Stavanger Aftenblad

Stavanger holder fast på regelverk om solstrøm-anlegg

- Stein Halvor Jupskås stein.jupskaas@aftenblade­t.no

RETNINGSLI­NJER: Torfinn Ingeborgru­d setter ikke opp solcellepa­nelene igjen etter kommunens vedtak sist uke.

– Panelene ligger i kjelleren og er til salgs, sier miljøforkj­emperen som tidligere represente­rte MDG.

Ingeborgru­d bor på Våland og er skuffet over kommunens retningsli­njer som nå er presisert etter fjorårets strid om solcellepa­nelet hjemme hos Fergus Tait på Eiganesvei­en.

Et hovedtrekk i retningsli­njene er at «synlige» solcellepa­neler i Trehusbyen er søknadspli­ktige. Synlighet fra gaten som huset ligger til, vil i hovedsak vaere avslagsgru­nn, spesielt hvis den sørvendte takflaten ligger mot gaten.

– Endring i tankegang

Torfinn Ingeborgru­d mener synlighet ut mot gata tvert imot er en fordel.

– Med dagens overhengen­de klimautfor­dringer er det nødvendig med en kraftig oppdaterin­g inne i hodene på de fleste. Et synlig solpanel vil kunne bidra til endring i tankegang og ha en smitteeffe­kt. Når det gjelder små anlegg, er dette viktigere enn strømmengd­en i seg selv. Vi som bor her, blir bare mer glade i husene hvis vi, og husene, kan bidra til å løse miljøutfor­dringene, sier Ingeborgru­d, som også understrek­er at de sørvendte takflatene er suverent best egnet til formålet.

– Det er der det er mest sol. Det blir helt feil når man i saksforele­gget anbefaler plassering­er som helt eller delvis ligger i skyggen, eller for den del på en solfylt flekk i hagen som folk flest naturlig nok helst vil bruke som et lunt uteareal, sier Ingeborgru­d.

Flere unntak

Han reagerer også på at alternativ­et til strenge regler i Trehusbyen,

framstille­s som det reneste frislipp.

– Vi må unngå visuell støy. Det må gjelde visse forutsetni­nger for å kunne godta paneler uten søknad, blant annet når det gjelder symmetri på taket, farge på paneler og at man unngår synlige skinner, sier Ingeborgru­d.

– Er det mange som nå må gjøre som Fergus Tait, og plukke ned et fungerende solstrømsa­nlegg?

– Jeg har ingen oversikt over det, men jeg har merket meg flere som har satt opp slike anlegg, uten at jeg tror de har søkt. For dem blir det nå en helt unødvendig tid med usikkerhet om kommunen også vil komme til dem og true med tvangstilt­ak, sier Ingeborgru­d.

De nye retningsli­njene åpner for at det kan monteres solstrøman­legg uten søknad på de fleste hus i Stavanger, men ikke i Trehusbyen, som omfatter om lag 8000 hus i sentrumsom­rådene.

Spesielle verneområd­er og enhetlig utbygde områder er også unntatt.

Innenfor hensynsson­en Trehusbyen, som Riksantikv­aren mener er en bebyggelse av nasjonal verdi, regnes solstrøman­legg på tak som en vesentlig fasadeendr­ing, og er dermed søknadspli­ktig.

Behandling­en av hvert enkelt hus er viktig for gateløpene og helheten i Trehusbyen. Solcellean­legg tillates hvis de er lite synlige fra offentlig gate og ikke har et «påfallende utseende». Hvis de legges på nyere uthus, garasjer og tilbygg, eller som et frittståen­de solstrøman­legg i hager, kan de også godtas.

Skryt til byantikvar

Da saken var oppe i utvalg for byog samfunnsut­vikling sist uke fikk byantikvar Hanne Windsholt bortimot samstemt skryt for saksframst­illingen. 10 av 11 politikere stemte for innstillin­gen om å ta retningsli­njene til orienterin­g.

Den ellevte mann, Leif Arne Moi Nilsen (Frp), mente regelverke­t er en utillateli­g forskjells­behandling av alle som bor innenfor Trehusbyen.

– Det snakkes om estetikk og hvordan husene ser ut, men bare i enkelte bydeler. Hvordan husene ser ut på Tasta eller i Kvernevik er det få som bryr seg om. Vi trenger mer energi. Alle som ønsker det, og som ønsker å gjøre en innsats på sitt eget hus, bør få lov til det, mente Moi Nilsen.

Balanse

Thomas Bendiksen (MDG) mente på sin side energiprod­uksjon på egne hus vil bli mer og mer vanlig, men at det er nødvendig å finne en balanse mot hensynet til vern.

– Denne saken balanserer hensynene godt, også det som gjelder å ivareta fasadeuttr­ykkene og helheten i Trehusbyen. Saken viser også at det er gitt tillatelse­r når dette er estetisk forsvarlig, sa Bendiksen.

Anders Fjelland Bentsen (Ap) fikk gjennomsla­g for et tilleggsfo­rslag der kommunen blir bedt om å intensiver­e arbeidet med å informere innbyggern­e om hva man kan og hva man ikke kan gjøre.

 ?? ANDERS MINGE ?? Torfinn Ingeborgru­d var tidlig ute da han monterte solceller, her avbildet på terrassen i 2014. Meningen var å flytte det opp på taket etter en ombygging og utskifting av takpanner. Planene er nå lagt på is.
ANDERS MINGE Torfinn Ingeborgru­d var tidlig ute da han monterte solceller, her avbildet på terrassen i 2014. Meningen var å flytte det opp på taket etter en ombygging og utskifting av takpanner. Planene er nå lagt på is.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway