Stavanger Aftenblad

Rekordmang­e ledige kvadratmet­er

- Dag-Henrik Fosse dag.henrik.fosse@aftenblade­t.no

STAVANGER: Mer enn hver femte kvadratmet­er kontorloka­ler står ledige i Stavanger sentrum – en økning på 5000 kvadratmet­er det siste halve året, ifølge en ny rapport.

Midt i koronapand­emien står 50.000 kvadratmet­er kontorloka­ler ledige i Stavanger sentrum, og flere av de ledige eiendommen­e er større kontorbygg på over 5000 kvadratmet­er. 10 eiendommer over 1000 kvadratmet­er står ledig.

Blant de store kontorbygg­ene som står ledige på over 5000 kvadratmet­er er Bjergsted terrasse 1, tidligere hovedkonto­ret til SR-Bank, St. Olavsgate 9 (1.3. etasje med naeringsar­eal i St. Olav) og Arne Rettedalsg­ate 12.

En fersk rapport for naeringsei­endom i Stavanger-regionen som Eiendomsme­gler 1 SR-Eiendom står bak, viser at det aldri tidligere har vaert så mange ledige kvadratmet­er med kontorloka­ler i sentrum av oljehoveds­taden.

Korona skaper usikkerhet Både fall i oljeprisen og koronapand­emien skapte stor usikkerhet tidligere i år, men ifølge Jan Inge Røyland, leder for naeringsei­endom i Eiendomsme­gler 1 SR-Eiendom, har det vaert noe bedring utover høsten. Flere er kommet i jobb de siste månedene, men nye smittevern­tiltak i november har igjen skapt ny usikkerhet og hvilke konsekvens­er dette vil få.

I Stavanger har oppføring og åpning av nye kontorbygg de siste årene ført til at flere eksisteren­de bygg står ledige. Det er fortsatt ikke så mange større aktører som flytter fra andre steder og inn til sentrum. Den aktivitete­n som er i sentrum innenfor nye leiekontra­kter, er primaert basert på selskap som flytter internt i sentrum, går det frem av rapporten.

Rekord i ledige kvadratmet­er Stavanger sentrum hadde på forsommere­n 45.000 kvadratmet­er ledige kontorarea­ler, som den gang utgjorde 18,2 prosent av markedet. Dette var en økning på 2000 kvadratmet­er fra høsten 2019. Dette var da det høyeste nivået som da var registrert. Nå er volumet ledige kontorloka­ler økt til rekordhøye 50.000 kvadratmet­er og 20,4 prosent.

Jan Inge Røyland sier at selv om kontorledi­gheten ikke har falt på Forus, oppleves aktivitete­n som god, saerlig innenfor mindre gründerbed­rifter som etablerer seg på Forus.

Ser vi hele regionen under ett, er det nedgang i kontorledi­gheten. Leieprisen­e holder seg stabile.

På Forus står 55.000 kvadratmet­er øst for E39 ledig. Vest for E39 er 72.000 kvadratmet­er ledig.

 ?? JARLE AASLAND ?? Bjergsted terrasse 1, som tidligere var hovedkonto­ret til Sparebank 1 SR-Bank er blant store kontorbygg som står ledige.
JARLE AASLAND Bjergsted terrasse 1, som tidligere var hovedkonto­ret til Sparebank 1 SR-Bank er blant store kontorbygg som står ledige.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway