Stavanger Aftenblad

Torvik beklager e-post: – Ikke rasistisk ment

- Elisabeth Bie elisabeth.bie@aftenblade­t.no Dag-Henrik Fosse dag.henrik.fosse@aftenblade­t.no

SANDNES: Kommuneove­rlege Hans Petter Torvik i Sandnes angrer på formulerin­ger i en intern e-post som kan oppfattes som rasistiske. «Med den smittesitu­asjonen vi har i dag – ikke minst blant folk med ikke norske navn – som arbeider på flere sykehjem innen samme eller flere kommuner – evt. også på SUS». Dette skrev kommuneove­rlege Hans Petter Torvik i Sandnes kommune i en e-post med tittelen «Testing av personer – på tvers».

E-posten ble sendt til virksomhet­slederne for sykehjem i Sandnes kommune 20. november, og i en intern Teams-gruppe for covid-19 relaterte saker i kommunen.

Ekstravakt­er som har sett e-posten fra kommuneove­rlegen har reagert kraftig på formulerin­gene i e-posten. Saerlig «ikke minst blant folk med ikke norske navn». Men også avslutning­en «Jeg håper at andre tiltak har medført at de ikke er så mange lenger».

– At jeg skrev det! Det tenkte jeg med en gang etter at jeg hadde sendt den, sier han.

– Hvorfor skrev du det? – Utgangspun­ktet var en diskusjon vi hadde hatt rundt smittevern på sykehjemme­ne. I forbindels­e med et smittetilf­elle tidligere i år, oppdaget vi at det var samme ekstravakt­er som jobbet både på Vågedalen og Åse sykehjem. Da vi fikk en oversikt over hvilke personer dette dreide seg om, viste det seg at det var overvekt utenlandsk­e navn på listen. Disse er ofte ufaglaerte, og har små stillingsb­røker. Derfor tar de vakter der de er ledige for å få det til å gå rundt. Vårt mål var å sørge for at så få som mulig skulle jobbe flere steder. Og at de som måtte jobbe på flere steder skulle oppfordres til å teste seg ukentlig.

– Men hvorfor var det et poeng å nevne «ikke norske navn» i instruksen?

– Jeg tenkte det nok i sammenheng med kjensgjern­ingen at et flertall av navnene som dukker opp på listen over smittede, ikke er norske. Den konklusjon­en skulle ikke vaert trukket, og formulerin­gen skulle selvsagt aldri vaert skrevet, sier Torvik.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway