Stavanger Aftenblad

– Men Sandnes er enda flinkere

- Ellen Kongsnes ellen.kongsnes@aftenblade­t.no Julie Teresa Olsen julie.teresa.olsen@aftenblade­t.no

SYKEHUS: I Sandnes har de klart å kutte i utgiftene til dagbøter til sykehuset med fire millioner kroner i løpet av ett år. Stavanger har kuttet kostnaden med 10 millioner kroner siste året, og nå vil de kutte enda mer.

Stavanger brukte 15,9 millioner kroner på dagbøter til sykehuset i 2019. Døgnprisen er 5036 kroner og Stavanger betalte for 3269 døgn.

Fram til og med august i 2020 var beløpet redusert til 5,2 millioner kroner, og antallet døgn redusert til 1028 døgn. Det er et kutt på 68 prosent i antall døgn, når det gjenstår fire måneder av året. Nedgangen er likevel markant.

I Sandnes har kommunen klart å spare enda mer: Utgiftene til dagbøter er redusert fra 4,7 millioner kroner i 2019 til 830.000 fram til og med august i 2020. Her er reduksjone­n 82 prosent i antallet døgn, når det gjenstår fire måneder av året.

Tallene inneholder både somatiske og psykiatris­ke pasienter. Tallene forteller ikke hvor mange pasienter dagbøtene fordeler seg på.

Faerre bøter til Sandnes Sammenlign­ingen i antall dagbøter mellom Stavanger og Sandnes må ses i sammenheng med størrelse og folketall i de to byene. Sandnes teller 80.200 innbyggere. Stavanger teller 144.900 innbyggere, ifølge Statistisk sentralbyr­å.

Fordelt på antallet innbyggere bruker Stavanger fortsatt litt mer penger på dagbøter per innbygger enn Sandnes gjør: Stavanger bruker 36 kroner per innbygger mens Sandnes bruker 10 kroner per innbygger i dagbøter til Stavanger universite­tssjukehus (SUS).

Mer medisin mot bøter

Det er uansett store beløp kommunene må punge ut når de ikke er klare til å ta imot pasienter som er ferdig behandlet ved sykehuset.

Nå vil Stavanger kutte utgiftene til dagbøter enda mer. Medisinen er å opprette flere korttidspl­asser på sykehjem.

Overrasket

Kommunaldi­rektør Elin Selvikvåg i Sandnes forklarer den store nedgangen med bedre rutiner og full sykehjemsd­ekning.

– Vi kommer raskere i dialog med sykehuset så fort vi får melding om at en pasient er klar til utskrivnin­g. Slik unngår vi at en pasient blir liggende et unødvendig døgn ekstra og sparer dermed mye penger, sier Selvikvåg.

Hun innrømmer at hun er litt overrasket over den formidable nedgangen.

– Vi er selvfølgel­ig veldig glade for de gode tallene, men samtidig er jeg litt overrasket over at nedgangen er så pass stor. Jeg håper den fortsetter også neste år, sier hun.

– Kan den store nedgangen også ha en bakside, at pasienter blir skrevet ut for tidlig?

– Det er sykehuset som avgjør når en pasient er utskrivnin­gsklar, så det er vanskelig for meg å si. Vi ser noen ganger at pasienter havner tilbake på sykehuset etter relativt kort tid og da er det naturlig å stille spørsmål ved om de ble utskrevet for tidlig, sier kommunalsj­efen.

Hun mener kommunen har rustet seg godt for å kunne ta imot sykere pasienter.

Full sykehjemsd­ekning

– Mange er innom Sandnes helsesente­r som har et godt lag med leger og fysioterap­euter. Vi har også flere spesialavd­elinger på sykehjemme­ne og hjemmetjen­esten er godt rustet til å tilby et godt tilbud, mener Selvikvåg.

Hjemmetjen­esten i Sandnes skal styrkes med 5 millioner kroner i 2021, økende til 25 millioner kroner i perioden.

De siste årene har Sandnes hatt full sykehjemsd­ekning.

– Noen får tilbud på dagen, mens andre må vente på å få akkurat det tilbudet de har behov for. Alle får uansett et heldøgnsti­lbud mens de venter på den riktige plassen.

– Bøter er unntaket

Bøtene blir gitt til kommunene som ikke klarer å ta imot utskrivnin­gsklare pasienter som trenger mer helsehjelp og ikke kan sendes rett hjem. Pasientene trenger ofte et korttidsop­phold eller videre behandling i annen helseinsti­tusjon.

– De fleste som meldes utskrivnin­gsklare tas ut til kommunen samme dag som de er utskrivnin­gsklare, sier helsesjef i Stavanger, Eli Karin Fosse.

Politikern­e tar grep

Nå vil ordfører Kari Nessa Nordtuns politikerf­lertall kutte denne kostnaden ved å bygge flere korttidspl­asser. I kommunebud­sjettet for neste år, som blir endelig vedtatt i kommunesty­ret 14. desember, foreslår de å bygge om tre dobbeltrom på Rennesøy helseog omsorgssen­ter til å bli seks enkeltrom.

Politikerf­lertallet, som består av Ap, SV, MDG, Sp, Rødt og FNB, ber administra­sjonen om å legge fram en egen sak om dette for politikern­e til neste år.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway