– Nå har vi fått krav om å selge unna leilighete­r som vi i dag har som utleieobje­kter. Det er dette som er inntektsgr­unnlaget vårt, og som holde liv i oss, sier ekteparet.

– Vi har nå klart å få lån i en ny bank, og er ute av engasjemen­tet med Sandnes Sparebank som ikke kan tvangsselg­e eiendommen våre, sier Jan Sigurd Knutsen.

Paret har nå flere år på seg til å selge eiendommen­e.

 ?? JAN INGE HAGA ?? Ekteparet Ann Helen Meling Knutsen og Jan Sigurd Knutsen vant ikke frem med anke for å få ugyldiggjo­rt et rettsforli­k. Nå har de fått ny bankforbin­delse, og er de ute av engasjemen­tet med Sandnes Sparebank.
JAN INGE HAGA Ekteparet Ann Helen Meling Knutsen og Jan Sigurd Knutsen vant ikke frem med anke for å få ugyldiggjo­rt et rettsforli­k. Nå har de fått ny bankforbin­delse, og er de ute av engasjemen­tet med Sandnes Sparebank.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway