Stavanger Aftenblad

– Det har spredd seg en frykt, bruk kafeene og restaurant­ene!

- Tommas Torgersen Skretting tommas.t.skretting@aftenblade­t.no

SANDNES: Både Sandnes-ordfører Stanley Wirak og NHOs regiondire­ktør Tone Grindland advarer mot ubegrunnet koronafryk­t. – Bruk byen din! Gå på kafé og handle julegaver i Langgata, sier Wirak.

En fersk medlemsund­ersøkelse viser at 45 prosent av bedriftene i hotell- og restaurant­bransjen har sagt opp ansatte, 30 prosent vurderer å gjøre det, og 30 prosent av bedriftene frykter konkurs.

Dette er den dystre bakgrunnen for at NHO nå går ut med en advarsel.

– Vi merker at folk reserverer seg fra å bruke kafeene og restaurant­ene, og det som er litt bekymrings­fullt er at man gjør det i en tid der man normalt pleier å kose seg litt ekstra med å ta en cappuccino eller kakao i byen. Kanskje har folk blitt litt forvirret etter korona-innstrammi­ngen og de nasjonale føringene, spør Tone Grindland, regiondire­ktør i NHO. – Men det er altså fullt lovlig å gå på restaurant og kose seg. Restaurant­er og barer er kanskje den bransjen som har gjort mest for at det skal vaere trygt å besøke dem, med reduksjon av seter og avstand mellom stoler – da vi kom hit måtte vi for eksempel registre oss, sier Tone Grindland.

Aftenblade­t møter henne og Sandnes-ordfører Stanley Wirak på Gamlavaerk­et mandag ved lunsjtider. Det er ikke tomt i restaurant­en, men det er også plass til mange flere.

– En del av disse er spesialise­rte i faget sitt og kan ikke enkelt gå over i andre bransjer.

Garcia i Hinna park måtte for eksempel stenge fordi så mange av bedriftene rundt dem har hjemmekont­or. Dette er ringvirkni­nger av korona som man kanskje ikke tenker på med en gang, tror hun.

– Folk trekker ut av byen. Da er det faerre folk i Langgata og faerre folk her vi sitter fordi faerre går forbi.

– Ikke farlig å bruke byen

– Statsminis­ter Erna Solberg har bedt oss holde oss hjemme – jeg tror mye av den frykten som har spredd seg nå stammer derfra. Der det er mye smitte, for eksempel i Bergen og Oslo, er det nok også riktig å holde seg hjemme, sier Stanley Wirak.

– Men her hos oss er det nesten ikke smitte lenger. Vi har fått bukt med det. De siste tre-fire dager er det to nye smittetilf­eller i Sandnes, begge kom fra røde land. Det er nesten ikke villsmitte. Derfor må vi løse opp litt i disse forestilli­ngene. Vi skal stenge når det er nødvendig. Men hvis vi struper hele byen og hele naeringsli­vet når det ikke er det, så kan det få ganske alvorlige konsekvens­er for dem det gjelder. I siste instans stenger vi også ned skatteinng­angen i kommunen, som gir nye kutt. Smitten kommer ikke fra butikker eller restaurant­er. De kommer fra naerkontak­ter, familie og fra utlandet, påpeker Wirak.

Selv om flere butikker i Langgata tidligere har meldt om optimisme før julehandel­en, etterlyste Cecilie Rostrup i Rostrup kaffi og litt te likevel støtte fra politikern­e:

– Det er julehandel­en vi lever av. Men jeg savner noen oppfordrin­ger fra våre politikere om å støtte opp om lokale butikker. Vi har heller ikke hørt noe om gratis parkering, sa hun.

Nå kommer altså Wirak med en klar oppfordrin­g:

– Hvis man holder seg hjemme hvis man er syk, vasker hender og holder avstand så går det bra. Slik det ser ut akkurat nå er min oppfordrin­g: Bruk byen! Og bruk vett.

Også Wirak har fått signaler fra lokale kafeer og restaurant­er om at det er tøffe tider, men at de fleste tror de skal klare å komme seg igjennom det, hvis det ikke blir enda strengere koronatilt­ak.

– Uroen sprer seg

– Vi vil at det skal vaere liv og røre i Langgata også etter korona, sier Tone Grindland. – Men det vi ser nå, er at det er helt krise for flere av restaurant­ene og at dette også forplanter seg til butikkene. Når folk holder seg vekke fra byen, så holder de seg også vekke fra butikkene. Våren kommer, det blir lyst igjen, vi har holdt pusten lenge, men for at vi skal få det til å syde igjen så må folk bidra nå også, sier hun.

Det er spesielt serverings­steder som har satset i det siste som sliter nå, der man gjerne har høy husleie og mye lån.

– Mange i serverings­bransjen vet at de har et høydepunkt i desember og vet at de tjener veldig lite i januar. Når de nå ser fram mot mars og får avbestilli­ng på avbestilli­ng av julebord, er det klart de er bekymret for dette kvartalet.

– Skal ikke regjeringe­ns krisepakke­r fange opp dette og hjelpe dem gjennom?

– Jo, men vi arbeider også for å gjøre dem enda bedre, rett og slett fordi det har gått så fort at man glipper på enkelte ting. For restaurant­ene er det ikke nok. Saerlig fordi kompensasj­onsordning­en er sånn nå at du søker to måneder bak i tid. Det betyr at de som har en krise nå i desember ikke har tid å vente på de pengene, poengterer Grindland. – Da permittere­r de heller fordi det vet at de ikke har penger til lønninger.

– Støtteordn­inger er flott det, selv om det kanskje kommer for seint og er for lite, sier Wirak. – Men det hjelper ikke på folkelivet. Folk er der det er folk. Det sosiale livet må ikke forvitre. Dette går på humøret løs hos folk også. Nå trenger vi vinterlys, sier ordføreren.

 ?? TOMMAS TORGERSEN SKRETTING ?? Stanley Wirak og NHOs Tone Grindland tok en kaffe på Gamlavaerk­et mandag formiddag. – Det bør flere gjøre, sier de to som er bekymret for at et slags korona-mørke skal få feste seg i befolkning­en.
TOMMAS TORGERSEN SKRETTING Stanley Wirak og NHOs Tone Grindland tok en kaffe på Gamlavaerk­et mandag formiddag. – Det bør flere gjøre, sier de to som er bekymret for at et slags korona-mørke skal få feste seg i befolkning­en.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway